Lampa do monitora

Sprawdzone rozwiązania, porady, testy.
Awatar użytkownika
2marekm
Lokalizacja: Słupsk
Posty: 169
Rejestracja: 19 sty 2014, o 20:08

Lampa do monitora

22 kwie 2021, o 09:58

Szanowni Koledzy, czy ma sens takie oświetlenie ?

https://mi-store.pl/product-pol-1180-La ... EdEALw_wcB

Amatorski test.

https://antyweb.pl/xiaomi-mi-computer-m ... -recenzja/

Za monitorem na szarej ścianie mam zamontowaną lampkę-miecz YongNuo YN360S.
Mag
Posty: 699
Rejestracja: 18 sie 2013, o 18:38

Re: Lampa do monitora

22 kwie 2021, o 10:15

Mogę się mylić - ale zdawało mi się że oświetlenie powinno być za monitorem i nie pada bezpośrednio na monitor. Ale też myślę czy to dobre rozwiązanie. Nie jestem ekspertem, wolę aby inni się wypowiedzieli co się na tym znają.
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab
Lokalizacja: Kraków
Posty: 3408
Rejestracja: 3 lut 2013, o 14:49

Re: Lampa do monitora

22 kwie 2021, o 12:54

Może mieć sens do pracy biurowej. Ale w dalszym ciągu nie będzie zbyt optymalne pod kątem ergonomii i komfortu dla wzroku/postrzegania.

Każde światło od frontu padające na ekran obniża postrzegany kontrast, ale to ma większe znaczenie przy pracy z kolorem. Proponowane rozwiązanie nie niweluje kontrastu świecącego monitora z ciemnym tłem. Lepiej kombinować z podświetleniem tła za monitorem. Ja akurat wybrałem inne rozwiązanie z podmarki YeeLight LightStrip Plus podklejone do monitora >> https://mi-store.pl/product-pol-659-Pas ... -Plus.html
Załączniki
IMG_20210321_183947.jpg
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitorów
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Awatar użytkownika
2marekm
Lokalizacja: Słupsk
Posty: 169
Rejestracja: 19 sty 2014, o 20:08

Re: Lampa do monitora

22 kwie 2021, o 17:04

Dominiku, czy mógłbyś "cyknąć" fotkę jak to wygląda z tyłu ? Czy jeden pasek LED wystarczy ? Widzę, że można dokupić dodatkowo rozszerzenie. Wydaje się, że to będzie lepsze niż mój aktualny miecz YN360S.
Tak przy okazji...gdyby ktoś gustował w znakomitych aktywnych głośnikach do komputera, zajmujących niewiele miejsca, polecam ILoud Micro Monitor. Niestety nie są tanie.
Tutaj kilka wpisów ode mnie (MarkM) na ten temat:
https://www.audiostereo.pl/topic/31658- ... /#comments
Mag
Posty: 699
Rejestracja: 18 sie 2013, o 18:38

Re: Lampa do monitora

22 kwie 2021, o 18:18

2marekm pisze:
22 kwie 2021, o 17:04
Dominiku, czy mógłbyś "cyknąć" fotkę jak to wygląda z tyłu ? Czy jeden pasek LED wystarczy ? Widzę, że można dokupić dodatkowo rozszerzenie. Wydaje się, że to będzie lepsze niż mój aktualny miecz YN360S.
Tak przy okazji...gdyby ktoś gustował w znakomitych aktywnych głośnikach do komputera, zajmujących niewiele miejsca, polecam ILoud Micro Monitor. Niestety nie są tanie.
Tutaj kilka wpisów ode mnie (MarkM) na ten temat:
https://www.audiostereo.pl/topic/31658- ... /#comments
Czemu takie tanie te głośniki kupiłeś.
Awatar użytkownika
2marekm
Lokalizacja: Słupsk
Posty: 169
Rejestracja: 19 sty 2014, o 20:08

Re: Lampa do monitora

22 kwie 2021, o 18:25

Hehe, dobre pytanie. Dla jednego drogie, dla drugiego tanizna :D
M1.jpg
M1.jpg (82.07 KiB) Przejrzano 983 razy
M2.jpg
M2.jpg (99.93 KiB) Przejrzano 983 razy
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab
Lokalizacja: Kraków
Posty: 3408
Rejestracja: 3 lut 2013, o 14:49

Re: Lampa do monitora

23 kwie 2021, o 23:12

2marekm pisze:
22 kwie 2021, o 17:04
Dominiku, czy mógłbyś "cyknąć" fotkę jak to wygląda z tyłu ? Czy jeden pasek LED wystarczy ? Widzę, że można dokupić dodatkowo rozszerzenie. Wydaje się, że to będzie lepsze niż mój aktualny miecz YN360S.
Tak przy okazji...gdyby ktoś gustował w znakomitych aktywnych głośnikach do komputera, zajmujących niewiele miejsca, polecam ILoud Micro Monitor. Niestety nie są tanie.
Tutaj kilka wpisów ode mnie (MarkM) na ten temat:
https://www.audiostereo.pl/topic/31658- ... /#comments
Pasek LED ma 2 metry i nie trzeba rozszerzenia. No chyba, że masz 32 cale ;p Fotkę wrzucę przy okazji, bo na razie mam złapane roboczo punktowo.
A co do głośniczków to też ostatnio dokupiłem Creative Pebble V3 i są spoko. Małe, eleganckie, tanie i robią różnicę względem głośniczka własnego w MAC MINI M1 czy w PA271Q. A do muzyki/filmów i tak mam wysłużone Logitech Z-5500 5.1 w salonie podłączone do TV.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitorów
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Awatar użytkownika
2marekm
Lokalizacja: Słupsk
Posty: 169
Rejestracja: 19 sty 2014, o 20:08

Re: Lampa do monitora

24 kwie 2021, o 09:25

Dzięki. Fajny ten Twój monitor. Ale ja mam też taki...kupiony u Ciebie :)
wocek
Posty: 195
Rejestracja: 14 lis 2020, o 13:54

Re: Lampa do monitora

24 kwie 2021, o 22:50

Oświećcie mnie, jak można mieć Windowsa na Mac z M1? Parallels desktop?
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab
Lokalizacja: Kraków
Posty: 3408
Rejestracja: 3 lut 2013, o 14:49

Re: Lampa do monitora

25 kwie 2021, o 19:02

wocek pisze:
24 kwie 2021, o 22:50
Oświećcie mnie, jak można mieć Windowsa na Mac z M1? Parallels desktop?
Do kogo pijesz, bo wątek jest o oświetleniu ?!
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitorów
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
wocek
Posty: 195
Rejestracja: 14 lis 2020, o 13:54

Re: Lampa do monitora

25 kwie 2021, o 20:17

Do nikogo.
Wątek jest oświetleniu i przy okazji o głośniczkach... :lol: Chyba że głośniczki to jakaś nowa forma oświetlenia.
Zauważyłem, że przy okazji głośniczków, które jak powszechnie wiadomo stanowią niezbędny element oświetlenia, napisałeś o Mac mini M1. Jednocześnie zauważyłem, że na monitorze do owego Maka podpiętym wyświetla się Windows. I tutaj nasunęło mi się pytanie, które odruchowo zadałem w wątku, z którego wzięły się moje wątpliwości.
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:
Lokalizacja: Kraków
Posty: 3827
Rejestracja: 16 lis 2009, o 14:38

Re: Lampa do monitora

25 kwie 2021, o 20:36

Do PA271Q można podpiąć np. dwa kompy i przełączać, nb. z automatycznym dopięciem huba usb do kompa będącego aktualnym źródłem sygnału.

Ale też owszem, jest już Parallels na M1
wocek
Posty: 195
Rejestracja: 14 lis 2020, o 13:54

Re: Lampa do monitora

25 kwie 2021, o 20:48

Mnie bardzo intryguje ta ilość RAM w komputerach z M1. Można się pomieścić w tych 8 GB?
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab
Lokalizacja: Kraków
Posty: 3408
Rejestracja: 3 lut 2013, o 14:49

Re: Lampa do monitora

25 kwie 2021, o 20:49

wocek pisze:
25 kwie 2021, o 20:17
Do nikogo.
Wątek jest oświetleniu i przy okazji o głośniczkach... :lol: Chyba że głośniczki to jakaś nowa forma oświetlenia.
Zauważyłem, że przy okazji głośniczków, które jak powszechnie wiadomo stanowią niezbędny element oświetlenia, napisałeś o Mac mini M1. Jednocześnie zauważyłem, że na monitorze do owego Maka podpiętym wyświetla się Windows. I tutaj nasunęło mi się pytanie, które odruchowo zadałem w wątku, z którego wzięły się moje wątpliwości.
Tak racja. Trochę zmyła, bo obraz jest z PC, którego nie widać w kadrze. Swoją drogą idzie na sprzedaż :D
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitorów
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:
Lokalizacja: Kraków
Posty: 3827
Rejestracja: 16 lis 2009, o 14:38

Re: Lampa do monitora

25 kwie 2021, o 20:52

wocek pisze:
25 kwie 2021, o 20:48
Mnie bardzo intryguje ta ilość RAM w komputerach z M1. Można się pomieścić w tych 8 GB?
Każdego maczka z M1 można kupić w wersji z 16GB memorki ;)
wocek
Posty: 195
Rejestracja: 14 lis 2020, o 13:54

Re: Lampa do monitora

25 kwie 2021, o 22:46

Za jedyne 1000 zł dopłaty. :D
Zmylił mnie cennik na stronie Apple, który domyślnie wyświetla wersje 8 GB.
Awatar użytkownika
2marekm
Lokalizacja: Słupsk
Posty: 169
Rejestracja: 19 sty 2014, o 20:08

Re: Lampa do monitora

25 kwie 2021, o 22:55

NocnyJastrzab pisze:
22 kwie 2021, o 12:54
Ja akurat wybrałem inne rozwiązanie z podmarki YeeLight LightStrip Plus podklejone do monitora >> https://mi-store.pl/product-pol-659-Pas ... -Plus.html
Czy pasek LED, po rozłączeniu zasilania, zapamiętuje ustawienia jasności i temperatury koloru ? Jest to istotne jeśli zasilacz chcemy podłączyć do listwy komputera.
Posiadany przeze mnie miecz YN360S, tak ma.
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab
Lokalizacja: Kraków
Posty: 3408
Rejestracja: 3 lut 2013, o 14:49

Re: Lampa do monitora

26 kwie 2021, o 10:00

Powinien pamiętać, ale nie jestem pewien. U mnie jest wpięty na stałe do gniazda i nie rozłączam bez potrzeby.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitorów
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Awatar użytkownika
2marekm
Lokalizacja: Słupsk
Posty: 169
Rejestracja: 19 sty 2014, o 20:08

Re: Lampa do monitora

26 kwie 2021, o 10:20

Ale wtedy musisz dodatkowo wyłączać LEDy, ale być może to dobre rozwiązanie ?
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab
Lokalizacja: Kraków
Posty: 3408
Rejestracja: 3 lut 2013, o 14:49

Re: Lampa do monitora

26 kwie 2021, o 11:31

Pasek ma podstawowy kontroler ręczny (ten biały cyngiel na stopce), pełne sterowanie po WiFi przez aplikację.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitorów
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video

Wróć do „Oświetlenie, akcesoria, uchwyty, osłony”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Zaloguj się · Zarejestruj się

Informacje

Jest 4 użytkowników online :: 3 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 1 gość
Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], Darek_Darek1968, Google [Bot]
Najwięcej użytkowników (17) było online 18 lis 2018, o 19:33
Liczba postów: 62645
Liczba tematów: 3758
Liczba użytkowników: 3707
Ostatnio zarejestrowany użytkownik: kbk
Nikt dzisiaj nie obchodzi urodzin

Wybór stylu