Profil monitora a zarządznie kolorami w programach Adobe

Wszystko na temat oprogramowania graficznego.
Ewa01
Posty: 7
Rejestracja: 4 paź 2021, o 13:10

Profil monitora a zarządznie kolorami w programach Adobe

11 paź 2021, o 18:25

Cześć, jako że nabyłam monitor NEC EA271Q CT i jest to mój pierwszy monitor z indywidualnym profilem, chciałabym poprawnie z niego korzystać.

Monitor zainstalowany w systemie (Windows 8.1), jak na poniższym zrzucie ekranu:

Zrzut ekranu 2021-10-11 17.52.51.png
Zrzut ekranu 2021-10-11 17.52.51.png (25.55 KiB) Przejrzano 438 razy

Sekcja zaawansowane została bez zmian, jak poniżej

Zrzut ekranu 2021-10-11 17.55.23.png
Zrzut ekranu 2021-10-11 17.55.23.png (44.23 KiB) Przejrzano 438 razy

Tu raczej nie mam wątpliwości, że jest OK. Jeśli się mylę i powinnam jeszcze coś gdzieś ustawić, to proszę o wyjaśnienia co i gdzie.

Natomiast przeszukując sieć dotarłam do sprzecznych informacji na temat ustawień zarządzanie kolorem w progaramach Adobe. Chodzi o ustawienie przestrzeni roboczej RGB.
W wielu miejscach (np. https://www.benq.eu/pl-pl/knowledge-cen ... -work.html, podpis pod Fig. 5) jest napisane, żeby ustawić profil minitora, jako przestrzeń roboczą.

Ale, np. tu https://monitory.mastiff.pl/faq/question/id/106, wyraźnie podkreślono, żeby tego nie robić.

Proszę napiszcie, która wersja jest poprawna. Bo ja już się pogubiłam.
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab
Lokalizacja: Kraków
Posty: 3457
Rejestracja: 3 lut 2013, o 14:49

Re: Profil monitora a zarządznie kolorami w programach Adobe

11 paź 2021, o 19:40

Tam, gdzie można (np. Photoshop) wskazujesz jako przestrzeń roboczą standard sRGB (IEC 61966-2-1). Nigdy profil monitora. On tylko służy do "przeliczeń w locie". W LR z kolei nie trzeba nic robić. W innych aplikacjach (spoza pakietu Adobe) sprawdzamy, czy jest dostępne zarządzanie barwą. Jeśli tak trzeba aktywować, ze wskazaniem trby działa (np. w IrfanView > "korzystaj z profilu bieżącego monitora").
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitorów
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 15095
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Profil monitora a zarządznie kolorami w programach Adobe

11 paź 2021, o 21:12

Ewa01 pisze:
11 paź 2021, o 18:25
Monitor zainstalowany w systemie (Windows 8.1), jak na poniższym zrzucie ekranu:

Jest ok, poza interfejsem HDMI. Proponuję przejść na DisplayPort.

Ewa01 pisze:
11 paź 2021, o 18:25
Natomiast przeszukując sieć dotarłam do sprzecznych informacji na temat ustawień zarządzanie kolorem w progaramach Adobe.

To są oczywiście bzdury. Ludzie w internecie radzą najrozmaitsze herezje, np wysyłanie na minilab jako CMYK itd. Ustawienie profilu monitora jako przestrzeń roboczą może się przydać tylko w jednym, jedynym, niesłychanie rzadkim przypadku. W fotografii ustawiamy sRGB lub AdobeRGB zależnie od przyjętego obiegu pracy.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
Ewa01
Posty: 7
Rejestracja: 4 paź 2021, o 13:10

Re: Profil monitora a zarządznie kolorami w programach Adobe

11 paź 2021, o 23:19

Dziękuję Nocnyjastrzab i Tom01 za szybkie rozwianie moich wątpliwości. Teraz wszystko jasne :D
Tom01 pisze: Jest ok, poza interfejsem HDMI. Proponuję przejść na DisplayPort.

Niestety, moja karta graf. jest biedawersja, co zostało ustalone w tym wątku:

viewtopic.php?f=31&t=4581&p=65386#p65386

HDMI jest jedynym interfejsem, który w tej chwili mogę wykorzystać. Ale skonfigurowałam HDMI zgodnie z poradą znalezioną na tym forum.

Tom01 pisze: To są oczywiście bzdury. Ludzie w internecie radzą najrozmaitsze herezje, np wysyłanie na minilab jako CMYK itd. Ustawienie profilu monitora jako przestrzeń roboczą może się przydać tylko w jednym, jedynym, niesłychanie rzadkim przypadku. W fotografii ustawiamy sRGB lub AdobeRGB zależnie od przyjętego obiegu pracy.

Nie tylko w internecie :( Mam przed sobą książkę, której autorem jest Adobe Certified Expert (tytuł, autora i wydawnictwo przemilczę), w której jest właśnie taka "porada".

Jeszcze raz dziękuję, również za to forum, dzięki któremu udało mi się w miarę szybko wybrać odpowiedni do moich potrzeb i portfela monitor :)
BYSTRON
Posty: 7
Rejestracja: 23 wrz 2020, o 09:18

Re: Profil monitora a zarządznie kolorami w programach Adobe

14 paź 2021, o 19:51

Co do odpowiednich ustawień monitora, ja dodam swoje pytanie.

W monitorze PA271Q jakiś czas temu edytowałem sobie jasność na profilu Photo sRGB (przez program MultiProfiler). Obecnie nie pamiętam, jaka byłą bazowa jasność na tym profilu i na jakiej najlepiej pracować nad zdjęciami? Czy jasność ma wpływ na zarządzanie barwą i czy w zależności od różnej jasności można uzyskać różne efekty?

I kolejne pytanie, jak program Multiprofiler przywrócić do ustawień fabrycznych?
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab
Lokalizacja: Kraków
Posty: 3457
Rejestracja: 3 lut 2013, o 14:49

Re: Profil monitora a zarządznie kolorami w programach Adobe

14 paź 2021, o 21:56

Zacznę od końca..
Ustawienia presetów można zresetować bezpośrednio w monitorze (przez menu OSD) lub w MultiProfiler > zakładka Picture Mode > Reset.

Wartość jasności ekranu musi być skorelowana z warunkami oświetlenia na stanowisku z uwzględnieniem docelowego standardu pracy (finalne przeznaczenie gotowego materiału cyfrowego). Za punkt wyjściowy proponuję przyjąć 80 nitów i zmieniać wartości w górę / w dół dopasować wizualnie do sytuacji na stanowisku. Trzeba zwrócić uwagę, by monitor nie był jasną (dominującą) plamą na ciemnym tle!
Załączniki
jasne-ciemne tło.JPG
jasne-ciemne tło.JPG (28.52 KiB) Przejrzano 254 razy
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitorów
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Kyle
Posty: 1314
Rejestracja: 23 paź 2016, o 10:05

Re: Profil monitora a zarządznie kolorami w programach Adobe

17 paź 2021, o 14:21

NocnyJastrzab pisze:
11 paź 2021, o 19:40
Tam, gdzie można (np. Photoshop) wskazujesz jako przestrzeń roboczą standard sRGB (IEC 61966-2-1).
Nie doprowadzi to do wycięcia wszystkich kolorów spoza sRGB?
Kyle
Posty: 1314
Rejestracja: 23 paź 2016, o 10:05

Re: Profil monitora a zarządznie kolorami w programach Adobe

17 paź 2021, o 14:23

Ewa01 pisze:
11 paź 2021, o 23:19
HDMI jest jedynym interfejsem, który w tej chwili mogę wykorzystać. Ale skonfigurowałam HDMI zgodnie z poradą znalezioną na tym forum.
Nic nie szkodzi. HDMI jest tak samo dobre jak DisplayPort. W każdym przypadku i tak trzeba sprawdzić konfigurację (czy jest w sterownikach ustawiony pełny zakres tonalny, odpowiednia ilość bitów/kanał itp.).
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 15095
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Profil monitora a zarządznie kolorami w programach Adobe

17 paź 2021, o 15:06

Oraz czy jest takie samo pasmo. A nie czekaj.... ;)
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab
Lokalizacja: Kraków
Posty: 3457
Rejestracja: 3 lut 2013, o 14:49

Re: Profil monitora a zarządznie kolorami w programach Adobe

17 paź 2021, o 16:23

Kyle pisze:
17 paź 2021, o 14:21
NocnyJastrzab pisze:
11 paź 2021, o 19:40
Tam, gdzie można (np. Photoshop) wskazujesz jako przestrzeń roboczą standard sRGB (IEC 61966-2-1).
Nie doprowadzi to do wycięcia wszystkich kolorów spoza sRGB?
Nie ma sensu i potrzeby pracować na przestrzeni Adobe RGB wykorzystując monitor ok. sRGB.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitorów
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Kyle
Posty: 1314
Rejestracja: 23 paź 2016, o 10:05

Re: Profil monitora a zarządznie kolorami w programach Adobe

17 paź 2021, o 17:05

Tom01 pisze:
17 paź 2021, o 15:06
Oraz czy jest takie samo pasmo. A nie czekaj.... ;)
W HDMI 2.1 vs DisplayPort 1.4? ... a nie, czekaj, przecież wymagane pasmo dla danych parametrów obrazu, niezależnie czy podłączymy przez HDMI czy DP jest praktycznie takie samo :)
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 15095
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Profil monitora a zarządznie kolorami w programach Adobe

17 paź 2021, o 17:20

Kyle pisze:
17 paź 2021, o 17:05
W HDMI 2.1 vs DisplayPort 1.4? ... a nie, czekaj, przecież wymagane pasmo dla danych parametrów obrazu, niezależnie czy podłączymy przez HDMI czy DP jest praktycznie takie samo :)

Taaaa??? Przy 4:4:4, 4:2:2, 4:2:0 jest takie samo? ;)
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
Kyle
Posty: 1314
Rejestracja: 23 paź 2016, o 10:05

Re: Profil monitora a zarządznie kolorami w programach Adobe

17 paź 2021, o 20:42

Tom01 pisze:
17 paź 2021, o 17:20
Taaaa??? Przy 4:4:4, 4:2:2, 4:2:0 jest takie samo? ;)
Tak, przy 4:4:4 po DP jest takie samo, jak 4:4:4 po HDMI :)
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 15095
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Profil monitora a zarządznie kolorami w programach Adobe

17 paź 2021, o 21:34

Kyle pisze:
17 paź 2021, o 20:42
Tak, przy 4:4:4 po DP jest takie samo, jak 4:4:4 po HDMI :)

Tyle, że taki mały drobiazg: Na HDMI czasem nie ma 4:4:4 i może nie być jak tego przestawić. Na DisplayPort natomiast zawsze można. Na DVI z kolei zawsze jest próbkowanie bezstratne. Tym się m.in. różni standard wywodzący się z TV od innych - typowo komputerowych.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
Kyle
Posty: 1314
Rejestracja: 23 paź 2016, o 10:05

Re: Profil monitora a zarządznie kolorami w programach Adobe

17 paź 2021, o 21:57

Tom01 pisze:
17 paź 2021, o 21:34
Tyle, że taki mały drobiazg: Na HDMI czasem nie ma 4:4:4 i może nie być jak tego przestawić.
Jeszcze się z tym nie spotkałem, wiec to jakiś ekstremalny przypadek i/lub przypadek gdzie producent potraktował inaczej łącze HDMI (dał w starszej/wolniejszej wersji) niż inne złącze, przez co np. w 3840x2160 10bpp mamy przy 60 Hz jedynie 4:2:0 (HDMI 2.0) podczas gdy po DP jest pełne 4:4:4 (DP 1.4).

ps. w powyższym przypadku pozostaje po HDMI 2.0 ustawić 3840x2160 przy 60 Hz typowe 8bpc by mieć 4:4:4
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 15095
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Profil monitora a zarządznie kolorami w programach Adobe

17 paź 2021, o 22:02

Najpowszechniej montowane w laptopach HDMI 1.1 ma taką przypadłość często spotykaną. Faktycznie, w nowszych problem jest marginalny.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie

Wróć do „Oprogramowanie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Zaloguj się · Zarejestruj się

Informacje

Jest 4 użytkowników online :: 3 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 1 gość
Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], Ewa01, Google [Bot]
Najwięcej użytkowników (17) było online 18 lis 2018, o 19:33
Liczba postów: 63375
Liczba tematów: 3820
Liczba użytkowników: 3752
Ostatnio zarejestrowany użytkownik: Clooney64
Nikt dzisiaj nie obchodzi urodzin

Wybór stylu