NEC EA271U - Automatyczne ustawienie jasności

Problemy eksploatacyjne, serwis.
Clooney64
Posty: 2
Rejestracja: 18 paź 2021, o 21:37

NEC EA271U - Automatyczne ustawienie jasności

18 paź 2021, o 21:46

Witajcie :) Kupiłem właśnie NECa EA271U dzięki konwersacjom i postom na tym forum (wielkie dzięki!). Wszystko wygląda super ale mam jeden problem: automatyczne ustawienie jasności zawsze schodzi do zera niezależnie od oświetlenia w pokoju.

Dzisiaj było słońce rano, później chmury - bez zmian. W pokoju zapaliłem wieczorem światło - zero różnicy versus ciemny pokój. W końcu zacząłem świecić latarką z telefonu prosto w czujniki... również zero reakcji ze strony monitora. Czytałem manual parę razy i w końcu zrobiłem reset. Nie pomogło.

Instrukcje są bardzo nieklarowne... jakobym wpierw musiał zdefiniować max / min jasność dla trybu auto? Po pierwsze i tak nie wyszło, po drugie obojętnie jaka jest wartość min, spodziewam się, ze z latarka w sensor monitor da jakąkolwiek wartość wyższą niż min.

Tak więc jestem w kropce - czy ja czegoś nie rozumiem i czy coś muszę zrobić? Czy to może wada monitora i powinienem go zwrócić? Czy NECi może oprócz swojej rewelacyjnej opinii mają jednak sensor jasności niedorównujący starym smartfonom?

Help! :)
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab
Lokalizacja: Kraków
Posty: 3537
Rejestracja: 3 lut 2013, o 14:49

Re: NEC EA271U - Automatyczne ustawienie jasności

19 paź 2021, o 10:19

Po prostu to wyłącz i nie używaj. Zadbaj o w miarę stabilne oświetlenie stanowiska i nie będziesz musiał się martwić czujnikiem. Wiem.. Skoro jest to powinien działać. Ale w praktyce i tak ponad 90% użytkowników tego nie używa. Szczególnie, gdy monitor jest lub ma być kalibrowany.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitorów
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Clooney64
Posty: 2
Rejestracja: 18 paź 2021, o 21:37

Re: NEC EA271U - Automatyczne ustawienie jasności

19 paź 2021, o 10:36

Dzięki - tak też zrobię. Myślałem o zwrocie bo chciałem aby sam regulował jasność, jednakże nie znajdę innego 27" 4K tej jakości w tej cenie. Plus sensor człowieka działa fajnie i sprawnie - bajer ale przydatny. :)
dawiddawido
Posty: 4
Rejestracja: 1 lip 2020, o 15:47

Re: NEC EA271U - Automatyczne ustawienie jasności

21 paź 2021, o 19:05

Serio w monitorze za tyle kasy ten sensor nie działa ? To chyba jakieś nieporozumienie

Ja Eizo ev2450 cenie sobie również dlatego, że w zależności od oświetlenia ten czujnik działa rewelacyjnie.

Zastanawiałem się właśnie nad tym nec, ale teraz się srogo zdziwiłem
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab
Lokalizacja: Kraków
Posty: 3537
Rejestracja: 3 lut 2013, o 14:49

Re: NEC EA271U - Automatyczne ustawienie jasności

21 paź 2021, o 20:11

Nie znając istoty problemu, sugerowałbym nie wydawać pochopnych osądów.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitorów
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 15394
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: NEC EA271U - Automatyczne ustawienie jasności

22 paź 2021, o 10:48

dawiddawido pisze:
21 paź 2021, o 19:05
Serio w monitorze za tyle kasy ten sensor nie działa ? To chyba jakieś nieporozumienie

Oczywiście, że działa, ale jego konfiguracja jest znacznie bardziej zaawansowana niż w EV i wielu przypadkach użytkownicy nie znajdują satysfakcjonującego ustawienia. bo nie jest to włącz-wyłącz. Ustawia się progi, do tego automat analizujący wyświetlane treści. Sam też tego nie używam, za bardzo przekombinowane a poza tym jeśli sprzęt jest kalibrowany to i tak się to wyłącza. ;)
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!

Incident Manager & Support
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
dawiddawido
Posty: 4
Rejestracja: 1 lip 2020, o 15:47

Re: NEC EA271U - Automatyczne ustawienie jasności

16 gru 2021, o 12:06

Dla mnie akurat jest to bardzo ważne i w Eizo spełnia się świetnie. Wieczorem gdy nie wspomaga mnie słońce, w pokoju mam ciemniej i fajnie żeby nie trzeba było samemu zmieniać jasności tylko monitor sam sobie to ustawił. Bo w końcu sprzęt za 3 tys powinien już takie rzeczy ogarniać
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 15394
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: NEC EA271U - Automatyczne ustawienie jasności

16 gru 2021, o 12:15

dawiddawido pisze:
16 gru 2021, o 12:06
Bo w końcu sprzęt za 3 tys powinien już takie rzeczy ogarniać

Nie do końca tak. Im sprzęt wyższej klasy, tym mniej "ułatwiaczy". Np profesjonalne aparat nie mają wbudowanej lampy błyskowej. Tu analogicznie. ;)
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!

Incident Manager & Support
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Filip
Posty: 702
Rejestracja: 29 maja 2011, o 22:15

Re: NEC EA271U - Automatyczne ustawienie jasności

17 gru 2021, o 21:29

Jak chcesz dobrą automatyczną regulację jasności, to tylko iMac. Ale iMac'a nie da się kalibrować ;)
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab
Lokalizacja: Kraków
Posty: 3537
Rejestracja: 3 lut 2013, o 14:49

Re: NEC EA271U - Automatyczne ustawienie jasności

18 gru 2021, o 15:22

Da się tylko trzeba to robić umiejętnie, bo zachowuje się jak typowy laptop.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitorów
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Filip
Posty: 702
Rejestracja: 29 maja 2011, o 22:15

Re: NEC EA271U - Automatyczne ustawienie jasności

22 gru 2021, o 21:13

NocnyJastrzab pisze:
18 gru 2021, o 15:22
Da się tylko trzeba to robić umiejętnie, bo zachowuje się jak typowy laptop.
Mnie się nie udało uzyskać zadowalających efektów. Możesz coś podpowiedzieć?
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab
Lokalizacja: Kraków
Posty: 3537
Rejestracja: 3 lut 2013, o 14:49

Re: NEC EA271U - Automatyczne ustawienie jasności

22 gru 2021, o 22:55

Bywa i tak, że osiągnięcie zadowalających efektów jest niemożliwe albo co najmniej bardzo trudne.

Jaki iMac dokładnie, jaki soft, jaki kalibrator, jakie ustawienia w sofcie?
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitorów
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Filip
Posty: 702
Rejestracja: 29 maja 2011, o 22:15

Re: NEC EA271U - Automatyczne ustawienie jasności

23 gru 2021, o 01:15

NocnyJastrzab pisze:
22 gru 2021, o 22:55

Jaki iMac dokładnie, jaki soft, jaki kalibrator, jakie ustawienia w sofcie?
Nie wiem czy dobrze wszystko napiszę, bo robiłem to dość dawno i w sumie to nie jest mi to potrzebne, bo w pracy i tak muszę być zgodny z resztą studia. Wszyscy mają iMac'i i generalnie robimy webowe rzeczy. Jak coś potrzebuję do druku, to mam PA271Q Color.

Kalibrator to i1Display Pro i soft, który był do niego czyli chyba i1Profiler. iMac 27" Retina, top spec, bieżący model (2020). Jasność iMaca ustawiłem na komfortową i wyłączyłem automatyczne nią sterowanie. Następnie w iProfiler ustawiłem:
• gamma – 2.2
• brightness – native
• white point – 6500K (próbowałem też native, żeby krzywa jak najmniej ingerowała w obraz, ale to zbyt wiele nie zmieniało)
• podświetlenie – nie pamiętam

Mam nadzieję, że niczego nie pominąłem, bo robiłem to ponad rok temu zaraz jak mi go kupili. Efekt był taki, że obraz zamiast zbliżyć się do NEC PA271Q Color, znacznie się oddalił i doszedłem do wniosku, że najlepsze efekty daje profil standardowy lub ze zmienionym White point ustawiony protezą kalibracji w systemie :)
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:
Lokalizacja: Kraków
Posty: 3987
Rejestracja: 16 lis 2009, o 14:38

Re: NEC EA271U - Automatyczne ustawienie jasności

23 gru 2021, o 02:13

i1Profiler domyślnie nie ma dobrej kalibracji spektralnej pod iMaca dla i1Display Pro, dlatego efekty kalibracji iMaców sà kiepawe. Da się to obejść przy odrobinie elementarnej wiedzy, tylko nie ma po co bo iMaczki są dobrze skalibrowane fabrycznie.

W SpectraView II też nie ma rewelacji, ale w przypadku PA271 nie ma to znaczenia bo ten wyświetlacz jest fabrycznie skalibrowany perfekcyjnie i dzięki autokalibracji nie ulega rozkalibrowaniu. Najlepiej więc nie dotykać go amatorskimi zabawkami i ustawić Multiprofilerem bazując na kalibracji fabrycznej by uzyskać referencyjną dokładność.

Wróć do „Dział wsparcia technicznego”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości

Zaloguj się · Zarejestruj się

Informacje

Jest 5 użytkowników online :: 4 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 1 gość
Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], Google [Bot], namoamo, Semrush [Bot]
Najwięcej użytkowników (17) było online 18 lis 2018, o 19:33
Liczba postów: 64658
Liczba tematów: 3883
Liczba użytkowników: 3805
Ostatnio zarejestrowany użytkownik: piotrn
Nikt dzisiaj nie obchodzi urodzin

Wybór stylu