Wymiana grafiki pod NECa PA272W

Różne dyskusje i problemy ogólnokomputerowe
efuturo
Posty: 20
Rejestracja: 27 cze 2017, o 17:12

Re: Wymiana grafiki pod NECa PA272W

5 sie 2017, o 21:16

Podepnę się pod temat. Posiadam płytę główną Gigabyte B250M-D3H. Ma ona wyjście DP i obsłuży max rozdzielczość PA272W. Powinienem w tym przypadku inwestować jeszcze w NVIDIA QUADRO 2000/4000?
Reszta zestawu: i3-7100, 8GB DDR (dorzucę niebawem 16), SSD
Sprzęt o obróbki foto.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 10260
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Wymiana grafiki pod NECa PA272W

5 sie 2017, o 21:17

Jeśli karta da rozdzielczość potrzebną do podłączanego monitora, to po co?
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
Awatar użytkownika
max
Posty: 5621
Rejestracja: 11 sie 2011, o 13:09

Re: Wymiana grafiki pod NECa PA272W

5 sie 2017, o 21:20

Z Twojego opisu nie wynika, czy chodzi o integrę Intela, czy o AMD/nVidię. Myślę, że wybór jakiejkolwiek karty z własną pamięcią GDDR5 lub lepszą i 2GB pamięci lub więcej, coś tam da względem integry, która zabiera pamięć podręczą L3 procesora i przepływność pamięci ram DDR3.
efuturo
Posty: 20
Rejestracja: 27 cze 2017, o 17:12

Re: Wymiana grafiki pod NECa PA272W

5 sie 2017, o 21:28

Tak, HD Graphics 630. Procek 3,9GHZ, 3MB Cache. Do tego te 8GB DDR4 2400
Awatar użytkownika
max
Posty: 5621
Rejestracja: 11 sie 2011, o 13:09

Re: Wymiana grafiki pod NECa PA272W

5 sie 2017, o 22:20

Quadro 2000/4000 to zabytki. Sam pracuję na Quadro2000, ale to sprzęt zdecydowanie starszy niż Twój. Dzisiaj brałbym chyba nVidia GTX 1050.
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab
Lokalizacja: Kraków
Posty: 1849
Rejestracja: 3 lut 2013, o 14:49

Re: Wymiana grafiki pod NECa PA272W

6 sie 2017, o 09:53

Quadro/Fire Pro mu nie potrzebne. Jak nie gra to cokolwiek z DP i min. 2GB RAM video.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Fotografia Ślubna, Kalibracja monitorów
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
efuturo
Posty: 20
Rejestracja: 27 cze 2017, o 17:12

Re: Wymiana grafiki pod NECa PA272W

6 sie 2017, o 17:06

Nie gram.
Włączyłem sobie właśnie na raz wszystkie narzędzia, których używam w pracy (PS, Gimp, program do wystawiania aukcji, arkusz kalkulacyjny, przeglądarka, ftp). Zeżarło połowę RAM, a na procesorze nie zrobiło to większego wrażenia. Mogłem normalnie pracować.
W najbliższych miesiącach będę pracował na jpg max 4000px dłuższy bok. Zastanawiam się jednak co będzie w przyszłości na RAW z 15mln matrycy i potem pracy na wielu warstwach.
Co do przyszłej współpracy z PA272W to teoretycznie wygląda to tak (tekst z opisu płyty)
Integrated Graphics Processor-Intel HD Graphics support
1 x DisplayPort, supporting a maximum resolution of 4096x2304@60 Hz
* Support for DisplayPort 1.2 version.
W opisie procka Graphics Specifications Intel HD Graphics 630
Max Resolution (DP) 4096x2304@60Hz
Awatar użytkownika
max
Posty: 5621
Rejestracja: 11 sie 2011, o 13:09

Re: Wymiana grafiki pod NECa PA272W

6 sie 2017, o 20:18

Aplikacje odpalone, ale nie wykonujące żadnych operacji, nie są obciążeniem dla procesora i grafiki, a jedynie zapychają RAM.

Możesz po prostu używać to co masz. Z opisu wynika, że będzie działać.
Jeśli będziesz potrzebował więcej mocy to dokupisz dedykowaną kartę i tyle.

i3 ma 3MB pamięci podręcznej L3 (same trójki), którą używają 2 rdzenie CPU i GPU. Wspólnie też korzystają z RAM, ponieważ GPU nie ma własnej. Dodanie dedykowanej karty nieco zwolni te zadoby. Z drugiej strony jakiejś wielkiej różnicy pewnie nie będzie.
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab
Lokalizacja: Kraków
Posty: 1849
Rejestracja: 3 lut 2013, o 14:49

Re: Wymiana grafiki pod NECa PA272W

6 sie 2017, o 20:23

Zamiast na karcie skup się na procku (i5/i7 z odblokowanym mnożnikiem) i 16GB szybkiego RAM-u.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Fotografia Ślubna, Kalibracja monitorów
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Awatar użytkownika
max
Posty: 5621
Rejestracja: 11 sie 2011, o 13:09

Re: Wymiana grafiki pod NECa PA272W

6 sie 2017, o 21:31

Przecież nie będzie wymieniał nowego procesora.
efuturo
Posty: 20
Rejestracja: 27 cze 2017, o 17:12

Re: Wymiana grafiki pod NECa PA272W

6 sie 2017, o 22:11

Dziękuję za odpowiedzi. Wstrzymuję się zatem z zakupem zewnętrznej karty graficznej.
Nie planuję zmiany procesora (ten ma ponoć przyzwoite parametry). Będę natomiast dokupował RAM (16GB).

Wróć do „Komputery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Zaloguj się · Zarejestruj się

Informacje

Jest 4 użytkowników online :: 3 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 1 gość
Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], Google [Bot], wojtekp
Najwięcej użytkowników (14) było online 3 gru 2017, o 23:00
Liczba postów: 42828
Liczba tematów: 2698
Liczba użytkowników: 2912
Ostatnio zarejestrowany użytkownik: Tandem
Nikt dzisiaj nie obchodzi urodzin

Wybór stylu