Monitor dla architekta

Profile do kilku monitorów, zasady instalacji i wyboru pod kątem rozmiarów, dynamiki, gamutów.
Karol_
Posty: 8
Rejestracja: 30 gru 2016, o 11:58

Monitor dla architekta

30 gru 2016, o 15:44

Dzień dobry,
od kilku dni czytam wcześniejsze posty, ale zdecydowałem się założyć osobny temat. Muszę przyznać, że Państwa wiedza robi wrażenie i będę wdzięczny za naprowdzenie mnie w wyborze odpowiedniego / optymalnego zestawu monitorów.

Obecnie skompletowałem drugą stację roboczą dla narzeczonej. Wydajność karty graficznej nie będzie stanowiła problemu.

Potrzeby:
- praca w programach architektonicznych 2+3d
- praca w programach graficznych
- zdarzają się zlecenia na grafikę oddawaną do druku (przez ten wymóg wszedłem w temat monitorów dla grafików)

Moje przemyślenia:
Ja do tej pory pracuje na budżetowej iiyamie 26" (1920-1200) kupionej 6-7 lat temu.- kreślenie
Oraz na macbook pro- przygotowując materiały graficzne, zarówno do publikacji w sieci oraz druku.
Moim punktem odniesienia jest to, że do tej pory co by nie napisać złego ,że monitory appla nie nadają się do zastosowań profesjonalnych to właśnie na nich tworzyłem rzeczy, które w druku nie robiły mi dużych niespodzianek i do mojej działolności to było wystarczająca kombinacja.

Obecnie tak jak wcześniej pisalem chcę skompletować drugie stanowisko, ale w dalszej przyszłości też chciałbym pomyśleć o upgradzie dla siebie.
W sklepie graficzne.pl zostałem naprowdzony na monitory NEC EA275 WMi oraz EA244/245WMi jako taki zoptymalizowany wybór.

I tutaj zaczyna się mój problem:
Nie wiem jak skonfigurować stanowisko, aby wyposarzyć sie już w docelowy sprzęt, który posłuży kilka lat i zapewni komfort pracy w programach architektonicznych, (nie zmusi mnie do pracy ponownie na laptopie przy pracy z materiałami do druku) oraz narzuci higienę pracy dla oczu.

1. W sklepie podpowiedziano mi taki układ. EA 275WMi jako monitor główny, oraz EA244WMi jako pomocniczy.
Tutaj trochę martwie się o ich inną rozdzielczość, że będzie mnie to drażnić. Z kolei dążenie do 2xEA275WMi chyba będzie przerostem formy nad treścią?

2.Na początku myślałem o dwóch monitorach o takim samym rozmiarze, np. 2xEA245WMi. Kusi mnie takie rozwiąznie na wąskich ramkach.

Całości dopełnia jeszcze wątek kalibracji. Oczywiście monitory występują w wersji skalibrowanej fabrycznie.
Ale ja tutaj tak jak pisałem we wstępie- chcę za jakiś czas również zmienić swoje stanowisko pracy to pewnie przy 3 monitorach NECa opłaca mi się zainwestować w kalibrator oraz jedną licencję programową i ogarnąć tym te monitory.

3. Czarnym koniem tej rywalizacji jest jeszcze zestaw EA275WMi oraz jakiś monitor 24" za ok.1000 od NECa. Dostałem informacje, że coś po nowym roku będa testować.

Bo w tym wszystkim złapałem sie na tym, że pracując na jednym dużym monitorze pomocniczy przecież nie musi być od razu monitorem graficznym...
(choć pewnie jeżeli to NEC to mógłbym go dla przyzwoitości skalibrować)
Pewnie ja na swoim stanowisku niestety skończę z takim zestawem... NEC 275WMi oraz wysłużona IIyama jako monitor pomocniczy :/

Mętlik, mętlik i jeszcze raz mętlik w głowie.
Proszę Was o pomoc.
czuk
Posty: 1689
Rejestracja: 5 cze 2014, o 18:28

Re: Monitor dla architekta

30 gru 2016, o 16:38

Karol_ pisze: Mętlik, mętlik i jeszcze raz mętlik w głowie.
Ja bym tak wybrał;
Ea275wmi+Nec E241N(ma się pojawić,nowość),najtańsza opcja
Ea275wmi+Nec E245wmi trochę droższa
Ea275wmi+Nec Ea245wmi optymalna opcja
Nec Ea244wmi bym odrzucił ze względu na ewentualne migotanie obrazu.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 10159
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Monitor dla architekta

30 gru 2016, o 17:08

1. Czy Pańskie aplikacje i przyjęte metody pracy obsługują instalacje wielomonitorowe?
2. Przy zestawianiu monitorów, powinny być takie same. Zarówno różne rozdzielczości jak i modele (różny obraz) będą drażnić.
3. Zamiast bezsensownego układu EA275WMi+jakiś 24", może jeden, ale za to UHD? Wyjdzie nawet taniej.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
czuk
Posty: 1689
Rejestracja: 5 cze 2014, o 18:28

Re: Monitor dla architekta

30 gru 2016, o 17:24

Tom01 pisze: 3. Zamiast bezsensownego układu EA275WMi+jakiś 24", może jeden, ale za to UHD? Wyjdzie nawet taniej.
Dlaczego Pan uważa ,że to bezsensowny układ,dla mnie bezsensem jest płacić 4700pln za Nec UHD275 jak w tej cenie mogę mieć dwa monitory ,lub chociażby PA272W
Karol_
Posty: 8
Rejestracja: 30 gru 2016, o 11:58

Re: Monitor dla architekta

30 gru 2016, o 18:12

1. Z tymi aplikacjami jest niestety różnie. W miarę pewne jest to że 1 ekran można traktować jako główny drugi jako miejsce na przybornik, otwarte dokumenty, podgląd stron WWW. Nie mam potrzeby rozciągania jednego interface'u na dwa monitory.

2.Patrząc na moją prace na 26calowym monitorze widzę, że miejsca na nim trochę jest, ale okna od programów są porozwalane po całym ekranie, bo na jeden program jest za dużo miejsca, ale trochę za mało, żeby pracować na czymś równolegle obok.

3. Wydawało mi się, że rozdzielczość EA 275WMi będzie właśnie dobrym wypośrodkowaniem, ponieważ ja wybrałem do swoich zastosować bardziej stabilny system tj. WIN 7.
Z tego co udało mi się wyczytać to dopiero win 10 ma lepsze wsparcie dla skalowania systemu. Moje obawy co do zbyt małych ikonek potwierdzają wcześniejsze komentarze na tym forum. Przy monitorze 4K bez skalowania już się nie obejdze.

Nie wiem jak z tym radzą sobie apliakcje takie jak PS,AI, Sketchup, Archicad.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 10159
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Monitor dla architekta

30 gru 2016, o 18:20

Układ 27"+24" jest bez sensu, bo będzie "wnęka", w którą będzie wpadać mysz, metodą złośliwości rzeczy martwych.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
Karol_
Posty: 8
Rejestracja: 30 gru 2016, o 11:58

Re: Monitor dla architekta

30 gru 2016, o 18:30

" Ea275wmi+Nec Ea245wmi optymalna opcja"
Nad takim zestawem myślałem na samym, samym początku.
ale im dłużej czytałem dyskusje na forum, nabrałem przeświadczenia, że główny monitor jak najbardziej się sprawdzi, ale pomocniczy w takiej konfiguracji jest naprawdę elementem mało istotnym bo on tylko będzie wspomagał pracę tego pierwszego. Stąd męcząc Pana z graficzne.pl dowiedziałem sie że właśnie ma wyjść coś ciekawego z NECa w dobrej cenie. (E241N)

Niestety to wszystko jest moim gdybaniem ponieważ brak mi doświadczenia w pracy na stanowisku wielomonitorowym.
Jak zacząłem sobie wyobrażać taką pracę to też do mnie zaczął przemawiać układ 2xEa245wmi. Jako estetyczne połączenie dwóch monitorów "bezramkowców", pomieści to wiele równolegle otwartych okien. Nie będę mieć problemów z różnymi rodzielczościami i zachowam jakiś porządek.

Mogę też dodać, że bardzo często pracuje na kilku programach równocześnie. Otwarty Archicad, podgląd czegoś w Autocadzie, a i w międzyczasie coś trzeba ogarnać w PS.
czuk
Posty: 1689
Rejestracja: 5 cze 2014, o 18:28

Re: Monitor dla architekta

30 gru 2016, o 18:51

Dylemat masz potężny sam musisz zadecydować co dla Ciebie najlepsze z tego co piszesz wiesz o co chodzi.
Karol_ pisze: Jak zacząłem sobie wyobrażać taką pracę to też do mnie zaczął przemawiać układ 2xEa245wmi. J
Opcja jak najbardziej godna rozważenia.
Awatar użytkownika
max
Posty: 5503
Rejestracja: 11 sie 2011, o 13:09

Re: Monitor dla architekta

30 gru 2016, o 19:11

W Win10 działa takie coś:
* jeden monitor 27" 2560x1440 ma skalowanie 125%
* drugi 24" 1920x1200 ma skalowanie 100%.

Skutkiem takich wygibasów, pomimo różnej plamki, elementy na ekranie mają zbliżoną wielkość.

Wolałbym zdecydowanie dwa jednakowe EA275WMi, ale wskazana przeze mnie opcja ze skalowaniem 125% dla plamki 0,233mm i 100% dla plamki 0,270mm też działa. Nie wiem, czy coś takiego działa na Win7.

Wówczas obok EA275WMi można by postawić EA245WMi ew. w ostateczności E245WMi lub E241N.

Dwa EA275WMi wypadają dość drogo, ale to mz. najlepsza opcja pracy dwumonitorowej w Win7.
czuk
Posty: 1689
Rejestracja: 5 cze 2014, o 18:28

Re: Monitor dla architekta

30 gru 2016, o 20:27

max pisze: Dwa EA275WMi wypadają dość drogo, ale to mz. najlepsza opcja pracy dwumonitorowej w Win7.
Jak zwykle niezawodny max..
Karol_
Posty: 8
Rejestracja: 30 gru 2016, o 11:58

Re: Monitor dla architekta

30 gru 2016, o 23:38

max- dzięki, to właśnie w Twoich postach czytałem wcześniej o skalowalności przy monitorach 27".
Mam też w takim razie pytanie do Ciebie, czy faktycznie znajdujesz pełne zastosowanie w drugim monitorze o tej przestrzeni roboczej?
czuk
Posty: 1689
Rejestracja: 5 cze 2014, o 18:28

Re: Monitor dla architekta

31 gru 2016, o 03:28

Karol_ pisze: Mam też w takim razie pytanie do Ciebie, czy faktycznie znajdujesz pełne zastosowanie w drugim monitorze o tej przestrzeni roboczej?
Max ma jeden monitor z tego co pisał PA272W.Twoje pytanie jest bardzo dziwne ,sam sobie odpowiedz ,czy Ty potrzebujesz dwa monitory,i jakiej przestrzeni roboczej oczekujesz,najlepiej oczywiście jak monitory są tej samej wielkości o tej samej rozdzielczości i tej samej firmy,każda inna kombinacja to "coś za coś",dlatego dwa Ea 275wmi wyjdą trochę drogo,ale jeżeli wykorzystasz ich przestrzeń do pracy to się opłaca,dwa Ea 245wmi też będą OK,Ea275wmi+Ea245wmi też jest Ok i jakiś 32calowy monitor jak Ci wystarczy jego przestrzeń robocza też jest OK,sam wybierz co potrzebujesz.
Awatar użytkownika
max
Posty: 5503
Rejestracja: 11 sie 2011, o 13:09

Re: Monitor dla architekta

31 gru 2016, o 10:10

Tak, mam jeden PA272W. Tak, o drugim monitorze nic nie pisałem. ;)

Mz. dwa różne monitory to opcja awaryjna, zastępcza, tymczasowa, itp. itd. Np. mając już 24" warto kupić 27" żeby nowy był lepszy, ale świadome kupowanie dwóch nowych a różnych monitorów to kiepski pomysł.

Jak nie ma kasy, to można kupić jednego EA275WMi, a później drugiego. W ostateczności dwa DELLe 27", ale z DELLami bywa różnie, jedni są zadowoleni inni mniej.
Karol_
Posty: 8
Rejestracja: 30 gru 2016, o 11:58

Re: Monitor dla architekta

10 sty 2017, o 18:55

Panowie dziękuję za pomoc.
Przepraszam za brak odzewu, ale w między czasie zmieniałem specyfikacje stacji roboczej, czekałem tez na odzew ze sklepu itp.
Finalnie będę pracować na Win10, więc opcja skalowalności przy różnych rodzielczościach sama się rozwiązała.
Po przemyśleniu tematu zdecydowałem się na trochę alpejską kombinację, zamówiłem EA275WMi oraz E241N.
Czas pokaże jak zorganizuje sobie pracę na takim obszarze roboczym.

Jeszcze raz dzięki!
Karol_
Posty: 8
Rejestracja: 30 gru 2016, o 11:58

Re: Monitor dla architekta

13 sty 2017, o 21:00

Wracam z kwestią techniczną dotyczącą podłączenia tych dwóch monitorów.

Wyjścia z komputera:
- Display Port
- HDMI
2x DVI

Monitor Nec 27" 2560 x 1440 przy 60 Hz:
- DP
-HDMI
-DVI

Monitor 24"1920 x 1080 przy 60 Hz:
- DP
- HDMI
- D-SUB

Ja wymyśliłem tak:
27" DP do DP
24" HDMI do HDMI i tutaj nie wiem czy to jest dobre, czy moze szukać przejściówki HDMI do DVI
(poczytałem trochę w googlach i trafiłem na jakieś teksty gdzie odradzali podłacznie po HDMI.

Macie może swoje sugestie?
Może 27" DVI do DVI
a 24" DP do DP?
czuk
Posty: 1689
Rejestracja: 5 cze 2014, o 18:28

Re: Monitor dla architekta

13 sty 2017, o 21:13

Karol_ pisze: Może 27" DVI do DVI
a 24" DP do DP?
Tak
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 10159
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Monitor dla architekta

13 sty 2017, o 21:49

Co za plaga z tą chęcią łączenia HDMI? Trzeba unikać! Jest DVI, trzeba tak podłączyć i nie będzie problemów.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab
Lokalizacja: Kraków
Posty: 1803
Rejestracja: 3 lut 2013, o 14:49

Re: Monitor dla architekta

13 sty 2017, o 21:50

24" ewentualnie odpowiednim kablem HDMI > DVI i będzie OK. DP dla 27".
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Fotografia Ślubna, Kalibracja monitorów
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 10159
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Monitor dla architekta

13 sty 2017, o 21:54

NocnyJastrzab pisze:24" ewentualnie odpowiednim kablem HDMI > DVI i będzie OK. DP dla 27".
Skoro na karcie jest DVI, w monitorze też, to po co kombinować?
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
Karol_
Posty: 8
Rejestracja: 30 gru 2016, o 11:58

Re: Monitor dla architekta

13 sty 2017, o 23:07

Czyli podłącząc DVI na 27" wykorzystam możliwości NEC275WMi? Bo to ma być główny monitor
Nie ukrywam, że mnie trochę zaskoczyło, że NEC E241N nie ma wyjścia na DVI :/Ma oczywiście DP, ale tutaj też było drugie zaskoczenie, że mój nowy komputer ma tylko jedno takie gniazdo...
Stąd całe zamieszanie

P.s
od razu też zapytam, NEC275WMi ma gniazdo i kabel w zestawie usb-usb upstream do czego ono służy w praktyce?

Wróć do „Praca wielomonitorowa, podłączenia, dobór, problemy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Zaloguj się · Zarejestruj się

Informacje

Jest 5 użytkowników online :: 3 zarejestrowanych, 1 ukryty i 1 gość
Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], GrzesiekR, Yahoo [Bot]
Najwięcej użytkowników (12) było online 3 kwie 2017, o 17:29
Liczba postów: 42262
Liczba tematów: 2673
Liczba użytkowników: 2896
Ostatnio zarejestrowany użytkownik: WaWrzu
Nikt dzisiaj nie obchodzi urodzin

Wybór stylu