hdmi vs DP

Wszystko dotyczące użytkowania, w tym kabelkologia, czyszczenie, ustawienia.
lookash
Posty: 11
Rejestracja: 3 lip 2011, o 12:52

Re: hdmi vs DP

19 lut 2018, o 22:44

To ja się wypowiem z taką ciekawostką. Szukałem pewnego rozwiązania, na mój problem i wbrew temu co sądziłem puszczenie sygnału z portu hdmi w MacBooku kablem hdmi-hdmi + przejściówka hdmi -> dvi ze wszystkimi pinami dało rozdzielczość 2560x1440. Co ciekawe zrobienie tego odwrotnie tzn, przejściówka hdmi -> dvi ze wszystkimi pinami + kabel dvi-dvi ze wszystkimi pinami pozwala uzyskać tylko full hd.

A problem o jakim pisałem na wstępie był następujący. Chce korzystać z 27" cały czas, a dodatkowy 22" monitor włączać w miarę potrzeb. I tak, kiedy podłączyłem oba monitory przez kable mini DP -> DP, włączenie monitorów bądź wyłączenie skutkowało automatycznym przełączeniem ustawień w systemie. Problem w tym, że pod drugi port thunderbolt chcę podłączać kartę sieciową. Tak wiec pozostawało podłączenie dodatkowego monitora pod port hdmi. A to skutkowało tym, że nawet kiedy owy monitor wyłączyłem z prądu (nawet fizycznie), ale kabel hdmi z przejściówką na dvi był do niego podłączony, system nadal nie zmieniał ustawień i "myślał", że podłączone są oba ekrany, zostawiając część okiem systemowych poza obszarem pierwszego monitora pozwalając nawet "wyjechać" na niego myszką. Ba, działo się tak nawet kiedy do portu thunderbolt (mini DP) podłączałem kabel mini DP -> HDMI.
Stad wbrew logice z ciekawości sprawdziłem odwrotną sytuację, aby to główny ekran podłączać pod hdmi - efekt opisany we wstępie - wszystko działa prawidłowo. Oba ekrany w natywnych rozdzielczościach i 60Hz.

PS jedyne z czym mam problem to to, iż teraz oprogramowanie Spectraview II uważa, ze podłaczony monitor to nie ten sam który był kalibrowany podczas połączenia DP.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 11185
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: hdmi vs DP

19 lut 2018, o 23:06

Spostrzeżenia całkiem normalne. MBP mają HDMI 1.4. Przejściówki na DVI jednak już nie. Podłączanie bezpośrednie monitorów pod HDMI w makówkach jest całkiem bezpieczne.

SpectraView II bedzie wymagał przeliczenia targetów kalibracyjnych. Nie załaduje w przypadku innego wejścia.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
lookash
Posty: 11
Rejestracja: 3 lip 2011, o 12:52

Re: hdmi vs DP

19 lut 2018, o 23:48

Właśnie sęk w tym, że obecnie na końcu kabla hdmi, podłączonego do portu hdmi mam przejściówkę na DVI i wszystko działa jak należy. Co jest dziwne, bo (o ile dobrze zrozumiałem) HDMI to jedynie single link, a dvi do uzyskania rozdzielczości 2560x1440 wymaga dual link.

Czy przeliczenie targetów kalibracyjnych wiąże się z koniecznością ponownej kalibracji? Czy może obejdzie się bez potrzeby używania kalibratora? Pytam ponieważ wczoraj właśnie oddałem go do pracy i jeśli obędzie się bez niego to byłoby fajnie;)
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 11185
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: hdmi vs DP

19 lut 2018, o 23:52

Nie ma czegoś takiego jak single i dual link w HDMI. Nie spotkałem się jeszcze z przejściem HDMI na DVI, aby działało 2560x1440. Chyba że przy 30Hz.

Potrzebny będzie kalibrator.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
lookash
Posty: 11
Rejestracja: 3 lip 2011, o 12:52

Re: hdmi vs DP

20 lut 2018, o 00:10

Żeby nie być gołosłownym:)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 11185
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: hdmi vs DP

20 lut 2018, o 00:12

Rewelacja. Ta przejściówka to Bizlink? Nie widziałem takiej, ale dobrze wiedzieć, że jest.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
lookash
Posty: 11
Rejestracja: 3 lip 2011, o 12:52

Re: hdmi vs DP

20 lut 2018, o 00:24

Dostałem ją kiedyś w zestawie z kartą graficzną ATI. Niestety na samej przejściówce poza HDMI jest jedynie numer seryjny 6140063500g. Ale wujek google wyjaśnił sprawę. Tutaj post na hdtv.com.pl
W ATI nie trzeba podłączać żadnego specjalnego kabelka (nie ma gdzie) ale niestety nie wystarczy byle jaka przejściówka, jeżeli nie było w komplecie to trzeba dokupić specjalną "kombinowaną" od ATI (ma w środku jakiegoś chipa). Na zwykłej przejściówce działa obraz a karta widzi wyjście tylko jako zwykłe DVI i ATI-HDMI-Audio pokazuje brak połączenia i oczywiście dźwięku nie ma, dopiero po wpięciu odpowiedniej przejściówki karta zaczyna widzieć wyjście jako HDMI i uaktywnia wyjście HDMI-Audio i parę specyficznych dla hdmi opcji w CCC, np pixel format. Dodatkowo żeby skomplikować sprawę firma ATI wymyśliła różne modele przejściówek do różnych kart, do kart z serii 3000 przejściówka ma symbol 6140063500G, do kart serii 4000 model 6140063501G (pasują zamiennie, działa to w obie strony 3000<->4000) natomiast do 3k i 4k nie pasuje przejściówka od kart serii 2000 i vice versa.
http://www.hdtv.com.pl/forum/inne/27939 ... iem-3.html
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 11185
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: hdmi vs DP

20 lut 2018, o 00:26

No i czar prysł. :)
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
lookash
Posty: 11
Rejestracja: 3 lip 2011, o 12:52

Re: hdmi vs DP

20 lut 2018, o 01:13

A pytanie jeszcze co do tej ponownej kalibracji. Czy monitor sam w sobie "trzyma" ustawienia kalibracji po podłączeniu przez inne złącze?
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 11185
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: hdmi vs DP

20 lut 2018, o 09:37

Nie tyle jest to ponowna kalibracja, co rekalibracja przy tym samym targecie. Trzymanie parametrów łatwo sprawdzić. Ustawiamy jasność na jednym wejściu, przełączamy na inne i sprawdzamy regulator.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie

Wróć do „Podłączenie, użytkowanie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Zaloguj się · Zarejestruj się

Informacje

Jest 5 użytkowników online :: 4 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 1 gość
Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], Google [Bot], Juriko, sierra2000
Najwięcej użytkowników (14) było online 3 gru 2017, o 23:00
Liczba postów: 46746
Liczba tematów: 2879
Liczba użytkowników: 3083
Ostatnio zarejestrowany użytkownik: BRAK
Nikt dzisiaj nie obchodzi urodzin

Wybór stylu