Profil monitora a zarządznie kolorami w programach Adobe

Wszystko na temat oprogramowania graficznego.
Ewa01
Posty: 7
Rejestracja: 04 października 2021, 13:10 - pn

Profil monitora a zarządznie kolorami w programach Adobe

11 października 2021, 18:25 - pn

Cześć, jako że nabyłam monitor NEC EA271Q CT i jest to mój pierwszy monitor z indywidualnym profilem, chciałabym poprawnie z niego korzystać.

Monitor zainstalowany w systemie (Windows 8.1), jak na poniższym zrzucie ekranu:

Zrzut ekranu 2021-10-11 17.52.51.png
Zrzut ekranu 2021-10-11 17.52.51.png (25.55 KiB) Przejrzano 3476 razy

Sekcja zaawansowane została bez zmian, jak poniżej

Zrzut ekranu 2021-10-11 17.55.23.png
Zrzut ekranu 2021-10-11 17.55.23.png (44.23 KiB) Przejrzano 3476 razy

Tu raczej nie mam wątpliwości, że jest OK. Jeśli się mylę i powinnam jeszcze coś gdzieś ustawić, to proszę o wyjaśnienia co i gdzie.

Natomiast przeszukując sieć dotarłam do sprzecznych informacji na temat ustawień zarządzanie kolorem w progaramach Adobe. Chodzi o ustawienie przestrzeni roboczej RGB.
W wielu miejscach (np. https://www.benq.eu/pl-pl/knowledge-cen ... -work.html, podpis pod Fig. 5) jest napisane, żeby ustawić profil minitora, jako przestrzeń roboczą.

Ale, np. tu https://monitory.mastiff.pl/faq/question/id/106, wyraźnie podkreślono, żeby tego nie robić.

Proszę napiszcie, która wersja jest poprawna. Bo ja już się pogubiłam.
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab
Lokalizacja: Kraków
Posty: 3616
Rejestracja: 03 lutego 2013, 14:49 - ndz

Re: Profil monitora a zarządznie kolorami w programach Adobe

11 października 2021, 19:40 - pn

Tam, gdzie można (np. Photoshop) wskazujesz jako przestrzeń roboczą standard sRGB (IEC 61966-2-1). Nigdy profil monitora. On tylko służy do "przeliczeń w locie". W LR z kolei nie trzeba nic robić. W innych aplikacjach (spoza pakietu Adobe) sprawdzamy, czy jest dostępne zarządzanie barwą. Jeśli tak trzeba aktywować, ze wskazaniem trby działa (np. w IrfanView > "korzystaj z profilu bieżącego monitora").
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitorów
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 15746
Rejestracja: 09 listopada 2009, 20:58 - pn

Re: Profil monitora a zarządznie kolorami w programach Adobe

11 października 2021, 21:12 - pn

Ewa01 pisze:
11 października 2021, 18:25 - pn
Monitor zainstalowany w systemie (Windows 8.1), jak na poniższym zrzucie ekranu:

Jest ok, poza interfejsem HDMI. Proponuję przejść na DisplayPort.

Ewa01 pisze:
11 października 2021, 18:25 - pn
Natomiast przeszukując sieć dotarłam do sprzecznych informacji na temat ustawień zarządzanie kolorem w progaramach Adobe.

To są oczywiście bzdury. Ludzie w internecie radzą najrozmaitsze herezje, np wysyłanie na minilab jako CMYK itd. Ustawienie profilu monitora jako przestrzeń roboczą może się przydać tylko w jednym, jedynym, niesłychanie rzadkim przypadku. W fotografii ustawiamy sRGB lub AdobeRGB zależnie od przyjętego obiegu pracy.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!

Incident Manager & Support
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Ewa01
Posty: 7
Rejestracja: 04 października 2021, 13:10 - pn

Re: Profil monitora a zarządznie kolorami w programach Adobe

11 października 2021, 23:19 - pn

Dziękuję Nocnyjastrzab i Tom01 za szybkie rozwianie moich wątpliwości. Teraz wszystko jasne :D
Tom01 pisze: Jest ok, poza interfejsem HDMI. Proponuję przejść na DisplayPort.

Niestety, moja karta graf. jest biedawersja, co zostało ustalone w tym wątku:

viewtopic.php?f=31&t=4581&p=65386#p65386

HDMI jest jedynym interfejsem, który w tej chwili mogę wykorzystać. Ale skonfigurowałam HDMI zgodnie z poradą znalezioną na tym forum.

Tom01 pisze: To są oczywiście bzdury. Ludzie w internecie radzą najrozmaitsze herezje, np wysyłanie na minilab jako CMYK itd. Ustawienie profilu monitora jako przestrzeń roboczą może się przydać tylko w jednym, jedynym, niesłychanie rzadkim przypadku. W fotografii ustawiamy sRGB lub AdobeRGB zależnie od przyjętego obiegu pracy.

Nie tylko w internecie :( Mam przed sobą książkę, której autorem jest Adobe Certified Expert (tytuł, autora i wydawnictwo przemilczę), w której jest właśnie taka "porada".

Jeszcze raz dziękuję, również za to forum, dzięki któremu udało mi się w miarę szybko wybrać odpowiedni do moich potrzeb i portfela monitor :)
BYSTRON
Posty: 8
Rejestracja: 23 września 2020, 09:18 - śr

Re: Profil monitora a zarządznie kolorami w programach Adobe

14 października 2021, 19:51 - czw

Co do odpowiednich ustawień monitora, ja dodam swoje pytanie.

W monitorze PA271Q jakiś czas temu edytowałem sobie jasność na profilu Photo sRGB (przez program MultiProfiler). Obecnie nie pamiętam, jaka byłą bazowa jasność na tym profilu i na jakiej najlepiej pracować nad zdjęciami? Czy jasność ma wpływ na zarządzanie barwą i czy w zależności od różnej jasności można uzyskać różne efekty?

I kolejne pytanie, jak program Multiprofiler przywrócić do ustawień fabrycznych?
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab
Lokalizacja: Kraków
Posty: 3616
Rejestracja: 03 lutego 2013, 14:49 - ndz

Re: Profil monitora a zarządznie kolorami w programach Adobe

14 października 2021, 21:56 - czw

Zacznę od końca..
Ustawienia presetów można zresetować bezpośrednio w monitorze (przez menu OSD) lub w MultiProfiler > zakładka Picture Mode > Reset.

Wartość jasności ekranu musi być skorelowana z warunkami oświetlenia na stanowisku z uwzględnieniem docelowego standardu pracy (finalne przeznaczenie gotowego materiału cyfrowego). Za punkt wyjściowy proponuję przyjąć 80 nitów i zmieniać wartości w górę / w dół dopasować wizualnie do sytuacji na stanowisku. Trzeba zwrócić uwagę, by monitor nie był jasną (dominującą) plamą na ciemnym tle!
Załączniki
jasne-ciemne tło.JPG
jasne-ciemne tło.JPG (28.52 KiB) Przejrzano 3292 razy
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitorów
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Kyle
Posty: 1332
Rejestracja: 23 października 2016, 10:05 - ndz

Re: Profil monitora a zarządznie kolorami w programach Adobe

17 października 2021, 14:21 - ndz

NocnyJastrzab pisze:
11 października 2021, 19:40 - pn
Tam, gdzie można (np. Photoshop) wskazujesz jako przestrzeń roboczą standard sRGB (IEC 61966-2-1).
Nie doprowadzi to do wycięcia wszystkich kolorów spoza sRGB?
Kyle
Posty: 1332
Rejestracja: 23 października 2016, 10:05 - ndz

Re: Profil monitora a zarządznie kolorami w programach Adobe

17 października 2021, 14:23 - ndz

Ewa01 pisze:
11 października 2021, 23:19 - pn
HDMI jest jedynym interfejsem, który w tej chwili mogę wykorzystać. Ale skonfigurowałam HDMI zgodnie z poradą znalezioną na tym forum.
Nic nie szkodzi. HDMI jest tak samo dobre jak DisplayPort. W każdym przypadku i tak trzeba sprawdzić konfigurację (czy jest w sterownikach ustawiony pełny zakres tonalny, odpowiednia ilość bitów/kanał itp.).
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 15746
Rejestracja: 09 listopada 2009, 20:58 - pn

Re: Profil monitora a zarządznie kolorami w programach Adobe

17 października 2021, 15:06 - ndz

Oraz czy jest takie samo pasmo. A nie czekaj.... ;)
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!

Incident Manager & Support
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab
Lokalizacja: Kraków
Posty: 3616
Rejestracja: 03 lutego 2013, 14:49 - ndz

Re: Profil monitora a zarządznie kolorami w programach Adobe

17 października 2021, 16:23 - ndz

Kyle pisze:
17 października 2021, 14:21 - ndz
NocnyJastrzab pisze:
11 października 2021, 19:40 - pn
Tam, gdzie można (np. Photoshop) wskazujesz jako przestrzeń roboczą standard sRGB (IEC 61966-2-1).
Nie doprowadzi to do wycięcia wszystkich kolorów spoza sRGB?
Nie ma sensu i potrzeby pracować na przestrzeni Adobe RGB wykorzystując monitor ok. sRGB.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitorów
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Kyle
Posty: 1332
Rejestracja: 23 października 2016, 10:05 - ndz

Re: Profil monitora a zarządznie kolorami w programach Adobe

17 października 2021, 17:05 - ndz

Tom01 pisze:
17 października 2021, 15:06 - ndz
Oraz czy jest takie samo pasmo. A nie czekaj.... ;)
W HDMI 2.1 vs DisplayPort 1.4? ... a nie, czekaj, przecież wymagane pasmo dla danych parametrów obrazu, niezależnie czy podłączymy przez HDMI czy DP jest praktycznie takie samo :)
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 15746
Rejestracja: 09 listopada 2009, 20:58 - pn

Re: Profil monitora a zarządznie kolorami w programach Adobe

17 października 2021, 17:20 - ndz

Kyle pisze:
17 października 2021, 17:05 - ndz
W HDMI 2.1 vs DisplayPort 1.4? ... a nie, czekaj, przecież wymagane pasmo dla danych parametrów obrazu, niezależnie czy podłączymy przez HDMI czy DP jest praktycznie takie samo :)

Taaaa??? Przy 4:4:4, 4:2:2, 4:2:0 jest takie samo? ;)
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!

Incident Manager & Support
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Kyle
Posty: 1332
Rejestracja: 23 października 2016, 10:05 - ndz

Re: Profil monitora a zarządznie kolorami w programach Adobe

17 października 2021, 20:42 - ndz

Tom01 pisze:
17 października 2021, 17:20 - ndz
Taaaa??? Przy 4:4:4, 4:2:2, 4:2:0 jest takie samo? ;)
Tak, przy 4:4:4 po DP jest takie samo, jak 4:4:4 po HDMI :)
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 15746
Rejestracja: 09 listopada 2009, 20:58 - pn

Re: Profil monitora a zarządznie kolorami w programach Adobe

17 października 2021, 21:34 - ndz

Kyle pisze:
17 października 2021, 20:42 - ndz
Tak, przy 4:4:4 po DP jest takie samo, jak 4:4:4 po HDMI :)

Tyle, że taki mały drobiazg: Na HDMI czasem nie ma 4:4:4 i może nie być jak tego przestawić. Na DisplayPort natomiast zawsze można. Na DVI z kolei zawsze jest próbkowanie bezstratne. Tym się m.in. różni standard wywodzący się z TV od innych - typowo komputerowych.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!

Incident Manager & Support
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Kyle
Posty: 1332
Rejestracja: 23 października 2016, 10:05 - ndz

Re: Profil monitora a zarządznie kolorami w programach Adobe

17 października 2021, 21:57 - ndz

Tom01 pisze:
17 października 2021, 21:34 - ndz
Tyle, że taki mały drobiazg: Na HDMI czasem nie ma 4:4:4 i może nie być jak tego przestawić.
Jeszcze się z tym nie spotkałem, wiec to jakiś ekstremalny przypadek i/lub przypadek gdzie producent potraktował inaczej łącze HDMI (dał w starszej/wolniejszej wersji) niż inne złącze, przez co np. w 3840x2160 10bpp mamy przy 60 Hz jedynie 4:2:0 (HDMI 2.0) podczas gdy po DP jest pełne 4:4:4 (DP 1.4).

ps. w powyższym przypadku pozostaje po HDMI 2.0 ustawić 3840x2160 przy 60 Hz typowe 8bpc by mieć 4:4:4
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 15746
Rejestracja: 09 listopada 2009, 20:58 - pn

Re: Profil monitora a zarządznie kolorami w programach Adobe

17 października 2021, 22:02 - ndz

Najpowszechniej montowane w laptopach HDMI 1.1 ma taką przypadłość często spotykaną. Faktycznie, w nowszych problem jest marginalny.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!

Incident Manager & Support
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl

Wróć do „Oprogramowanie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości

Zaloguj się · Zarejestruj się

Informacje

Jest 4 użytkowników online :: 3 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 1 gość
Zarejestrowani użytkownicy: Ahrefs [Bot], Google [Bot], Semrush [Bot]
Najwięcej użytkowników (76) było online 24 kwietnia 2022, 10:40 - ndz
Liczba postów: 65834
Liczba tematów: 3942
Liczba użytkowników: 3851
Ostatnio zarejestrowany użytkownik: fdreamer
Nikt dzisiaj nie obchodzi urodzin

Wybór stylu