NEC EA271Q - 2 monitory za pomocą jednego USB-C?

Profile do kilku monitorów, zasady instalacji i wyboru pod kątem rozmiarów, dynamiki, gamutów.
m4rkos
Posty: 4
Rejestracja: 28 listopada 2020, 18:04 - sob

NEC EA271Q - 2 monitory za pomocą jednego USB-C?

15 lutego 2022, 20:21 - wt

Cześć,
Czy dwa tytułowe monitory EA271Q da się podłączyć 1 kablem USB-C do komputera? Oczywiście razem ze sobą byłyby spięte kablem DisplayPort.

W tym momencie korzystam z tej konfiguracji przy czym obecnie do podłączenia z PC używam właśnie kabla DisplayPort ale w najbliższym czasie bardzo zależałoby mi na używaniu także JEDNEGO przewodu USB-C.

Niestety nie mam możliwości sprawdzenia osobiście, a stoję przed wyborem płyty głównej do PC i zależy mi na USB-C.

Z góry dziękuję za wypowiedzi.
mikedh
Posty: 39
Rejestracja: 08 października 2018, 19:18 - pn

Re: NEC EA271Q - 2 monitory za pomocą jednego USB-C?

15 lutego 2022, 21:49 - wt

m4rkos pisze:
15 lutego 2022, 20:21 - wt

W tym momencie korzystam z tej konfiguracji przy czym obecnie do podłączenia z PC używam właśnie kabla DisplayPort ale w najbliższym czasie bardzo zależałoby mi na używaniu także JEDNEGO przewodu USB-C.
Przyznam nie miałem okazji testować takiej konfiguracji. Jak dobrze rozumiem, obecnie z kompa DP-> monitor 1 -> monitor 2 (tzw. szeregowo)?

Jeśli opcja z kablem usb-c <->usb-c nie zadziała to można spróbować kabel usbc (komp)-> DP monitor.
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab
Lokalizacja: Kraków
Posty: 3616
Rejestracja: 03 lutego 2013, 14:49 - ndz

Re: NEC EA271Q - 2 monitory za pomocą jednego USB-C?

15 lutego 2022, 22:22 - wt

Yyeee.. A wy w ogóle czytacie instrukcje obsługi? :shock: >> strona 14
https://www.sharpnecdisplays.eu/p/downl ... PL_V01.pdf
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitorów
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 15746
Rejestracja: 09 listopada 2009, 20:58 - pn

Re: NEC EA271Q - 2 monitory za pomocą jednego USB-C?

16 lutego 2022, 10:30 - śr

NocnyJastrzab pisze:
15 lutego 2022, 22:22 - wt
Yyeee.. A wy w ogóle czytacie instrukcje obsługi?

Oczywiście, że NIE! Prawdziwy facet sięga po instrukcję dopiero wówczas, jak już wszystko inne zawiedzie! :D
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!

Incident Manager & Support
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab
Lokalizacja: Kraków
Posty: 3616
Rejestracja: 03 lutego 2013, 14:49 - ndz

Re: NEC EA271Q - 2 monitory za pomocą jednego USB-C?

16 lutego 2022, 12:17 - śr

Tom01 pisze:
16 lutego 2022, 10:30 - śr
NocnyJastrzab pisze:
15 lutego 2022, 22:22 - wt
Yyeee.. A wy w ogóle czytacie instrukcje obsługi?
Oczywiście, że NIE! Prawdziwy facet sięga po instrukcję dopiero wówczas, jak już wszystko inne zawiedzie! :D

Albo wcześniej będzie truł dupę sprzedawcy 8-)
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitorów
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
m4rkos
Posty: 4
Rejestracja: 28 listopada 2020, 18:04 - sob

Re: NEC EA271Q - 2 monitory za pomocą jednego USB-C?

17 lutego 2022, 21:18 - czw

mikedh pisze:
15 lutego 2022, 21:49 - wt
Przyznam nie miałem okazji testować takiej konfiguracji. Jak dobrze rozumiem, obecnie z kompa DP-> monitor 1 -> monitor 2 (tzw. szeregowo)?
Jeśli opcja z kablem usb-c <->usb-c nie zadziała to można spróbować kabel usbc (komp)-> DP monitor.
Dokładnie tak. Teraz mam PC -> DisplayPort -> Monitor1 -> DisplayPort -> Monitor2 (tak jak to jest zawarte w instrukcji obsługi, którą przytoczył @NocnyJastrzab - obraz działa na dwóch monitorach niezależnie (2 różne pulpity).

Niestety we wspomnianej instrukcji nie ma mowy (ja przynajmniej nie znalazłem) o takim podłączeniu tyle, że za pomocą kabla USB-C pomiędzy PC, a pierwszym monitorem (dla podkreślenia - nie chodzi o połączenie monitorów ze sobą, a o wyjście z PC) - jest tylko mowa o użyciu DisplayPort.

Czy zważywszy na powyższe, ktoś mógłby potwierdzić lub zanegować działanie wielu monitorów z użyciem USB-C zamiast DisplayPort przy połączeniu PC i pierwszego z monitorów?
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 15746
Rejestracja: 09 listopada 2009, 20:58 - pn

Re: NEC EA271Q - 2 monitory za pomocą jednego USB-C?

17 lutego 2022, 21:47 - czw

m4rkos pisze:
17 lutego 2022, 21:18 - czw
Niestety we wspomnianej instrukcji nie ma mowy (ja przynajmniej nie znalazłem) o takim podłączeniu

Po co ma być mowa o właściwości, której nie ma w tym sprzęcie? ;)
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!

Incident Manager & Support
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
m4rkos
Posty: 4
Rejestracja: 28 listopada 2020, 18:04 - sob

Re: NEC EA271Q - 2 monitory za pomocą jednego USB-C?

20 lutego 2022, 19:23 - ndz

Hm, czyli dla jasności: jedyną opcją użycia USB-C do przesyłania obrazu na dwa monitory jest użycie dwóch takich kabli (po jednym na monitor)?
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 15746
Rejestracja: 09 listopada 2009, 20:58 - pn

Re: NEC EA271Q - 2 monitory za pomocą jednego USB-C?

20 lutego 2022, 19:50 - ndz

Tak. Albo użycie USB-C do DisplayPort do pierwszego i od niego wówczas DisplayPort do drugiego. Powinno zadziałać.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!

Incident Manager & Support
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
m4rkos
Posty: 4
Rejestracja: 28 listopada 2020, 18:04 - sob

Re: NEC EA271Q - 2 monitory za pomocą jednego USB-C?

22 lutego 2022, 22:01 - wt

Dziękuję za odpowiedź.
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab
Lokalizacja: Kraków
Posty: 3616
Rejestracja: 03 lutego 2013, 14:49 - ndz

Re: NEC EA271Q - 2 monitory za pomocą jednego USB-C?

24 lutego 2022, 12:12 - czw

Tom01 pisze:
20 lutego 2022, 19:50 - ndz
Tak. Albo użycie USB-C do DisplayPort do pierwszego i od niego wówczas DisplayPort do drugiego. Powinno zadziałać.
Tutaj pokazują, że działa :D

https://www.youtube.com/watch?v=tF5E3dAZ0eA
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitorów
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video

Wróć do „Praca wielomonitorowa, podłączenia, dobór, problemy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości

Zaloguj się · Zarejestruj się

Informacje

Jest 3 użytkowników online :: 2 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 1 gość
Zarejestrowani użytkownicy: Ahrefs [Bot], Semrush [Bot]
Najwięcej użytkowników (76) było online 24 kwietnia 2022, 10:40 - ndz
Liczba postów: 65829
Liczba tematów: 3941
Liczba użytkowników: 3850
Ostatnio zarejestrowany użytkownik: szeryf
Nikt dzisiaj nie obchodzi urodzin

Wybór stylu