Budżetowa ale dobra stacja 3 monitorowa

Profile do kilku monitorów, zasady instalacji i wyboru pod kątem rozmiarów, dynamiki, gamutów.
janneta
Posty: 3
Rejestracja: 23 sie 2016, o 11:39

Budżetowa ale dobra stacja 3 monitorowa

23 sie 2016, o 11:50

Witam,

Zmieniam monitory w stacji roboczej na nowsze. Dotychczas uzywalam 3xEIZO FlexScan z 2006 roku - 21.5" IPS ale czas zmienić na nowszą technikę.
Zastosowania : Grafika 3D oraz profesjonalna gra na giełdzie (wykresy), zdjęcia amatorsko.

Chcialam kupic sobie 2 lub 3x Eizo 27 FlexScan za ok.3000 zl, ale jak obliczylam koszt ok. 9000 zl za zestaw to postanowiłam odłożyc ten zestaw na później jak wpadnie jakaś grubsza wypłata (lub wogóle przestać o nim myśleć).
W między czasie okazało się że mozliwosc kupna monitora DELL U2713H - model z 2013r, nieuzywany jeszcze za 1000 zl. Czy jest tutaj ktoś kto zna ten model i może powiedzieć czy jest on wart wogóle oczu itd.
Mnie przekonuje to że był reklamowany w 2013 jako profesjonalny, że ma rozdzielczość 2560x1440 i oczywiście cena. Z czasem dokupiłabym sobie kolejny taki monitor lub dwa. Minus grubsza ramka niż modele z 2016 ale to zniosę. Czy są jakieś minusy które dyskwalifikują ten model ?

Karta graficzna GTX670 - uciągnie do 3-4 monitorów tylko nie jestem na 100% pewna czy wyrobi 3x 2560x1440.

Pozdrawiam,
Janneta
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab
Lokalizacja: Kraków
Posty: 1800
Rejestracja: 3 lut 2013, o 14:49

Re: Budżetowa ale dobra stacja 3 monitorowa

23 sie 2016, o 12:13

DELL U2713H nieużywany za 1000 zł to chyba lekka ściema. Ostrożności nigdy za wiele. Jakość ogólna mocno loteryjna i na pewno nie profesjonalna.
Sugeruję rozważyć Eizo EV2450 albo nowego NEC EA245WMi, który niedługo powinien się pojawić. Z 27" ewentualnie NEC EA275WMi, ale to też koło 3000 zł.
Poza tym do 3 x 2560x1440 pikseli przydałoby się chyba 2 x DP + DVI-D albo 2 x DVI-D + DP.
A może coś z UHD?
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Fotografia Ślubna, Kalibracja monitorów
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
janneta
Posty: 3
Rejestracja: 23 sie 2016, o 11:39

Re: Budżetowa ale dobra stacja 3 monitorowa

23 sie 2016, o 12:51

NocnyJastrzab pisze:DELL U2713H nieużywany za 1000 zł to chyba lekka ściema. Ostrożności nigdy za wiele. Jakość ogólna mocno loteryjna i na pewno nie profesjonalna.
Sugeruję rozważyć Eizo EV2450 albo nowego NEC EA245WMi, który niedługo powinien się pojawić. Z 27" ewentualnie NEC EA275WMi, ale to też koło 3000 zł.
Poza tym do 3 x 2560x1440 pikseli przydałoby się chyba 2 x DP + DVI-D albo 2 x DVI-D + DP.
A może coś z UHD?
Właśnie myślałam o tym EIZO, ale właśnie koszt mnie zatrzymał - ok. 9000 za 3 sztuki.
Co do ceny za ten Dell, faktycznie podejrzana okazja ale jadę dziś sprawdzić ten monitor i jak będzie zgodny stan faktyczny i na miejscu sprawdzę zdjęcia i testy i wyjdą OK, to wezmę chyba i dokupię jeszcze 1 albo 2 takie DELL'e i powinnam zmieścić się w cenie 3-4 tysiące za 3 sztuki.

Myślisz że karta graficzna nie uciągnie 3 x taki monitor ?
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab
Lokalizacja: Kraków
Posty: 1800
Rejestracja: 3 lut 2013, o 14:49

Re: Budżetowa ale dobra stacja 3 monitorowa

23 sie 2016, o 13:57

Wszystko zależy od ilości i rodzaju złącz na karcie oraz jaką maksymalną rozdzielczość każdy z nich obsługuje. HDMI oczywiście trzeba wykluczyć.
Mój brat ma chyba takiego samego Della i używa do projektowania stron oraz sklepów + inne aplikacje. Oczywiście na reprodukcji kolorów i równomierności mu nie zależało. Jego sztuka jeszcze nawet znośna. Trzeba mieć świadomość, że ten model potencjalnie jest narażony na szybsze wystąpienie defektów obrazu.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Fotografia Ślubna, Kalibracja monitorów
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
janneta
Posty: 3
Rejestracja: 23 sie 2016, o 11:39

Re: Budżetowa ale dobra stacja 3 monitorowa

23 sie 2016, o 20:18

Cześć,
A więc zakupiłam ten monitor. Pojechałam do sprzedającego, na miejscu przetestowałam - niestety tylko kablem HDMI <-> HDMI 1920x1080(bo taki mam laptop)
Z tego co się dało sprawdzić na miejscu testy wypadły pomyślnie - kolory, OK, Czerń OK. Negocjacja ceny i zjeżdźamy do 950 zł :) kupuję :)

Przywiozłam do biura i podłączyłam.
1. Podłączenie kablem DVI-D (Single Link) -> DVI-D przy rozdzielczościach wyższych niż 1600x1200, czyli właśnie natywnej 2560x1440 oraz 1920x1080 powoduje że obraz jest źle wyświetlany.
2. Podłączenie kablem DVI-D (Single Link) -> HDMI wyświetla obraz perfekcyjnie.
3. Podłączenie kablem HDMI -> HDMI wyświetla obraz perfecyjnie ale tylko dla rozdzielczości 1920x1080, wyższej nie da się ustawić.
4. DisplayPort nie testowałam - nie mam kabla.


Pytania:
1. dlaczego opcja 1. wyświetla źle linie, jakby co druga linia była duplikowana - wina kabla, monitora, czy rozdzielości.
2. Na szczęście opcja 2 spełnia moje oczekiwania, chyba że o czymś nie wiem ? Czy przy takim połączeniu ginie informacja o obrazie jakaś istotna ?
3. To rozwiązanie oczywiscie odpada, jedynie testy
4. Displayport nie testowałam. Czy to rozwiązanie jest najlepsze czy też porównywalne z pierwszym - które niestety coś nawala, jeszcze nie wiem dlaczego.

Załączam screena z testami 1.2.

Pozdrawiam,
Janneta
Załączniki
test_kabli.jpg
test_kabli.jpg (953.79 KiB) Przejrzano 133 razy
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 10140
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Budżetowa ale dobra stacja 3 monitorowa

23 sie 2016, o 20:53

Monitor o rozdzielczości 2560x1440 wymaga bezwzględnie podłączenia DVI Dual Link lub Display Port.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab
Lokalizacja: Kraków
Posty: 1800
Rejestracja: 3 lut 2013, o 14:49

Re: Budżetowa ale dobra stacja 3 monitorowa

23 sie 2016, o 21:03

Czy masz jakieś swoje kable czy były z monitorem? Jaką dokładnie masz kartę grafiki (producent i wersja)? Dany model GTX670 (jak większość kart) może mieć różnych producentów oraz specyfikację. Tutaj być może kwestia kabla DVI (powinien być Dual Link i złącze na karcie również, zamiast Single LInk). Może też być uwalone złącze w monitorze. Jak widać na screenie, po HDMI monitor odczytywany jest jako "telewizor HD". Skutkuje to ograniczoną rozdzielczością i zwłaszcza obciętym zakresem dynamiki tonalnej: 16-235 (standard filmowy/telewizyjny) zamiast 0-255 (standard PC). Złącze DP jest najbardziej pewne i bezproblemowe. Przyzwoite kable nie są aż tak bardzo drogie.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Fotografia Ślubna, Kalibracja monitorów
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video

Wróć do „Praca wielomonitorowa, podłączenia, dobór, problemy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Zaloguj się · Zarejestruj się

Informacje

Jest 4 użytkowników online :: 3 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 1 gość
Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], Google [Bot], rapala11
Najwięcej użytkowników (12) było online 3 kwie 2017, o 17:29
Liczba postów: 42201
Liczba tematów: 2672
Liczba użytkowników: 2895
Ostatnio zarejestrowany użytkownik: BladyShaman
Nikt dzisiaj nie obchodzi urodzin

Wybór stylu