Problemy na wzroku - przechodzenie ze starego monitora LCD na LED IPS lub OLED

Ogólne pytania i dyskusje dotyczące monitorów do celów uniwersalnych.
Awatar użytkownika
KubaT

Re: Problemy na wzroku - przechodzenie ze starego monitora LCD na LED IPS lub OLED

29 listopada 2024, 22:07 - pt

Z punktu widzenia monitorów ze średniej (NEC EA, Eizo CS) oraz wyższej półki (NEC PA, Eizo CG) OLED ma zasadnicze wady:

1) Problemy z liniowością (płynne przejścia od ciemnych do jasnych odcieni, bez "schodków");

2) Biel mieniąca się na zielono i pomarańczowo, co widać szczególnie na większych ekranach (ponoć matryce QD-OLED nie mają już tego problemu lub przynajmniej został on ograniczony);

3) Koszmarnie nierówne wyświetlanie odcieni bliskich czerni.

W sprzęcie konsumenckim te wady nie mają dużego znaczenia, natomiast w monitorach do koloru stanowią poważny problem.

Gdyby NEC i Eizo mogły użyć matryc OLED, to by to po prostu zrobiły, bo mogłyby wycenić korzystające z nich monitory wyżej, a nawet znacznie wyżej niż odpowiedniki z panelami LCD.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

Re: Problemy na wzroku - przechodzenie ze starego monitora LCD na LED IPS lub OLED

30 listopada 2024, 15:16 - sob

nosilence pisze:
29 listopada 2024, 20:15 - pt
NEC nawet nie wydał monitora OLEDowego, więc o czym tu mowa?

A MSI nie zbudował np takich rzeczy: https://www.youtube.com/watch?v=69hYYxcl-rU Zerknij, popatrz. Porównujesz nieporównywalne.

Co do Samsunga, czy wiesz, że jest sporo modeli ekranów z tym logo, które wcale nie mają w środku matryc Samsung? Wydaje mi się, że klasycznie mylisz różne firmy, sugerując się nazwą głównego udziałowca. Firm z "Samsung" w nazwie jest dużo. Np Samsung Electronics, Samsung SDI czy np Samsung Heavy Industries, która buduje statki.

Nawiasem mówiąc, NEC zrobił prototyp monitora OLED w czasie, kiedy inni czytali o tym w "Młodym Techniku". Miałem go u siebie. Na forum jest gdzieś relacja. Nie wszedł do produkcji, gdyż to ślepa uliczka. Drogi i kiepski. Wówczas, a było to daaawno, padła zapowiedź, że może za 5 lat uda się zwalczyć największe wady na tyle, że da się skonstruować sensownej jakości monitor. Lata lecą i gucio. Ekrany OLED są niesamowicie efektowne, ale jakościowo słabe i to się nie bardzo chce zmienić.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!

monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej

Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Vicente

02 grudnia 2024, 00:50 - pn

Zapraszam do zapoznania się z poniższym tematem, też miałem kiedyś podobny problem co Ty:
viewtopic.php?t=2618

Po latach spędzonych ze starym monitorem CCFL nie byłem świadom odnotować jak bardzo zdegradował mu się obraz. Po przesiadce na monitory LED one były jak wypalarki i też sądziłem, że to w podświetleniu coś jest nie tak. Że katody są miłe i przyjemne, a diody szkodliwe i męczące. Czar prysł, gdy w okresie poszukiwań "przyjaznych" LEDów kupiłem inny CCFL (używany) z nadzieją, że znowu będzie mi się komfortowo przy nim pracować, no i się przejechałem. Po prostu zarówno ja wiele lat temu, jak i Ty obecnie, za bardzo przyzwyczailiśmy się do obrazu emitowanego przez zużyty monitor CCFL przy którym spędziliśmy mnóstwo czasu. Kwestią jest tu wybór odpowiedniego sprzętu, jego poprawne ustawienie oraz właściwe oświetlenie stanowiska pracy.

Daj oczom się przyzwyczaić do większego obszaru roboczego - przechodzisz z 19 cali na zakres 24-27, więc nie jest to mały przeskok. Zwiększ także nieco dystans od monitora, nie siedź tak blisko jak przy 19".

Zrezygnuj z pogoni za niskimi czasami reakcji i wysoką częstotliwością odświeżania. Miałem kiedyś taką zabawkę przez chwilę i faktycznie widać różnicę już w poruszaniu kursorem po pulpicie, ale jako że zawodowym graczem nie jestem (nie jest to moje źródło dochodu), to celowanie w gamingowe ficzery staje się nieuzasadnione. Lepiej skupić się tylko i wyłącznie na komforcie dla oczu, bo wzrok ma się tylko jeden.

W kwestii parametrów sprzętu i oświetlenia - mi przypasowała lekko ciepła barwa bieli ekranu (tryb 5000K w moim EA245WMi-2), ale nie aż tak ciepła jak tryb Low Blue Light (bodajże 4500K albo niżej). Do tego lampka 3000K do oświetlenia ogólnego oraz lampka ambientowa 5600K. Przy domyślnych ustawieniach monitora sRGB 6500K biel jest dla mnie zbyt zimna / męcząca. Ty musisz znaleźć swoje antidotum. Trzeba kombinować.

Nie wiem dlaczego NEC do Ciebie nie przemawia, skoro nie miałeś do czynienia z ich monitorami, ale radzę Ci pozbądź się tego uprzedzenia. To nie chodzi o to, jaki znaczek dany monitor będzie miał na obudowie. Ważne, by dobrze się przy nim pracowało.
nosilence

02 grudnia 2024, 13:51 - pn

Tak zgadza się, lecz monitor, który obecnie testuje to monitor OLED, który chciałbym go sobie zostawić, ale niestety okoliczności z postaci objawów powyższych na moim wzroku niestety zniechęcają mnie do patrzenia w monitor i zachecają do zwrotu jego. Otóż monitor, który miałbym sobie zostawić chciałbym by był to OLED, chociaż nie do końca tak musi być, możę to być inny , ale musi to być monitor z niskim czasem reakcji 1ms, ponieważ ma to być monitor uniwersalny czyli do pracy, do normalnego użytkowania oraz do gier. W przeciwnym razie jeśli takiego monitora nie ma obecnie na świecie to naprawdę mogę z powrotem powrócić do mojego starego LCD 19" , który jest przyjazny moim oczom. Naprawdę zaczynam powoli mieć dosć tego tematu, bo monitor mam już nieco ponad miesiąc , więc czas raczej wystarczający by problem rozwiązać, ale widzę, że ciężka sprawa w tej kwestii. Powyższy monitor, który proponujesz NEC jest z gorszym czasem reakcji od mojego starego 19", który ma 2ms i jest po prostu przyjazny oczom, w związku z tym tekst czytający na monitorze jest lepszy, ponieważ przy przesuwaniu skrolem po prawej stronie przeglądarki po prostu obraz się tak nie zamazuje jak przy 5ms co jest efektem dla mnie dość ważnym, więc szczerze naprawdę wolę wrócić do mojego 2ms starego 19" LCD niż do większego z gorszym czasem reakcji. Chcę kupić monitor, który ma być przyjazny oczom i lepszy a nie nieprzyjazny oczom i gorszy.

Może poniższe pytanie do grona użytkoników monitora OLED, jest OK na ten aktualny temat, który się toczy czy na założenie osobnego tematu , jeśli chodzi o pytanie poniższe?

Jakie ustawienia polecacie w monitorze OLED 27", świeżo kupionym na nadwrażliwe oczy, przy próbach przejścia z monitora LCD na nowy OLED (monitory LED IPS - te same objawy są)? Monitory LEDowe IPS i OLED gryzą się z moimi oczami i czuję dyskomfort oraz zmęczenie oczu praktycznie od razu, gdy na niego patrzę, i różne inne przykre dolegliwości, które rażą po oczach. Na najmniejszych ustawieniach 0% jasności czuję, że coś nie tak jest. Inne też próbowałem ustawienia i w sumie niestety sam nie wiem, na ile ustawić, błądzę, bo naprawdę chciałbym przejść na nowe monitory LED IPS, a najbardziej na OLED, który obecnie mam.

Poproszę o poradę: ustawienia jasności, kontrastu, temperatury barw, ostrości, jaki profil: User, Eco czy inny, HDR wyłączone i ewentualnie innych ustawień, które sprawią, że monitor zaprzyjaźni się z moimi nadwrażliwymi oczkami na światło LEDowe z OLEDów.

Albo jeszcze inaczej, może znacie monitor do komputera PC, który jest w technologii podświetlenia MINI LED i chciałbym by był to Samsung 27", ale nie mogę takiego znaleźć niestety, znam kilka takich monitorów , ale są zbyt drogie to po pierwsze, znam 1 sztukę monitora z mini led, który jest w dobrej cenie, ale firma niestety nie ma tego co Samsung, czyli marki mi bliżej nieznana, a jest nią marka Xiaomi - to producent chiński, całkiem możliwe, że ten monitor Xiaomi byłby bardziej przyjazny moim oczom niż obecny OLED.
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab

02 grudnia 2024, 14:18 - pn

Nie jesteśmy wróżkami i nikt nie poda konkretnych parametrów, bo nie ma możliwości "zgadnąć" w tym przypadku, co będzie najlepsze..
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

02 grudnia 2024, 14:25 - pn

2mn czyli to musiała być matryca TN, które z natury rzeczy mają bardzo niski kontrast - w przeciwieństwie do OLEDa o ekstremalnie wysokim kontraście. Monitory o tak kiepskim kontraście i z tak mocnym matem obecnie praktycznie nie występują, więc nie ma szans na znalezienie czegoś podobnego jest zerowa - można jedynie wyregulować obraz tak, by nie był męczący.

Pytanie jaki to dokładnie model monitora, bo każdy ma inne sterowanie.
nosilence

02 grudnia 2024, 18:46 - pn

obecny co mam OLED to :

https://www.x-kom.pl/p/1271859-monitor- ... ed-e2.html

stary mój LCD przyjazny wzrokowi to 19" Samsung 931bw 2ms 1440x900 75hz
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

02 grudnia 2024, 19:28 - pn

nosilence pisze:
obecny co mam OLED to :

Czyli matowa matryca TN (TwojeNieszczęście), gdzie kontrast był mocno obniżony przez kiepską charakterystykę kątową typową dla tej technologii.

Wejdź tryb Proffessional, User, Image, Color Temperature na Warm, wyświetl czeń oraz biel i zobacz czy obniżając parametr Contrast uzyskasz rozjaśnienie czerni, przyciemnienie bieli, czy też regulator ten nie ma wpływu na czystą czerń ani biel. Jeśli kontrast rozjaśnia czerń, to przytnij go ale tak porządnie, a Brightness ustaw tak, by 50% szarość monitora nie wybijała się na tle otoczenia.

Jeśli regulacja kontrastu na nie wpływa na jasność czerni ani bieli, spróbuj w ramach eksperymentu wypalcować szkła w okularach by obraz stał się nieco rozmyty i sprawdź czy zmniejsza to uczucie dyskomfortu.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

02 grudnia 2024, 20:00 - pn

Może też tak być, i zwyczajowo w OLED-ach jest, że regulator Contrast odpowiada za poziom bieli a Brightness za poziom czerni. Czyli sprawdzamy najpierw, najlepiej po ciemku, czy czerń się rozjaśnia zwiększając Brightness. Traci się wówczas efektowność OLED-a, gdyż czerń zaczyna świecić, ale ma to pozytywny wpływ na postrzeganie. Kiedy już widać wyraźnie świecenie czerni, zmniejszamy regulator Contrast, aż biel przestanie razić. Jeśli w trakcie tej regulacji czerń znów zejdzie na zero, podnosimy znów Brightness. Tak to powinno działać, ale jak jest zrealizowane w tym wynalazku, trudno powiedzieć. W lepszych ekranach jest jeszcze trzeci regulator jasność, nie jaskrawość. Ew można również przyciąć na kanałach RGB.

PS. Dodatkowo przestrzeń radzę przestawić na sRGB.
Tom01

monitory.mastiff.pl

nosilence

02 grudnia 2024, 21:42 - pn

Czornyj pisze:
02 grudnia 2024, 19:28 - pn
nosilence pisze:
obecny co mam OLED to :

Czyli matowa matryca TN (TwojeNieszczęście), gdzie kontrast był mocno obniżony przez kiepską charakterystykę kątową typową dla tej technologii.

Wejdź tryb Proffessional, User, Image, Color Temperature na Warm, wyświetl czeń oraz biel i zobacz czy obniżając parametr Contrast uzyskasz rozjaśnienie czerni, przyciemnienie bieli, czy też regulator ten nie ma wpływu na czystą czerń ani biel. Jeśli kontrast rozjaśnia czerń, to przytnij go ale tak porządnie, a Brightness ustaw tak, by 50% szarość monitora nie wybijała się na tle otoczenia.

Jeśli regulacja kontrastu na nie wpływa na jasność czerni ani bieli, spróbuj w ramach eksperymentu wypalcować szkła w okularach by obraz stał się nieco rozmyty i sprawdź czy zmniejsza to uczucie dyskomfortu.
Niestety wchodząc w Color Temperature na Warm nie mam już dalej innych opcji typu czerń i biel, jeśli chodzi o kontrast to już całkowicie osobno to się ustawia, nie mam żadnych opcji w monitorze do regulacji osobno czerni i bieli. Sprawdziłem obniżając całkowicie kontrast to czerń się robi czerniejsza np. przy 0% jest maxymalnie czarny a im procent jedzie powyżej 0 tym jest delikatnie nieco jaśniejszy, ale mało to widocznie na czarnym kolorze, ale jednak trochę tak. jeśli chodzi o biel przy regulacji kontrastu jest ta sama sytuacja co z czarnym opisanym obok.
Jeśli chodzi o Brightness, to praktycznie tak samo funkcjonuje jak kontrast opisanym przeze mnie wyżej.
nosilence

02 grudnia 2024, 21:49 - pn

Tom01 pisze:
02 grudnia 2024, 20:00 - pn
Może też tak być, i zwyczajowo w OLED-ach jest, że regulator Contrast odpowiada za poziom bieli a Brightness za poziom czerni. Czyli sprawdzamy najpierw, najlepiej po ciemku, czy czerń się rozjaśnia zwiększając Brightness. Traci się wówczas efektowność OLED-a, gdyż czerń zaczyna świecić, ale ma to pozytywny wpływ na postrzeganie. Kiedy już widać wyraźnie świecenie czerni, zmniejszamy regulator Contrast, aż biel przestanie razić. Jeśli w trakcie tej regulacji czerń znów zejdzie na zero, podnosimy znów Brightness. Tak to powinno działać, ale jak jest zrealizowane w tym wynalazku, trudno powiedzieć. W lepszych ekranach jest jeszcze trzeci regulator jasność, nie jaskrawość. Ew można również przyciąć na kanałach RGB.

PS. Dodatkowo przestrzeń radzę przestawić na sRGB.
Przetesuję to co napisałeś, żeby jasność dać po prostu wyżej a kontrast praktycznie na 0. Sprawdzę to.
nosilence

02 grudnia 2024, 22:06 - pn

Jeszcze dodam, czy odświeżanie, które mam 240hz w full hd 1920x1080 nie ma wpływu na odczucia na oczach ? Nie lepiej będzie odświeżanie jak ustawie 120Hz , bedzie mniej migotać , wydaje mi się że to, też może mieć wpływ dodatkowo powodując dyskomfort. Zmniejszę narazie też na 120hz.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

02 grudnia 2024, 22:17 - pn

Częstotliwość odświeżania nie ma znaczenia. Ekrany tego typu nie migoczą w ogóle, nawet jakby ustawić1Hz. Natomiast ustawianie nienaturalnej rozdzielczości, jak najbardziej ma znaczenie. Ten monitor ma panel 2560x1440 i nic innego nie należy ustawiać.
Tom01

monitory.mastiff.pl

nosilence

02 grudnia 2024, 22:19 - pn

Ja ustawilem 1920, ponieważ 2560 fakt , że jest zalecana obecnie nie jest dla mnie. Czy to czasem nie jest tak, że najwyższa rozdzielczość monitora w moim przypadku jest tutaj zalecana 2560, to rodzialka maxymalna dla tego monitora, którą można ustawić, ale gdy ustawię Full HD 1920x1080 będzie w 100% normalnie odbierana na tym monitorze bez żadnych problemów i przeszkód?
Ostatnio zmieniony 02 grudnia 2024, 22:29 - pn przez nosilence, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

02 grudnia 2024, 22:19 - pn

Gdyż?
Tom01

monitory.mastiff.pl

nosilence

02 grudnia 2024, 22:26 - pn

Delikatnie sprzętowo nie jest przystosowany do rozdziałki 2560 w chwili obecnej. Po za tym ostrość , wyrazistość i szczegółowość, dokładność, obraz żyletka na rozdziałce 2560 to piękna rzecz - w pozniejszym czasie chciałbym się tą rozdziałką zająć i ewentualnie na nią w przyszłości przejść, jeśli wzrok najpierw przystosuję do Full HD 1920x1080.
Ostatnio zmieniony 02 grudnia 2024, 22:33 - pn przez nosilence, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

02 grudnia 2024, 22:32 - pn

Nienaturalna rozdzielczość ekranów tego typu powoduje znaczną nieostrość obrazu. Ma duży wpływ na kondycję wzroku, mięśnie odpowiedzialne za akomodację, oraz może powodować ból głowy, nudności. 2560x1440 wyświetli każdy sprzęt nowszy niż 20 lat, więc to nie jest przyczyna.
Tom01

monitory.mastiff.pl

nosilence

02 grudnia 2024, 22:36 - pn

Tom01 pisze:
02 grudnia 2024, 22:32 - pn
Nienaturalna rozdzielczość ekranów tego typu powoduje znaczną nieostrość obrazu. Ma duży wpływ na kondycję wzroku, mięśnie odpowiedzialne za akomodację, oraz może powodować ból głowy, nudności. 2560x1440 wyświetli każdy sprzęt nowszy niż 20 lat, więc to nie jest przyczyna.
Zgadza się, wyświetla mi tą rozdziałkę, to co poleca mi Pan konkretnie przejść już na 2560 i zwiększyć skalowanie w Windows do 134% by było podobnie jak w Full HD? Dodam, że skalowanie 134% nie jest idealnym skalowaniem jak w porownaniu Full HD w skalowaniu 100%, ikonki nie są idealnie standardowe, natomiast czcionka np. gdy tutaj piszę, wydaje się cieńsza niż na FULL HD, wolałbym nieco grubszą.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

02 grudnia 2024, 22:43 - pn

Niemalże wszystko można wyregulować, również "tłustość" fontów. Radzę też nie ustawiać nietypowych progów skalowania.
Tom01

monitory.mastiff.pl

nosilence

02 grudnia 2024, 22:51 - pn

Tom01 pisze:
02 grudnia 2024, 22:43 - pn
Niemalże wszystko można wyregulować, również "tłustość" fontów. Radzę też nie ustawiać nietypowych progów skalowania.
Ale przeciez na rozdzialce 2560 wszystko jest tak małe na skalowaniu 100% w Windows , że no dla mnie niestety raczej za małe na chwilę obecną.

Wróć do „Monitory różne”