Konfiguracja 2 monitorowa dla PS i LR Windows 7

Profile do kilku monitorów, zasady instalacji i wyboru pod kątem rozmiarów, dynamiki, gamutów.
DonAlberto
Posty: 28
Rejestracja: 3 paź 2010, o 22:59

Konfiguracja 2 monitorowa dla PS i LR Windows 7

17 gru 2016, o 20:54

Witam
posiadam 2 monitory: Eizo CG243 i CX271
mój zestaw jest ustawiony w taki sposób że Cg243 jest monitorem głównym a CX271 pracuje jako rozszerzony pulpit ale mam spore problemy aby dobrze ustawić ten zestaw do pracy dwumonitorowej.
Oczywiście oba są skalibrowana a używam tego tak
CG243 służy do przeglądania netu do zabawy z youtube, adobe bridge itp
CX271 z racji większej powierzchni roboczej służy do photoshopa Lihtrooma, nie pracuje w takie sposób że w photoshopie mam na jednym monitorze obrabiany obraz a na drugim palety.
Lightroom też wolę jak pracuje na jendym monitorze (27cali z suwakami to prawie tyle co 24 cale na pełnym ekranie.)
W czym mam problem, proszę naprowadzcie mnie jeśli się mylę, odpalam photosohpa sprawdzam konfigurację koloru i co?
mimo że photoshop pracuje na 2 monitorze - CX271 to profil monitora który jest identyfikowany zz photoshopem jest profilem 1 monitora CG243
i za żadne skarby nie wiem jak to przełączyć.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
W lightroom jest pewnie podobnie tylko tak nie widać takich ustawień.
Mam wrażenie że pracuje od kilu miesięcy na złych ustawieniach kolorów - oczywiście bardzo trudno to wychwycić bo oba monitory dobrze świecą ale teraz widzę że jest źle.
Czy jest jakiś sposób aby photoshopa ustawić domyślnie z profilem drugiego monitora?, tylko nie piszcie naciśnij load i wybierz odpowiedni profil bo wtedy ładuje się on do przestrzeni roboczej.
Czy może ten soft został stworzony w taki sposób agby to główny monitor był powiązany z odpalanym programem a pomocniczy służył do czegoś innego - tylko że wtedy to nie widzę sensu używanie 2 monitorów 24 i 27 cali, bo internet przegląda mi sięlepiej na 24 calach a przy zdjęciach pracuje lepiej na 27. W takim wypadku co rzobić - kupić 30 cali?
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 10140
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Konfiguracja 2 monitorowa dla PS i LR Windows 7

17 gru 2016, o 22:15

Mylenie profili to odwieczny problem Windows. Ciekawe czy identyfikacja pokazuje faktycznie numery monitorów zgodnie z ich konfiguracją, bo zdarza się, że nie. Najczęściej sposobem na PS-a, jest przeciągnięcie go na właściwy monitor, zamknięcie i otwarcie ponownie. Jeśli to nie pomaga, to bez reinstalacji się nie da.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
DonAlberto
Posty: 28
Rejestracja: 3 paź 2010, o 22:59

Re: Konfiguracja 2 monitorowa dla PS i LR Windows 7

17 gru 2016, o 22:29

Zamknięcie i ponowne otwarcie nic nie zmienia, cały czas jest tak samo, W tej chwili to już nie wiem co zrobić, dodam że przez jakiś czas miałem zainstalowany Windows 10 ale teraz wróciłem do Win7, jest taki sam objaw to co pokazałem w pierwszym załączniku. Co da reinstalacja? I co reinstalować Windowsa? - teraz mam świeży Win 7, Reinstalacja Photoshopa? a jak sprawdzić pod jakim profilem monitora pracuje Lightroom?
Teraz przerzuciłem ustawienie monitorów 1 - CX271 2 CG243 - tylko po co teraz ten drugi?
No i kwestia że przy tej małej plamce średnio na CX271 się pracuje w windowsie.
Awatar użytkownika
max
Posty: 5489
Rejestracja: 11 sie 2011, o 13:09

Re: Konfiguracja 2 monitorowa dla PS i LR Windows 7

17 gru 2016, o 22:34

Włącz skalowanie w CX271 na 125%. W Win10 w locie się zmienia skalowanie, jak przerzucasz aplikacje pomiędzy monitorami o różnym skalowaniu. W Win7 nie wiem, czy to działa.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 10140
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Konfiguracja 2 monitorowa dla PS i LR Windows 7

17 gru 2016, o 22:36

Czy po przeniesieniu PS-a na drugi ekran, zamknięciu i otwarciu też jest ciągle ten sam profil?
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
DonAlberto
Posty: 28
Rejestracja: 3 paź 2010, o 22:59

Re: Konfiguracja 2 monitorowa dla PS i LR Windows 7

17 gru 2016, o 22:40

Tak ciągle ten sam profil, profil monitora głównego i nic to nie zmienia. Dodam że to photoshop CS6.
Zachowanie jest identycznie z windowsem 7 i windowsem 10
DonAlberto
Posty: 28
Rejestracja: 3 paź 2010, o 22:59

Re: Konfiguracja 2 monitorowa dla PS i LR Windows 7

19 gru 2016, o 07:52

No dobra czy ktoś ma jakiś pomysł z poniedziałku jak rozwiązać mój problem? nie ma na to jakiś trików albo softu do konfiguracji adobe?
Zolty
Posty: 8
Rejestracja: 3 paź 2016, o 15:09

Re: Konfiguracja 2 monitorowa dla PS i LR Windows 7

19 gru 2016, o 17:44

Windows identyfikuje monitory poprawnie ("1" i "2") ? Moze gdyby je zamienic "miejscami" w systemie (zaznaczasz monitor 2 i robisz ustaw jako glowny) to Adobe by "zaskoczyl"? Rozwiazanie od d.. strony, ale moze chociaz troche pomoze z obrobka.
Nie wiem czy uzzywasz CN - jesli tak to odepnij przewod USB miedzy komputerem a monitorem "do netu" i z guzikow wymus na nim sRGB....
... znowu partyzantka.

Witamy w Windows.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 10140
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Konfiguracja 2 monitorowa dla PS i LR Windows 7

19 gru 2016, o 18:20

Jeśli przerzucanie PS pomiędzy monitorami nie skutkuje zmianą profilu to identyfikacja działa źle, niezależnie czy pokazuje pierwszy jako pierwszy czy jako drugi. Kol. Zolty ma rację, witamy w Win. To jest jedna z przyczyn, dlaczego ludzie przesiadają się na makówki.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
DonAlberto
Posty: 28
Rejestracja: 3 paź 2010, o 22:59

Re: Konfiguracja 2 monitorowa dla PS i LR Windows 7

5 mar 2017, o 18:37

No dobra trochę to trwało problem na windowsie nie rozwiązany ale przerzuciłem się na Mac-a
Tylko że z tego co widze to też jest jakiś problem z identyfikację 2 monitora - osx oczywiście widzi go poprawnie ale jeśłi uruchomię ustawienia kolorów photoshopa to widzi profil 1 monitora
a gdzieś u kogoś widziałem że powiawiały sie oba
Czy posiadacze maców mogą to sprawdzić u siebie? Poniżej zrzut ekranowy:
Obrazek

moja konfiguracja
MacBook pro 2015
OS X El Capitan
2 moitor Eizo CG243 po display port
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 10140
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Konfiguracja 2 monitorowa dla PS i LR Windows 7

5 mar 2017, o 19:27

Oczywiście, że jest jeden, ten na którym aktualnie wyświetla. Po przeniesieniu na drugi, będzie wyświetlał z profilem drugiego.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
DonAlberto
Posty: 28
Rejestracja: 3 paź 2010, o 22:59

Re: Konfiguracja 2 monitorowa dla PS i LR Windows 7

5 mar 2017, o 20:11

wyświetla mi cały czas ten, na zrzucie ekranowym jest photoshop przesunięty na drugi monitor. Nie widze aby to się przełączało. Nie mam pojęcia czy to działa poprawnie, photosphop też wszystko chce uruchamiać z 1 ekranu dokładnie tak jak na windowsie.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 10140
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Konfiguracja 2 monitorowa dla PS i LR Windows 7

5 mar 2017, o 20:43

Test jest banalny. Proponuję zduplikować ten sam obraz i przenieść jeden na drugi ekran. Jeśli będzie podobny, znaczy cms działa poprawnie.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
DonAlberto
Posty: 28
Rejestracja: 3 paź 2010, o 22:59

Re: Konfiguracja 2 monitorowa dla PS i LR Windows 7

5 mar 2017, o 21:10

ok sprawdzę, problemem jest to że 2 monitor to dobry monitor, jego kalibracja to dosłownie delikatne liźnięcia no i tak do końca nie widać czy to dobrze działa czy nie koniecznie (oczywiście mogę wymusić podpięcia pod Eizo jakiego zupełnie nie pasującego profilu i wtedy wychodzą klocki i przebarwienia) ale nie wiem czy tędy droga. Tak jak wspomniałem u znajomego (nie mam z nim teraz kontaktu po uruchomieniu ps-a widać były naraz 2 profile monitora) no i to mnie bardzo zmyliło.

Wróć do „Praca wielomonitorowa, podłączenia, dobór, problemy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Zaloguj się · Zarejestruj się

Informacje

Jest 1 użytkownik online :: 0 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 1 gość
Zarejestrowani użytkownicy: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika
Najwięcej użytkowników (12) było online 3 kwie 2017, o 17:29
Liczba postów: 42201
Liczba tematów: 2672
Liczba użytkowników: 2895
Ostatnio zarejestrowany użytkownik: BladyShaman
Nikt dzisiaj nie obchodzi urodzin

Wybór stylu