Brak możliwości skalowania na DVI, dostępne tylko na D-Sub

Profile do kilku monitorów, zasady instalacji i wyboru pod kątem rozmiarów, dynamiki, gamutów.
martyman
Posty: 1
Rejestracja: 18 mar 2014, o 20:33

Brak możliwości skalowania na DVI, dostępne tylko na D-Sub

18 mar 2014, o 20:52

Witam.

Problem mam pozornie typowy. Ale ślęczę pół dnia nad jego rozwiązaniem i nic. Wszystkie problemy znalezione w sieci dotyczyły monitorów podłączonych przez D-sub, tam ludzie mieli niedostępne skalowanie w opcjach karty graficznej i doradzano podłączenie przez DVI.

U mnie sytuacja jest odwrotna.
Zacznę od tego, że korzystam ze zintegrowanej karty graficznej z chipsetem Intel Q35. Podłączam do niej dwa monitory LCD. Każdy z tych monitorów ma złącze DVI oraz D-Sub, ale z uwagi na to, że karta ma jedno wyjście DVI i jedno D-Sub, to tak właśnie je podłączam.
Czasem mam potrzebę skorzystać z niższych rozdzielczości niż natywne i potrzebna mi jest wtedy możliwość zmiany współczynnika proporcji (pełny ekran, bądź okno z czarną ramką lub czarnymi paskami). Tak się składa, że opcję zmiany skalowania mam dostępną tylko dla monitora podłączonego przez D-Sub. W opcjach ekranu cyfrowego przycisku "opcje współczynnika proporcji" w ogóle nie ma. Jeśli zamienię monitory złączami (ten, który był podłączony przez D-Sub podłączę przez DVI, a ten, który był podłączony przez DVI podłączę przez D-Sub), to nadal mogę skalować tylko na monitorze podłączonym przez D-Sub. Oba monitory nie mają w swoich opcjach sterowania skalowaniem, więc muszę to wykonywać w opcjach karty graficznej. Czy taka jest specyfika tej karty graficznej? Wszędzie w internecie ludzie piszą, że skalować można tylko monitor podłączony cyfrowo, a przez D-Sub nie można.
Filip
Posty: 579
Rejestracja: 29 maja 2011, o 21:15

Re: Brak możliwości skalowania na DVI, dostępne tylko na D-S

7 maja 2014, o 23:58

martyman pisze: Czasem mam potrzebę skorzystać z niższych rozdzielczości niż natywne i potrzebna mi jest wtedy możliwość zmiany współczynnika proporcji (pełny ekran, bądź okno z czarną ramką lub czarnymi paskami).
U mnie takie ustawienie jest dostępne w menu monitora, czyli to monitor decyduje co robi z sygnałem, który dostał.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 10159
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Brak możliwości skalowania na DVI, dostępne tylko na D-S

8 maja 2014, o 08:36

To się robi wyłącznie na monitorze. Z karty graficznej wychodzi tyle ile wychodzi. Nie można zadecydować żeby mniejsza rozdzielczość była wyświetlana jako większy obraz, bo to jest właśnie zmiana ilości wyświetlanych rozmiarów/pikseli czyli większa rozdzielczość. Nie może iść jednocześnie mniejsza i większa. Obraz jest jeden. Jeśli ustawia Pan np 800x600 to tyle będzie. Nie da się "rozciągnąć". Tylko monitor może zastosować skalowanie żywcem, tj aproksymować 800x600 na 1280x1024. Niektóre monitory mają możliwość skalowania obrazów o mniejszej rozdzielczości do swojego naturalnego, niektóre nie. Jest to więc cecha monitora.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie

Wróć do „Praca wielomonitorowa, podłączenia, dobór, problemy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Zaloguj się · Zarejestruj się

Informacje

Jest 4 użytkowników online :: 3 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 1 gość
Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], Google [Bot], Yahoo [Bot]
Najwięcej użytkowników (12) było online 3 kwie 2017, o 17:29
Liczba postów: 42262
Liczba tematów: 2673
Liczba użytkowników: 2896
Ostatnio zarejestrowany użytkownik: WaWrzu
Nikt dzisiaj nie obchodzi urodzin

Wybór stylu