NEC EA271Q + Ge Force GT 1030

Wszystko dotyczące użytkowania, w tym kabelkologia, czyszczenie, ustawienia.
Ewa01
Posty: 7
Rejestracja: 4 paź 2021, o 13:10

NEC EA271Q + Ge Force GT 1030

4 paź 2021, o 13:38

Cześć, planuję kupić monitor jak w temacie i podłączyć go do posiadanego komputera, który jest wyposażony w kartę graficzną ASUS GeForce GT 1030 SL 2GB GDDR5. W skład zestawu dodatkowo ma wchodzić drugi monitor EIZO FlexScan S1921.
Jeśli to ma znaczenie, to całość ma służyć do pracy InDesign, Photoshop, Illustrator itp. (w gry nie gram, sporadycznie obejrzę na kompie jakiś film).

I dopadła mnie wątpliwość ;)
Czy moja karta graficzna jest w stanie obsłużyć zestaw tych dwóch monitorów NEC EQ271Q + EIZO FlexScan S1921?
Patrząc na dane karty, domyślam się, że nie podłączę NECa po DVI, więc zostaje taka konfiguracja:
1. NEC DVI -- HDMI
2. EIZO DVI -- DVI
Czy to zadziała bezproblemowo, czy widzicie jakieś potencjalne problemy.

Parametry karty:
Graphics Engine: NVIDIA GeForce GT 1030
Bus Standard: PCI Express 3.0
OpenGL: OpenGL®4.5
Video Memory: GDDR5 2GB
Engine Clock: OC Mode - GPU Boost Clock : 1506 MHz , GPU Base Clock : 1266 MHz
Gaming Mode (Default) - GPU Boost Clock : 1468 MHz , GPU Base Clock : 1228 MHz
CUDA Core: 384
Memory Clock: 6008 MHz
Memory Interface: 64-bit
Resolution: DVI Max Resolution : 1920x1200
Interface: DVI Output : Yes x 1 (Native) (DVI-D), HDMI Output : Yes x 1 (Native) , HDCP Support : Yes
Software: ASUS GPU Tweak II & Driver
Silent passive cooling means true 0dB- perfect for quiet home theater PCs and multimedia centers.
AUTO-EXTREME Technologydelivers premium quality and best reliability.
GPU Tweak IImakes performance tweaking easier and more visual than ever with an intuitive, all-new UI.
Maximum Digital Resolution 7680 x 4320 @ 60 Hz

Będę wdzięczna za odpowiedź,
Ewa
dbcooper1983
Posty: 367
Rejestracja: 18 wrz 2018, o 23:41

Re: NEC EA271Q + Ge Force GT 1030

4 paź 2021, o 13:43

Tak będzie to działać bezproblemowo a przynajmniej powinno piszę powinno dlatego że w elektronice różne cuda cudeńki się zdarzają :-) ale w tym wypadku nie powinno być najmniejszych problemów
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 15158
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: NEC EA271Q + Ge Force GT 1030

4 paź 2021, o 14:52

Pewniejsze byłoby podłączenie:

NEC DVI-DVI (potrzebny przewód DVI DualLink)
EIZO HDMI-DVI (potrzebny przewód HDMI-DVI)

Przy czym dziwne, że w specyfikacji karty jest podane DVI 1920x1200. Ten GPU obsługuje na DVI 2560x1600. Chyba, że to jakaś koszmarnie bieda wersja, w co wątpię. Jeśli jednak tak, to pierwsza wersja podłączenia jest jedyną możliwą, choć niepewną, przez HDMI.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!

Incident Manager & Support
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 670 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
mikedh
Posty: 35
Rejestracja: 8 paź 2018, o 19:18

Re: NEC EA271Q + Ge Force GT 1030

4 paź 2021, o 19:46

Tom01 pisze:
4 paź 2021, o 14:52
Pewniejsze byłoby podłączenie:

NEC DVI-DVI (potrzebny przewód DVI DualLink)
EIZO HDMI-DVI (potrzebny przewód HDMI-DVI)

Przy czym dziwne, że w specyfikacji karty jest podane DVI 1920x1200. Ten GPU obsługuje na DVI 2560x1600. Chyba, że to jakaś koszmarnie bieda wersja, w co wątpię. Jeśli jednak tak, to pierwsza wersja podłączenia jest jedyną możliwą, choć niepewną, przez HDMI.
Znalazłem w spec tej karty (https://www.asus.com/Motherboards-Compo ... /techspec/)

Interface:
Yes x 1 (Single-link DVI-D)
Yes x 1 (Native HDMI 2.0b)
HDCP Support Yes (2.2)

to tłumaczy że jednak Nec pod Hdmi a Eizo pod DVI
Ewa01
Posty: 7
Rejestracja: 4 paź 2021, o 13:10

Re: NEC EA271Q + Ge Force GT 1030

9 paź 2021, o 15:48

Monitor kupiony. Zgodnie z przewidywaniami udało się uzyskać żądaną rozdzielczość jedynie korzystając z połączenia HDMI -- HDMI.
Nieco niepokoi mnie fakt, że nie udało mi się z sukcesem połączyć komputera z monitorem za pomocą kabla HDMI -- DVI. Sprawdziłam już kilka kabli, a w tym:
1.
https://mediamarkt.pl/rtv-i-telewizory/ ... -dvi-1-5-m
ten kupiłam razem z monitorem po konsultacji ze sprzedawcą.

2.
https://mediamarkt.pl/rtv-i-telewizory/ ... i-dvi-d-3m
ten mi dziś polecono w sklepie na M.

Proszę napiszcie, czy te kable mają odpowiednie parametry, czy może nie ma szans na poprawne działanie?
W obu wypadkach (kabel 1. i 2.) minitor pracuje z rozdzielczością 1920 x 1080.

Być może rozdzielam włos na czworo, bo w końcu monitor pracuje poprawnie na kablu HDMI, ale niepokoję się czy gniazdo DVI w monitorze jest sprawne.
lukasso
Posty: 52
Rejestracja: 8 lut 2015, o 22:43

Re: NEC EA271Q + Ge Force GT 1030

9 paź 2021, o 20:05

Ewa01 pisze:
9 paź 2021, o 15:48
Monitor kupiony. Zgodnie z przewidywaniami udało się uzyskać żądaną rozdzielczość jedynie korzystając z połączenia HDMI -- HDMI.
Nieco niepokoi mnie fakt, że nie udało mi się z sukcesem połączyć komputera z monitorem za pomocą kabla HDMI -- DVI. Sprawdziłam już kilka kabli, a w tym:
1.
https://mediamarkt.pl/rtv-i-telewizory/ ... -dvi-1-5-m
ten kupiłam razem z monitorem po konsultacji ze sprzedawcą.

2.
https://mediamarkt.pl/rtv-i-telewizory/ ... i-dvi-d-3m
ten mi dziś polecono w sklepie na M.

Proszę napiszcie, czy te kable mają odpowiednie parametry, czy może nie ma szans na poprawne działanie?
W obu wypadkach (kabel 1. i 2.) minitor pracuje z rozdzielczością 1920 x 1080.

Być może rozdzielam włos na czworo, bo w końcu monitor pracuje poprawnie na kablu HDMI, ale niepokoję się czy gniazdo DVI w monitorze jest sprawne.
Ewa, porty w nowym monitorze powinny działać bez problemu - i działają.

DVI-D na Single Linku ma max 1920 x 1080 i tyle właśnie masz, czyli kable i porty idealnie działają.

Poza tym miałaś podłączyć NECa na HDMI a Eixo na DVI
Ewa01
Posty: 7
Rejestracja: 4 paź 2021, o 13:10

Re: NEC EA271Q + Ge Force GT 1030

9 paź 2021, o 20:51

Poza tym miałaś podłączyć NECa na HDMI a Eixo na DVI
Tak właśnie podłączyłam i działa.
Ale też chciałam sprawdzić (taka moja natura, że lubię sprawdzić ;) ), czy/jak działa podłączenie HDMI (od strony karty graf.) -- DVI (monitor).
Rozumiem, że jeśli zastosuje się odpowiedni kabel, to też powinno działać.
DVI-D na Single Linku ma max 1920 x 1080 i tyle właśnie masz, czyli kable i porty idealnie działają.
To rozumiem, ale ja nie łączę karty graf. z monitorem kablem DVI -- DVI, tylko HDMI -- DVI. I jeśli port HDMI karty graficznej działa prawidłowo (a działa), to zakładając, że przewód HDMI--DVI ma odpowiednie parametry, połączenie HDMI -- DVI też powinno działać, a nie działa. Czyli są dwie opcje: albo kabel albo port monitora są nieodpowiednie/wadliwe. Stąd moja wątpliwość i pytanie, bo kabel nr 2 (https://mediamarkt.pl/rtv-i-telewizory/ ... i-dvi-d-3m ) wg sprzedawcy miał być Dual link.

Ta sprawa nie ma dla mnie jakiegoś krytycznego znaczenia, bo tak czy siak korzystam z monitora. Ale jeśli miałoby się okazać, że coś jest nie tak z monitorem, to jednak wolę wiedzieć to teraz, a nie jak mi się skończy gwarancja. Dlatego sprawdzam i dopytuję.

A w ogóle to fajny monitor (jak na moje potrzeby), a komfort pracy nieporównywalny z dziadkiem EIZO :)
lukasso
Posty: 52
Rejestracja: 8 lut 2015, o 22:43

Re: NEC EA271Q + Ge Force GT 1030

9 paź 2021, o 21:15

Ewa01 pisze:
9 paź 2021, o 20:51
Poza tym miałaś podłączyć NECa na HDMI a Eixo na DVI
Tak właśnie podłączyłam i działa.
Ale też chciałam sprawdzić (taka moja natura, że lubię sprawdzić ;) ), czy/jak działa podłączenie HDMI (od strony karty graf.) -- DVI (monitor).
Rozumiem, że jeśli zastosuje się odpowiedni kabel, to też powinno działać.
DVI-D na Single Linku ma max 1920 x 1080 i tyle właśnie masz, czyli kable i porty idealnie działają.
To rozumiem, ale ja nie łączę karty graf. z monitorem kablem DVI -- DVI, tylko HDMI -- DVI. I jeśli port HDMI karty graficznej działa prawidłowo (a działa), to zakładając, że przewód HDMI--DVI ma odpowiednie parametry, połączenie HDMI -- DVI też powinno działać, a nie działa. Czyli są dwie opcje: albo kabel albo port monitora są nieodpowiednie/wadliwe. Stąd moja wątpliwość i pytanie, bo kabel nr 2 (https://mediamarkt.pl/rtv-i-telewizory/ ... i-dvi-d-3m ) wg sprzedawcy miał być Dual link.

Ta sprawa nie ma dla mnie jakiegoś krytycznego znaczenia, bo tak czy siak korzystam z monitora. Ale jeśli miałoby się okazać, że coś jest nie tak z monitorem, to jednak wolę wiedzieć to teraz, a nie jak mi się skończy gwarancja. Dlatego sprawdzam i dopytuję.

A w ogóle to fajny monitor (jak na moje potrzeby), a komfort pracy nieporównywalny z dziadkiem EIZO :)
Przecież napisałaś w poprzedniej wiadomości, że na DVI działa: "W obu wypadkach (kabel 1. i 2.) minitor pracuje z rozdzielczością 1920 x 1080."
A teraz piszesz, że nie działa :)

W sensie, że nie działa poprawnie, nie działa jakbyś chciała, czy nie działa? :)

Twoja karta graficzna obsługuje Single Link, czyli 1920 x 1080 - nie ważne jaki kabel kupiłaś.
Monitor masz świetny, kable też niczego sobie, ale karta puszcza sygnał i ma swoje ograniczenia. Kupisz lepszą kartę, będziesz miała lepsze parametry i wykorzystasz kable Dual Link.

Jak masz w domu internet 100 Mb, a sprzedawca namówi Cię w sklepie na ruter, który daje Ci przepustowość 500 Mb, to nie oczekuj 500 Mb internetu w domu.

Jak działa, to znaczy, że wszystko jest ok, zamykasz temat i skupiasz się na InDesignie ;)
Ewa01
Posty: 7
Rejestracja: 4 paź 2021, o 13:10

Re: NEC EA271Q + Ge Force GT 1030

9 paź 2021, o 22:23

W sensie, że nie działa poprawnie, nie działa jakbyś chciała, czy nie działa? :)
Precyzuję. Nie działa tak jak się spodziewałam, czyli z rozdzielczością 2560 x 1440.
ale karta puszcza sygnał i ma swoje ograniczenia. Kupisz lepszą kartę, będziesz miała lepsze parametry i wykorzystasz kable Dual Link.

Tego nie rozumiem. Myślałam, że ograniczenie rozdzielczości dla single link dotyczy portu DVI karty graficznej, a korzystając z portu HDMI katy i portu DVI monitora oraz kabla HDMI--DVI o odpowiednich parametrach, można uzyskać na monitorze rozdzielczość 2560 x 1440. Mylę się?
lukasso
Posty: 52
Rejestracja: 8 lut 2015, o 22:43

Re: NEC EA271Q + Ge Force GT 1030

10 paź 2021, o 00:26

Ewa01 pisze:
9 paź 2021, o 22:23
W sensie, że nie działa poprawnie, nie działa jakbyś chciała, czy nie działa? :)
Precyzuję. Nie działa tak jak się spodziewałam, czyli z rozdzielczością 2560 x 1440.
ale karta puszcza sygnał i ma swoje ograniczenia. Kupisz lepszą kartę, będziesz miała lepsze parametry i wykorzystasz kable Dual Link.

Tego nie rozumiem. Myślałam, że ograniczenie rozdzielczości dla single link dotyczy portu DVI karty graficznej, a korzystając z portu HDMI katy i portu DVI monitora oraz kabla HDMI--DVI o odpowiednich parametrach, można uzyskać na monitorze rozdzielczość 2560 x 1440. Mylę się?
Ok, dzięki za sprecyzowanie. Teraz już wszystko rozumiem.
Prócz jednej rzeczy - Po co wychodzić z karty graficznej HDMi i wpychać się do monitora na DVI, skoro ten monitor ma również HDMI?
Lepiej sprawdź czy działa ten port (HDMI), a nie jakaś przestarzała technologia. Zwykły kabel hdmi - Hdmi ;)
Zupełnie nie czaję po co tak rzeźbisz :)

Wydaje mi się, że HDMI do DVI nie pójdzie na wysokiej rozdzielczości niezależnie jakiego kabla użyjesz, bo HDMI nie nie wspiera konwersji dual link - dual link. Jakbyś wyszła z karty graficznej z portu DP (DisplayPort) do DVI-D dual link, to za pomocą odpowiedniego kabla / adaptera, mogłoby Ci się to wtedy udać. Ale portu DP nie masz w karcie.

Czyli podsumowując, wszystko Ci działa jak należy.
Powinnaś się cieszyć, że nie możesz puścić wysokiej rozdzielczości na tej konfiguracji, bo to oznaczałoby, że coś jest "nie tak jak trzeba" ;)
lukasso
Posty: 52
Rejestracja: 8 lut 2015, o 22:43

Re: NEC EA271Q + Ge Force GT 1030

10 paź 2021, o 00:35

lukasso pisze:
10 paź 2021, o 00:26
Ewa01 pisze:
9 paź 2021, o 22:23
W sensie, że nie działa poprawnie, nie działa jakbyś chciała, czy nie działa? :)
Precyzuję. Nie działa tak jak się spodziewałam, czyli z rozdzielczością 2560 x 1440.
ale karta puszcza sygnał i ma swoje ograniczenia. Kupisz lepszą kartę, będziesz miała lepsze parametry i wykorzystasz kable Dual Link.

Tego nie rozumiem. Myślałam, że ograniczenie rozdzielczości dla single link dotyczy portu DVI karty graficznej, a korzystając z portu HDMI katy i portu DVI monitora oraz kabla HDMI--DVI o odpowiednich parametrach, można uzyskać na monitorze rozdzielczość 2560 x 1440. Mylę się?
Ok, dzięki za sprecyzowanie. Teraz już wszystko rozumiem.
Prócz jednej rzeczy - Po co wychodzić z karty graficznej HDMi i wpychać się do monitora na DVI, skoro ten monitor ma również HDMI?
Lepiej sprawdź czy działa ten port (HDMI), a nie jakaś przestarzała technologia. Zwykły kabel hdmi - Hdmi ;)
Zupełnie nie czaję po co tak rzeźbisz :)

Wydaje mi się, że HDMI do DVI nie pójdzie na wysokiej rozdzielczości niezależnie jakiego kabla użyjesz, bo HDMI nie nie wspiera konwersji dual link - dual link. Jakbyś wyszła z karty graficznej z portu DP (DisplayPort) do DVI-D dual link, to za pomocą odpowiedniego kabla / adaptera, mogłoby Ci się to wtedy udać. Ale portu DP nie masz w karcie.

Czyli podsumowując, wszystko Ci działa jak należy.
Powinnaś się cieszyć, że nie możesz puścić wysokiej rozdzielczości na tej konfiguracji, bo to oznaczałoby, że coś jest "nie tak jak trzeba" ;)
A sorki, przecież napisałaś, że już korzystałaś z HDMI - HDMI - no przecież ;)
Ewa01
Posty: 7
Rejestracja: 4 paź 2021, o 13:10

Re: NEC EA271Q + Ge Force GT 1030

11 paź 2021, o 17:41

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi.
Zamykam temat.
Kyle
Posty: 1324
Rejestracja: 23 paź 2016, o 10:05

Re: NEC EA271Q + Ge Force GT 1030

17 paź 2021, o 14:39

Ewa01 pisze:
9 paź 2021, o 15:48
Nieco niepokoi mnie fakt, że nie udało mi się z sukcesem połączyć komputera z monitorem za pomocą kabla HDMI -- DVI.
Mnie to bardzo cieszy, bo czas najwyższy zapomnieć o tym przestarzałym zabytku jakim jest DVI. Mamy D-Sub, DVI, DP, HDMI - na diabła tyle złącz? Po co te komplikacje? DVI został zastąpiony przez DisplayPort i HDMI - więcej nie potrzeba. O d-szrocie nie wspominam, bo to powinno być już wspomnieniem, a tym czasem w Obi czy przychodniach nadal informatycy są mentalnie 25 lat temu, bo widzę nowe ekrany i komputery pospinane d-szrotem.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 15158
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: NEC EA271Q + Ge Force GT 1030

17 paź 2021, o 15:05

Wszystko ma swoje przeznaczenie. Przykładowo, w serwerach podstawowym jest D-SUB 15.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!

Incident Manager & Support
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 670 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl

Wróć do „Podłączenie, użytkowanie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Zaloguj się · Zarejestruj się

Informacje

Jest 7 użytkowników online :: 6 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 1 gość
Zarejestrowani użytkownicy: Ahrefs [Bot], Bing [Bot], Google [Bot], msstefan, Pandemiya, Semrush [Bot]
Najwięcej użytkowników (17) było online 18 lis 2018, o 19:33
Liczba postów: 63674
Liczba tematów: 3846
Liczba użytkowników: 3779
Ostatnio zarejestrowany użytkownik: bananas
Nikt dzisiaj nie obchodzi urodzin

Wybór stylu