Podłączenie monitora przez Display Port emituje zakłócenia na telewizor

Czyli "mam problem techniczny z monitorem".
felizz
Kontakt:
Lokalizacja: Kraków, Tarnów
Posty: 38
Rejestracja: 24 cze 2010, o 20:59

Podłączenie monitora przez Display Port emituje zakłócenia na telewizor

6 kwie 2017, o 08:45

Cześć.
Czy zdarzyło się komuś coś podobnego?
Wyjście DP z maca mini niezależnie przez jaki kabel (do sygnału cyfrowego) powoduje że jednocześnie działający TV na programach telewizji naziemnej, (a konkretnie tylko na sygnale z MUX-2 czyli TVN, Polsat..., które są umiejscowione na częstotliwości 490 MHz) dostaje strasznych zakłóceń sygnału. Sprawdziłem to na kablu bez przejściówki DP>DVI jak i na przejściówce DP>DVI a dalej kabel z końcówkami DVI-DVI. Obydwa, czyli kabel bez przejściówki jak i przejściówka są nieoryginalne, ale bez uszkodzeń, dodatkowo kabel DVI-DVI posiada ferryty przeciw zakłóceniowe. Co innego na wyjściu HDMI przez oryginalną przejściówkę na DVI i w/w kabel DVI-DVI nie emituje zakłóceń. Ale żeby jeszcze namieszać to przejściówka DP>D-SUB też nie emituje zakłóceń (choć to jestem w stanie zrozumieć bo to już inny rodzaj sygnału).
Wie ktoś co się dzieje?
Komputer nie emituje zakłóceń EMI do sieci bo testowo był podpinany przez filtr przeciwzakłóceniowy. Monitor Nec P221W.
Awatar użytkownika
max
Posty: 6832
Rejestracja: 11 sie 2011, o 13:09

Re: Podłączenie monitora przez Display Port emituje zakłócenia na telewizor

6 kwie 2017, o 08:57

Wszystko wskazuje na to, że częstotliwość sygnału w tym konkretnym DisplayPort wynosi około 490MHz.
Na innych typach połączeń: D-Sub, HDMI, DVI są inne częstotliwości.

Proponuję testowo wymusić na DisplayPort inną rozdzielczość lub inną częstotliwość odświeżania. Jeśli na tym kanale zakłócenia ustąpią (i być może wystąpią na innym) to myślę, że trzeba by kupić dobrej klasy, porządnie ekranowany kabel. Komputer i kabel odsunąć maksymalnie od kabla antenowego i TV.
felizz
Kontakt:
Lokalizacja: Kraków, Tarnów
Posty: 38
Rejestracja: 24 cze 2010, o 20:59

Re: Podłączenie monitora przez Display Port emituje zakłócenia na telewizor

6 kwie 2017, o 09:44

No to po prostej lini można by tak pomyśleć, ale sygnał z karty graficznej to 60Hz lub coś koło tego, monitor operuje częstotliwościami w przedziałach:
- sygnał analogowy: 31,5 - 93,8 kHz horizontal
- sygnał cyfrowy: 119,2 kHz horizontal
- vertical (nie wyszczególniono rodzajów sygnału) 51-85 Hz
więc nic tu się nie zbliża do 490 Mhz.
Awatar użytkownika
max
Posty: 6832
Rejestracja: 11 sie 2011, o 13:09

Re: Podłączenie monitora przez Display Port emituje zakłócenia na telewizor

6 kwie 2017, o 09:50

1680*1050 * 8bit(na każdy R, G, B) * 60Hz = 846720000Hz

Mnie tam wychodzi 846,72MHz.

Pewnie jest jakaś inna, zbliżona albo harmoniczna.
felizz
Kontakt:
Lokalizacja: Kraków, Tarnów
Posty: 38
Rejestracja: 24 cze 2010, o 20:59

Re: Podłączenie monitora przez Display Port emituje zakłócenia na telewizor

6 kwie 2017, o 10:03

O! To ciekawe przeliczenie, nie znam się aż tak, więc sprawdzę. Tylko jak tu wymusić w osx inne odświeżanie (na razie nie mam dostępu do kompa, więc nie pamiętam czy jest to możliwe)?
Awatar użytkownika
max
Posty: 6832
Rejestracja: 11 sie 2011, o 13:09

Re: Podłączenie monitora przez Display Port emituje zakłócenia na telewizor

6 kwie 2017, o 10:34

Może być ciężko. Nie znam OSX. Może łatwiej będzie wymusić nienatywną rozdzielczość.

https://en.wikipedia.org/wiki/DisplayPort
Wikipedia pisze:The DisplayPort connector can have one, two, or four differential data pairs (lanes) in a Main Link, each with a raw bit rate of 1.62 (reduced bit rate), 2.7 (high bit rate), 5.4 (HBR2), or 8.1 Gbit/s (HBR3) per lane (6.48, 10.8, 21.6, or 32.4 Gbit/s for a full 4-lane link) with self-clock running at 162, 270, 540, or 810 MHz. The effective data rates after decoding are 1.296, 2.16, 4.32, or 6.486 Gbit/s per lane (5.184, 8.64, 17.28, or 25.92 Gbit/s for a full 4-lane link), or 80% of the total, since data is 8b/10b encoded so each eight bits of information are encoded with a ten-bit symbol.
1680x1050 to mniej typowa rozdzielczość, więc może częstotliwość jest jakaś inna.

Aha. I to wymuszanie innej częstotliwości odświeżania albo rozdzielczości, to tylko testowo, żeby ustalić/potwierdzić winowajcę. Docelowo musi zostać natywna rozdzielczość i 60Hz.
felizz
Kontakt:
Lokalizacja: Kraków, Tarnów
Posty: 38
Rejestracja: 24 cze 2010, o 20:59

Re: Podłączenie monitora przez Display Port emituje zakłócenia na telewizor

6 kwie 2017, o 11:09

Albo używać HDMI i pożegnać się z możliwością pracy dwumonitorowej i jednoczesnego oglądania TV :)
Awatar użytkownika
max
Posty: 6832
Rejestracja: 11 sie 2011, o 13:09

Re: Podłączenie monitora przez Display Port emituje zakłócenia na telewizor

6 kwie 2017, o 11:12

Żadnych tam HDMI. To już lepiej sygnał wiaderkiem przelewać. ;)
felizz
Kontakt:
Lokalizacja: Kraków, Tarnów
Posty: 38
Rejestracja: 24 cze 2010, o 20:59

Re: Podłączenie monitora przez Display Port emituje zakłócenia na telewizor

6 kwie 2017, o 11:13

Czemu nie? Nie zauważyłem żadnych niedogodności...
Ale z kolei nie przyglądałem się jeszcze moim Jednookiem Pro :)
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 12001
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Podłączenie monitora przez Display Port emituje zakłócenia na telewizor

6 kwie 2017, o 11:51

Na Macu HDMI można używać bez problemu, to nie Winda. Zakłócenia na TV są conajmniej dziwne. Przewody są ekranowane, nie powinno nic siać. Bardziej byłbym skłonny do tezy, że zakłócenia idą po sieci zasilającej. Ewentualnie czy komputer z telewizorem ma jakiekolwiek połączenie? Jeśli tak, możliwe że powstaje tzw "pętla masy". Dzieje się tak, jeśli urządzenia są zasilane bez przewodu zerowego.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
felizz
Kontakt:
Lokalizacja: Kraków, Tarnów
Posty: 38
Rejestracja: 24 cze 2010, o 20:59

Re: Podłączenie monitora przez Display Port emituje zakłócenia na telewizor

6 kwie 2017, o 13:18

Tak. Mac mini jak i TV są na płaskim kablu dwużyłowym. Z tym że do zasilania komputera dołożyłem filtr przeciw zakłóceniom, no ale jakieś 10 cm kabla jest między filtrem a komputerem, który może siać. Urządzenia podpięte są do różnych gniazdek, ale jest możliwość że w ścianie gniazdka łączy ten sam przewód. Czy w takim przypadku są spełnione warunki do powstania pętli masy?

Edit:
Za filtrem już jest kabel trój-żyłowy z zerowaniem, a z kolei kabel antenowy jest poczwórnie ekranowany.
Awatar użytkownika
max
Posty: 6832
Rejestracja: 11 sie 2011, o 13:09

Re: Podłączenie monitora przez Display Port emituje zakłócenia na telewizor

6 kwie 2017, o 13:30

Ja, żeby dojść, czy i jak powstaje pętla masy, musiałem sobie wszystko rozrysować.
A zatem, skąd się bierze masa, którędy wędruje itd. A masa wędruje bolcem uziemienia, ekranem kabli sygnałowych, ekranem kabla koncentrycznego kablówki itp.

Jak już wytropiłem delikwenta (na papierze), dałem w odpowiednim miejscu antenowy izolator galwaniczny na masę ekranu kabla koncentrycznego i pomogło.

Obrazek

Ale ja elektrykiem nie jestem. Musiałem się wznieść na wyżyny swej inteligencji, aby pojąć co się dzieje i dlaczego. ;)

PS. Korzystałem z takiego oto opracowania:
http://www.audiomatus.com/petla_masy.pdf
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 12001
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Podłączenie monitora przez Display Port emituje zakłócenia na telewizor

6 kwie 2017, o 13:48

felizz pisze:
6 kwie 2017, o 13:18
Mac mini jak i TV są na płaskim kablu dwużyłowym. Z tym że do zasilania komputera dołożyłem filtr przeciw zakłóceniom, no ale jakieś 10 cm kabla jest między filtrem a komputerem, który może siać. Urządzenia podpięte są do różnych gniazdek, ale jest możliwość że w ścianie gniazdka łączy ten sam przewód. Czy w takim przypadku są spełnione warunki do powstania pętli masy?

Tak, przy braku zerowania zasilania występuje pętla masy. Brak jest wyrównania potencjałów pomiędzy masami obu urządzeń i po masie/ekranie przewodu sygnałowego video płynie prąd wyrównawczy. Przy wielu typach zasilaczy nie występuje przewód zerowy i problem gotowy. Wyjściem jest zerowanie przynajmniej jednego z urządzeń, np podłączenie jakiegokolwiek przewodu do jakiejś metalowej części telewizora i połączenie z bolcem ochronnym gniazdka sieciowego. Można to nawet potraktować jako eksperyment. Jeśli zakłócenia znikną, przyczyną było właśnie to.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
Awatar użytkownika
max
Posty: 6832
Rejestracja: 11 sie 2011, o 13:09

Re: Podłączenie monitora przez Display Port emituje zakłócenia na telewizor

6 kwie 2017, o 14:34

Tom01 pisze:
6 kwie 2017, o 13:48
felizz pisze:
6 kwie 2017, o 13:18
Mac mini jak i TV są na płaskim kablu dwużyłowym. Z tym że do zasilania komputera dołożyłem filtr przeciw zakłóceniom, no ale jakieś 10 cm kabla jest między filtrem a komputerem, który może siać. Urządzenia podpięte są do różnych gniazdek, ale jest możliwość że w ścianie gniazdka łączy ten sam przewód. Czy w takim przypadku są spełnione warunki do powstania pętli masy?

Tak, przy braku zerowania zasilania występuje pętla masy. Brak jest wyrównania potencjałów pomiędzy masami obu urządzeń i po masie/ekranie przewodu sygnałowego video płynie prąd wyrównawczy. Przy wielu typach zasilaczy nie występuje przewód zerowy i problem gotowy. Wyjściem jest zerowanie przynajmniej jednego z urządzeń, np podłączenie jakiegokolwiek przewodu do jakiejś metalowej części telewizora i połączenie z bolcem ochronnym gniazdka sieciowego.
O ile mi wiadomo, pętla masy polega na czymś innym.
Dochodzi do niej na przykład, gdy masa ekranu kabla koncentrycznego kablówki ma inny potencjał niż uziemienie/zerowanie w gniazdku. Dochodzi wówczas do przepływu prądu pomiędzy masą kablówki a masą gniazdka. W takim wypadku trzeba odciąć jedną z mas, np. masę kabla koncentrycznego kablówki, np. za pomocą antenowego izolatora galwanicznego. Wówczas w całym obiegu urządzeń występuje jedna masa, równa masie uziemienia/zerowania w gniazdku.

Gdy tylko jedno z dwóch urządzeń jest uziemione (np. TV, blaszak), a drugie nie (np. laptop), wówczas masa urządzenia nieuziemionego wyrównuje się za pomocą ekranu kabla sygnałowego. W takim przypadku pętla masy nie występuje, bo nie ma pętli.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 12001
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Podłączenie monitora przez Display Port emituje zakłócenia na telewizor

6 kwie 2017, o 15:12

Sednem zrozumienia problemu jest uświadomienie sobie, że w wyniku działania zasilaczy, masa w obu urządzeniach ma inny potencjał. Z jednej strony urządzenia są połączone przez przewód neutralny sieci energetycznej a z drugiej masą przewodu sygnałowego. Robi się zamknięty obwód przez który płynie prąd. Obwód należy przerwać lub doprowadzić w inny sposób do wyrównania potencjałów. Przerwanie masy/ekranu przewodu łączeniowego jest najczęściej spotykanym rozwiązaniem, ale nie jedynym ani nie w 100% idealnym technicznie. Urządzenia bowiem nadal mają inny potencjał masy.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
Awatar użytkownika
max
Posty: 6832
Rejestracja: 11 sie 2011, o 13:09

Re: Podłączenie monitora przez Display Port emituje zakłócenia na telewizor

6 kwie 2017, o 15:54

Z tym się zgadzam, z jednym wyjątkiem. Nie przerywał bym masy przewodu sygnałowego. Zadbał bym, aby potencjał masy był możliwie równy, np. przez podłączenie wszystkich urządzeń do jednego gniazdka np. za pomocą listwy.

Jeśli odetniemy po jednej stronie masę w kablu, różnice potencjałów i tak będą wyrównywane, ale tym razem stykami roboczymi. Lepiej, żeby to robił, przeznaczony do tego, przewód ekranowy. Nim w zasadzie nie płynie sygnał.

W wyniku samej pętli masy różnice potencjałów są znikome i zwykle nieszkodliwe. Nie sądze więc, aby tu były problemem.

Natomiast różnica potencjału bolca ochronnego i kablówki potrafi już być spora. I to może być przyczyną problemu.

Albo ten siejący DisplayPort, aczkolwiek musiałby być zupełnie nieekranowany i przebiegać koło antenowego. Może wtedy...
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 12001
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Podłączenie monitora przez Display Port emituje zakłócenia na telewizor

6 kwie 2017, o 20:17

Masy przewodu sygnałowego przerwać nie można, ale ekran jak najbardziej.

Potencjał mas można wyrównać tylko w jeden sposób. Obie połączyć z przewodem ochronnym. Niestety przy zasilaczach bez wtyczek z bolcem jest to utrudnione.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
Awatar użytkownika
max
Posty: 6832
Rejestracja: 11 sie 2011, o 13:09

Re: Podłączenie monitora przez Display Port emituje zakłócenia na telewizor

6 kwie 2017, o 20:30

Tom01 pisze:
6 kwie 2017, o 20:17
Potencjał mas można wyrównać tylko w jeden sposób. Obie połączyć z przewodem ochronnym. Niestety przy zasilaczach bez wtyczek z bolcem jest to utrudnione.
Ale to powoduje powstawanie coraz większej liczby pętli masy.

O ile mi wiadomo, zasada jest prosta. Każde urządzenie winno być połączone z potencjałem bolca ochronnego/masy za pomocą najlepiej tylko jednego kabla. Rozpoczynamy najczęściej od wzmacniacza, albo komputera. Dalej łączymy urządzenia podległe gwiaździście, o ile to możliwe, tylko przewodem sygnałowym. Nie ma wówczas jak powstać pętla masy, bo od urządzenia głównego, do urządzeń podległych masa doprowadzana jest tylko jednym kablem (ekranem kabla sygnałowego).
Jeśli do obwodu podłączymy nowe urządzenie z bolcem ochronnym, powstaje nowa pętla masy.

W opisywanym przypadku z zakłóceniami sytuacja jest znacznie gorsza. Mamy różne potencjały mas: w bolcu ochronnym i w ekranie kabla koncentrycznego kablòwki. Jedną z tych mas należy odciąć, a odciąć można tylko masę kabla koncentrycznego. Służy do tego antenowy izolator galwaniczny, który nie przepuszcza prądu stałego i przemiennego niskiej częstotliwości (50/60Hz).
felizz
Kontakt:
Lokalizacja: Kraków, Tarnów
Posty: 38
Rejestracja: 24 cze 2010, o 20:59

Re: Podłączenie monitora przez Display Port emituje zakłócenia na telewizor

7 kwie 2017, o 07:53

Dziękuję za wskazówki. Problem jest faktycznie bardzo złożony.
Wczoraj się trochę pobawiłem z podłączaniem urządzeń pod bolce i nie wyszło dobrze, bo TV połączony z bolcem spowodował że było trochę lepiej, ale problem pojawił się na głośnikach do niego podpiętych. Z tym że tu muszę zaznaczyć że mój system nagłośnienia nie jest standardowym rozwiązaniem ponieważ jedne głośniki obsługują komputer, radio, CD i TV, a sygnał jest przełączany w sposób automatyczny, autorskim urządzeniem jednego takiego zdolnego studenta. Problem polegał na przypadkowym przełączaniu źródeł automatycznego selektora audio.
Tak więc muszę dobrze poznać naturę tej pętli masy i wtedy może się z tym jakoś uporam. Na pewno jest coś na rzeczy, bo przewód wyprowadzony z bolca zerowego, dokładany do metalowej części TV lekko iskrzył, a wydaje mi się że nie powinno być tak. Co należy sprostować, to nie mam kablówki, ale zwykłą instalację antenową i tu jestem pewny że jest dobrze zrobiona, bo trochę spędziłem czasu na forum emitela żeby rozpoznać temat. Będę informował o przełomach w dociekaniu do rozwiązania problemu.
Awatar użytkownika
max
Posty: 6832
Rejestracja: 11 sie 2011, o 13:09

Re: Podłączenie monitora przez Display Port emituje zakłócenia na telewizor

7 kwie 2017, o 08:22

Hmm. Z brumieniem 50Hz w głośnikach poradziłem sobie w sposób który opisałem: antenowym izolatorem galwanicznym kabla antenowego. Odciąć trzeba wszystkie: radiowy, telewizyjny, satelitarny, czy co tam kto ma. Natomiast tym przypadkowym przełączaniem selektora źródeł we wzmacniaczu to mnie zaskoczyłeś. Mam to samo i byłem przekonany, że doszło do mechanicznego lub elektrycznego (częściowego) uszkodzenia selektora.
PS. Jak rozumiem gałka jest ręczna, a selektor jest elektroniczny.

Na instalacjach antenowych własnej produkcji się za bardzo nie znam, ale sądzę, że też jest uziemiona. Domniemywam, że potencjał tego uziemienia jest inny niż w bolcu ochronnym w gniazdku. Powstaje pętla masy od bednarki zakopanej w ogródku do uziemienia bolca ochronnego, który nie wiadomo gdzie jest.

Wróć do „Serwis”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Zaloguj się · Zarejestruj się

Informacje

Jest 5 użytkowników online :: 4 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 1 gość
Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], gcze, Google [Bot], Majestic-12 [Bot]
Najwięcej użytkowników (14) było online 3 gru 2017, o 23:00
Liczba postów: 50170
Liczba tematów: 3023
Liczba użytkowników: 3217
Ostatnio zarejestrowany użytkownik: dosb
Nikt dzisiaj nie obchodzi urodzin

Wybór stylu