Monitor do 3d

Monitory do projektowania, wizualizacji i prezentacji, plotery, LFP.
Mondo901
Posty: 1
Rejestracja: 29 września 2022, 11:42 - czw

Monitor do 3d

29 września 2022, 11:47 - czw

Witam,

Szukam monitora do grafiki, w głównej mierze do modelowania 3d (bledner, maya, 3ds max), rzadziej do tworzenia grafik w PS, AI. Zaznaczam, że na ten moment tworzę zupełnie amatorsko i dopiero zaczynam przygodę z modelowaniem stąd też budżet jest mały i nie chciałbym go przekraczać. Szukam czegoś w przedziale 1,5k-2k. Niestety od czytania recenzji i opinii w internecie mam wrażenie, że wiem coraz mniej niż więcej, więc prosiłbym o wytłumaczenie na co faktycznie powinienem zwrócić uwagę.

Monitory nad którymi póki co się zastanawiam:

1. BenQ PD2700Q
2. Philips 27M1N5500ZA
3. Acer Nitro XV272UPBMIIPRZX
4. NEC 27" MultiSync PA272W (używany, blisko 11000h pracy, 1800zł)

Z tego co już czytałem na tym forum to pewnie ostatnia propozycja jest najlepsza ale wiadomo, monitor jest z 2014 roku i w tym przypadku bez jakiejkolwiek gwarancji.

Z góry dzięki za odpowiedź i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 15920
Rejestracja: 09 listopada 2009, 20:58 - pn

Re: Monitor do 3d

29 września 2022, 12:59 - czw

Mondo901 pisze:
29 września 2022, 11:47 - czw
Szukam czegoś w przedziale 1,5k-2k.

W tych pieniądzach tylko masówka albo rzeczywiście używany. Przy czym zamiast wywalać 2 kafle na dziadostwo, proponuję przetrzepać Allegro pod kątem "poleasingowego" NEC-a EA244WMi, EA274WMi, EA275WMi. Dobre na początek i tanie. Później, jak wzrośnie świadomość znaczenia dobrego monitora, samoistnie pojawią się konkrety i lepszy budżet.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!

Incident Manager & Support
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab
Lokalizacja: Kraków
Posty: 3681
Rejestracja: 03 lutego 2013, 14:49 - ndz

Re: Monitor do 3d

29 września 2022, 15:03 - czw

Tomaszu, nie obrażaj PA272W :D
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitorów
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 15920
Rejestracja: 09 listopada 2009, 20:58 - pn

Re: Monitor do 3d

29 września 2022, 15:05 - czw

Miałem na myśli te trzy pierwsze. PA272W zacny sprzęt, ale 8 lat? Raczej bym się nie pakował, chyba, że z super pewnego źródła i bez wad.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!

Incident Manager & Support
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Kyle
Posty: 1342
Rejestracja: 23 października 2016, 10:05 - ndz

Re: Monitor do 3d

29 września 2022, 16:01 - czw

Tom01 pisze:
29 września 2022, 12:59 - czw
proponuję przetrzepać Allegro pod kątem "poleasingowego" NEC-a EA244WMi, EA274WMi, EA275WMi. Dobre na początek i tanie.
Ja odradzam. Monitory kupowane na paletach (w sensie luzem wrzucone), transportowane jak w śmietniku - dawno temu kupiłem "polisingowy" i ... odradzam.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 15920
Rejestracja: 09 listopada 2009, 20:58 - pn

Re: Monitor do 3d

29 września 2022, 16:09 - czw

Ale zawsze lepiej porządniejszy model a używka, niż nowy szajs. Akurat z serią EA jest tak, że kupowane były na tysiące przez korporacje, a po wymianie hurtem na nowe, trafiło to wszystko na rynek wtórny. Oczywiście jest zarówno zajechany złom, jak i da się znaleźć rodzynki. Najnowszy jaki udało mi się ustrzelić, przez kilka lat stał na biurku gdzie chyba nikt nie pracował, bo był praktycznie w ogóle nie włączany. Da się to sprawdzić, bo te modele mają kilka rodzajów liczników. Dlatego napisałem "przetrzepać" Allegro i znaleźć fajny egzemplarz.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!

Incident Manager & Support
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Awatar użytkownika
Voland
Lokalizacja: Bangkok
Posty: 340
Rejestracja: 15 stycznia 2013, 22:32 - wt

Re: Monitor do 3d

29 września 2022, 20:49 - czw

Siedzę po kilka godzin dziennie w 3D i za nic bym się nie pakował do tego w monitor o niskiej rozdzielczości. O ile w fotografii jeszcze bym poszedł na kompromis i wybrał lepszy, z niższą rozdzielczością, to w 3D nie ma mowy. Poza tym, że wszystko by dużo gorzej wyglądało, to nic by się nie mieściło. Mi mum 27” UHD. Ale w tym budżecie nie mam pojęcia co jest o dużej rozdzielczości, więc i tak nic nie doradzę ¯\_(ツ)_/¯
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 15920
Rejestracja: 09 listopada 2009, 20:58 - pn

Re: Monitor do 3d

29 września 2022, 21:00 - czw

W tym budżecie, jak wspominałem, tylko masówka.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!

Incident Manager & Support
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
shm
Posty: 39
Rejestracja: 07 marca 2022, 12:33 - pn

Re: Monitor do 3d

29 września 2022, 21:28 - czw

Voland pisze:
29 września 2022, 20:49 - czw
Siedzę po kilka godzin dziennie w 3D i za nic bym się nie pakował do tego w monitor o niskiej rozdzielczości. O ile w fotografii jeszcze bym poszedł na kompromis i wybrał lepszy, z niższą rozdzielczością, to w 3D nie ma mowy. Poza tym, że wszystko by dużo gorzej wyglądało, to nic by się nie mieściło. Mi mum 27” UHD. Ale w tym budżecie nie mam pojęcia co jest o dużej rozdzielczości, więc i tak nic nie doradzę ¯\_(ツ)_/¯
ale UHD w 27calach do blendera/UE5 to tylko z bardzo dobrą kartą graficzną
(dla mnie - 3070 jako absolutne minimum przy 4K)
oczywiście sporo zależy od sceny i sposobu pracy.

Ciekawy setup do 3D to "ultra wide" + 27" ("1440p" - mainstream)
Słyszałem tez opinie w branży, że przedkłada się fps-y nad rozdzielczość.
Osobiście wolę raczej dokładniejszy kolor.
Przy czym w 3D na poczatek spokojnie wystarczy dobre sRGB.
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab
Lokalizacja: Kraków
Posty: 3681
Rejestracja: 03 lutego 2013, 14:49 - ndz

Re: Monitor do 3d

30 września 2022, 09:47 - pt

Widziałem osobiście Dell S2722QC — 27 4K UHD USB-C / całkiem akceptowalny i łapie się pod budżet
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitorów
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Awatar użytkownika
Voland
Lokalizacja: Bangkok
Posty: 340
Rejestracja: 15 stycznia 2013, 22:32 - wt

Re: Monitor do 3d

01 października 2022, 04:34 - sob

shm pisze:
29 września 2022, 21:28 - czw
ale UHD w 27calach do blendera/UE5 to tylko z bardzo dobrą kartą graficzną
(dla mnie - 3070 jako absolutne minimum przy 4K)
oczywiście sporo zależy od sceny i sposobu pracy.
Trochę nie rozumiem zestawienia UE5 z programami do modelowania. W UE jasne, że trzeba patrzeć na fpsy, ale o jakich fpsach mowa, w sofcie do modelowania? Przecież render ma rozdzielczość niezależną od viewportu. W Blenderze jeszcze w miarę da się pracować w na żywo renderowanym obrazie, więc jak ktoś chce to robić, to może, aczkolwiek używałem do tego nawet 5700XT, więc dużo gorszej karty od 3070. W Mayi i 3Ds Maxie pracować bezpośrednio na renderze się nie da (niby jest opcja włączenia w nim Arnolda, ale nie działa jak Cycles w blenderze i nikt tego nie używa).
shm
Posty: 39
Rejestracja: 07 marca 2022, 12:33 - pn

Re: Monitor do 3d

01 października 2022, 16:49 - sob

Voland pisze:
01 października 2022, 04:34 - sob
shm pisze:
29 września 2022, 21:28 - czw
ale UHD w 27calach do blendera/UE5 to tylko z bardzo dobrą kartą graficzną
(dla mnie - 3070 jako absolutne minimum przy 4K)
oczywiście sporo zależy od sceny i sposobu pracy.
Trochę nie rozumiem zestawienia UE5 z programami do modelowania. W UE jasne, że trzeba patrzeć na fpsy, ale o jakich fpsach mowa, w sofcie do modelowania? Przecież render ma rozdzielczość niezależną od viewportu. W Blenderze jeszcze w miarę da się pracować w na żywo renderowanym obrazie, więc jak ktoś chce to robić, to może, aczkolwiek używałem do tego nawet 5700XT, więc dużo gorszej karty od 3070. W Mayi i 3Ds Maxie pracować bezpośrednio na renderze się nie da (niby jest opcja włączenia w nim Arnolda, ale nie działa jak Cycles w blenderze i nikt tego nie używa).
Zalezy od workflow i oczekiwań.
przy pracy na wireframe/solid - luz można prawie na wszystkim - gtx 1060 styknie.
Modelowanie pojedynczych, mniej skomplikowanych przedmiotów - również.
Nawet z teksturami, czy w "rendered view".

Załaduj jednak bardziej skomplikowaną scenę w Blenderowym Eevee, włącz tekstury i dodaj kilka shaderów w material preview (dajmy na to bardziej skomplikowane dema ze strony blendera).
Teraz obróć scenę lub widok kamery - fps-y w viewporcie mają znacznie większe znaczenie niż mogłoby się wydawać - ale fakt - głównie dla komfortu i szybkości pracy. Kwestia priorytetów.
Przy wspomnianych demach blendera można sobie łatwo sprawdzić komfort pracy dla bardziej skomplikowanych scen, nawet jesli jeszcze nie jestesmy na etapie tworzenia projektów o podobnym poziomie skomplikowania.
Zawsze można też zmniejszyć okno viewport, ale wtedy mało widać...

Natomiast UE5 wydaje się naturalnym następnym krokiem po rozpoczęciu przygody z blenderem :D stąd wzmianka.

Wróć do „Projektowanie CAD, środowiska CAM”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości

Zaloguj się · Zarejestruj się

Informacje

Jest 3 użytkowników online :: 2 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 1 gość
Zarejestrowani użytkownicy: Ahrefs [Bot], Google [Bot]
Najwięcej użytkowników (76) było online 24 kwietnia 2022, 10:40 - ndz
Liczba postów: 66390
Liczba tematów: 3988
Liczba użytkowników: 3845
Ostatnio zarejestrowany użytkownik: XPC
Nikt dzisiaj nie obchodzi urodzin

Wybór stylu