SHARP EA272U vs EIZO EV2740
Nie wiem jak skalowanie wygląda na W10 czy W11, bo ostatni, którego miałem był W7. Wiem natomiast jak wygląda na macOS Sequioa z M4 skalowanie prawdziwego 4k, czyli mojego NEC-a PA311D - 31,1 cala, 4096x2160. Efekt jest doskonały. Ustawiłem sobie skalowanie pod moje potrzeby. Czcionki są perfekt. Znając te krążące teorie, że optymalne rezultaty to 1440 lub 2880, postanowiłem to dla pewności sprawdzić powiększając piksele lupą (szkłem). Nie zauważyłem choćby cienia czegokolwiek na sąsiadującym pikselu z pikselem wyświetlającym czcionkę. Myślę, że przy 27 calach i UHD powinno być to samo. Być może problem może być na starych urządzeniach Apple.
Niestety pracuję mocno z pakietem MS Office i wersja na MacOs jest (z predemedytacją) 'ubiedniona' w taki sposób, że długofalowo trudno mi pracować z tym systemem. Zarządzanie oknami i folderami również jest dla mnie mało czytelne, więc MacOS na razie odpada.Sponsi pisze: ↑17 stycznia 2026, 17:30 - sobpo pierwsze, to doszedłem do wniosku, że przypadek autora jest na tyle specjalny, że nie ma sensu tego oceniać po fotkach na forum. Żartowałem ogólnie, nie z wad wzroku.
I teraz na maksa na serio: skoro ktoś ma taki wzrok, że praca przy monitorze to bardzo duży problem, może czas na naprawdę stanowcze kroki co do kariery?
Tak, chodzi o zdrowie.
Tak, byłoby miło, ale kariera prawnika raczej nie pozwala na radykalną zmianę pracy na nie-ekranową. Mogę jedynie możliwie poprawić sobie warunki pracy, nic więcej.
Też się tego boję, patrzę na rozmiar plamki...Wojciech pisze: ↑05 stycznia 2026, 10:46 - pnZ tym oświetleniem myślę, że sobie poradzę, ale gorszym problemem jest potencjalny brak możliwości akomodacji wzroku do ekranu 4k. W porównaniu do 27 QHD litery są zauważalnie cieńsze, przez co mój wzrok dużo mocniej musi pracować, żeby je odczytać. Czy da się coś z tym zrobić? Cleartype nie pomaga
nie wiem, czy nie będę brał 4K, ale może to Eizo 42-calowe? 7 koła z hakiem, masakra...
Jakoś nie wierzę w skalowanie interfejsu, chyba, że na Maku (ale wtedy monitor 4K to nie to). Windows 11 to szajs, na który raczej nie przejdę, a 10tka miewała problemy z tym skalowaniem (no i różnie bywa z aplikacjami).
Ja bym powiedział, że skalowanie na Maku właśnie jest lepsze niż na Windowsie, tylko trzeba mieć monitor 1440p / 2880p i wtedy tam się dzielą te piksele poprawnie...
Wróć do „Zastosowania amatorskie”