Tworzenie nowego profilu dla NEC w SpectraVIew II - problem

Kalibratory, procedura kalibracji, warunki miejsca pracy, baza profili monitorów.
Awatar użytkownika
canoneos
Posty: 26
Rejestracja: 21 sierpnia 2013, 00:38 - śr

Tworzenie nowego profilu dla NEC w SpectraVIew II - problem

14 marca 2024, 19:35 - czw

Witajcie,

Mam monitor NEC EA271Q Color po kalibracji przy zakupie (mastiff) :) Mam Spectraview i utworzone profile.

Problem z tym że profile kończą się na 120nit a bardzo często muszę korzystać z monitora w ciągu dnia (dosyć blisko okno) i stworzone profile dają za małą jasność. Irytuje mnie ręczne rozjaśnianie monitora (a automatyczna jasność nie daje wejść powyżej 48%).

Chciałbym utworzyć 2-3 dodatkowe profile (na podstawie innych które powstały przy kalibracji) ze zwiększonymi ustawieniami jasności. Niby można to zrobić, ale SpectraView ich nie chce aktywować.

Wygląda to tak: można wejść w ustawienia jakiegoś profilu z kalibracji, zmienić ustawienia (np wartość nitów) i go zapisać; problem w tym że soft nie chce go wczytać/aktywować (screen drugi poniżej - uncalibrate i brak ptaszka przy liście profili).

Czy jest jakaś metoda aby "dorobić" profil?

Od razu uprzedzę że jestem świadomy że ustawienia się na tym nowym "sztucznym" profilu rozjadą, ale podczas korzystania "biurowego" odwzorowanie kolorów nie ma znaczenia. Jak obrabiam foto to robię to przy poprawniejszych warunkach oświetleniowych (nie przy ostrym słońcu itp).

Proszę o pomoc bo z monitora jestem bardzo zadowolony, ma niewielki "przebieg", a nie wiele mi brakuje żeby się go pozbyć i kupić coś gorszego z normalną opcją zapisywania profili tak jak chcę (coś 32" w 4K ale bez kalibracji bo budżet obecnie nie taki jakbym chciał)...

Dziękuje, Rafał
1.jpg
1.jpg (43.32 KiB) Przejrzano 1738 razy
2.jpg
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab
Lokalizacja: Kraków
Posty: 3879
Rejestracja: 03 lutego 2013, 14:49 - ndz

Re: Tworzenie nowego profilu dla NEC w SpectraVIew II - problem

14 marca 2024, 20:05 - czw

Tak, można dorobić. Trzeba mieć kalibrator i utworzyć nowy profil ze zmienionymi parametrami. Samo zapisanie targetu nie zadziała, jak widać.

PS 1. Warto było dopłacać do "COLOR"? ;p
PS 2. Nie da się ograniczyć światła z okna?
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:
Lokalizacja: Kraków
Posty: 4319
Rejestracja: 16 listopada 2009, 14:38 - pn

Re: Tworzenie nowego profilu dla NEC w SpectraVIew II - problem

15 marca 2024, 11:32 - pt

Najprościej będzie wejść w menu monitora i ręcznie zwiększyć wartość Brightness
Awatar użytkownika
canoneos
Posty: 26
Rejestracja: 21 sierpnia 2013, 00:38 - śr

Re: Tworzenie nowego profilu dla NEC w SpectraVIew II - problem

27 marca 2024, 13:26 - śr

Witam po przerwie,

@NocnyJastrzab: dziękuje za potwierdzenie, wszystko jasne; co do wersji Color - nie wiem czy warto, ale przejrzałem ostatnio kilka monitorów i żaden nie miał takiej równomierności jak mój (przy normalnej użytkowej jasności do 120nitów ekran jest zadowalająco czarny) bez znaczących rozjaśnień - tak więc chyba warto

@Czornyj: darujmy sobie takie rady bo to wiadomo że można zrobić, ale trzymanie przycisku przez kilkanaście sekund zanim dojdziemy z 11 do 80% jest irytujące (monitor służy tez do codziennego użytku więc jak jest jasno w pomieszczeniu to czasem muszę tak rozjaśnić - wiadomo że nie obrabiamy fotek w takich warunkach)

Temat do zamknięcia :)
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab
Lokalizacja: Kraków
Posty: 3879
Rejestracja: 03 lutego 2013, 14:49 - ndz

Re: Tworzenie nowego profilu dla NEC w SpectraVIew II - problem

27 marca 2024, 15:55 - śr

1. Równomierność nie zależy od kalibracji.
2. Równomierność dotyczy jasności podświetlenia (biel), a nie jasności czerni.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Awatar użytkownika
canoneos
Posty: 26
Rejestracja: 21 sierpnia 2013, 00:38 - śr

Re: Tworzenie nowego profilu dla NEC w SpectraVIew II - problem

27 marca 2024, 16:44 - śr

@NocnyJastrząb: OK rozumiem; ale to żółte zabarwienie wg mnie to lipa produkcyjna a nie podświetlenie (byłoby wtedy biało a nie zółto prawda)? :)
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab
Lokalizacja: Kraków
Posty: 3879
Rejestracja: 03 lutego 2013, 14:49 - ndz

Re: Tworzenie nowego profilu dla NEC w SpectraVIew II - problem

27 marca 2024, 21:42 - śr

Jeśli mowa o tym Asusie, to musiała się trafić jakaś ferelna sztuka prawdopodobnie.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Awatar użytkownika
canoneos
Posty: 26
Rejestracja: 21 sierpnia 2013, 00:38 - śr

Re: Tworzenie nowego profilu dla NEC w SpectraVIew II - problem

27 marca 2024, 21:45 - śr

raczej dwie sztuki (jedna mniej druga bardziej) ;)
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:
Lokalizacja: Kraków
Posty: 4319
Rejestracja: 16 listopada 2009, 14:38 - pn

Re: Tworzenie nowego profilu dla NEC w SpectraVIew II - problem

28 marca 2024, 10:52 - czw

canoneos pisze:
27 marca 2024, 13:26 - śr
@Czornyj: darujmy sobie takie rady bo to wiadomo że można zrobić, ale trzymanie przycisku przez kilkanaście sekund zanim dojdziemy z 11 do 80% jest irytujące (monitor służy tez do codziennego użytku więc jak jest jasno w pomieszczeniu to czasem muszę tak rozjaśnić - wiadomo że nie obrabiamy fotek w takich warunkach)
NEC EA271U ma kilka presetów - ustawiasz sobie dwa z nich na różne poziomy luminancji i przełączasz jednym kliknięciem między trybami. Trwa to znacznie szybciej niż zmiana trybu z poziomu SVII, gdzie oprogramowanie przeładowywuje całą kalibrację do LUT monitora
Awatar użytkownika
canoneos
Posty: 26
Rejestracja: 21 sierpnia 2013, 00:38 - śr

Re: Tworzenie nowego profilu dla NEC w SpectraVIew II - problem

01 kwietnia 2024, 13:21 - pn

No tak, też można. Dzięki Panowie. :)
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 16332
Rejestracja: 09 listopada 2009, 20:58 - pn

Re: Tworzenie nowego profilu dla NEC w SpectraVIew II - problem

10 kwietnia 2024, 10:57 - śr

1. Równomierność zależy od wersji COLOR jak najbardziej. To jeden z elementów odróżniających od podstawowego.
2. Oczywiście można dorobić ustawienia kalibracyjne w dowolnym zakresie. Wystarczy zagadnąć sprzedawcę. Ta seria ma niemal nieograniczone wsparcie w całym czasie eksploatacji produktu: color@monitory.mastiff.pl
3. Nie jestem pewny, czy windowanie jaskrawości jak wysoko ma sens. Przecież to wypalarka oczu.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!

monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej

Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Awatar użytkownika
canoneos
Posty: 26
Rejestracja: 21 sierpnia 2013, 00:38 - śr

Re: Tworzenie nowego profilu dla NEC w SpectraVIew II - problem

10 kwietnia 2024, 11:52 - śr

@Tom01
Dziękuje za odpowiedź :) Podbijanie jasności niestety czasem jest konieczne bo świecące słońce w dzień czasem by uniemożliwiło pracę (biurową)l fotki obrabiam na 80nit więc wtedy nie wypala oczu; jestem świadomy, ale monitor tez służy do pracy biurowej więc czasem "trzeba" ;) Miłęgo :)
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 16332
Rejestracja: 09 listopada 2009, 20:58 - pn

Re: Tworzenie nowego profilu dla NEC w SpectraVIew II - problem

10 kwietnia 2024, 12:29 - śr

Zapraszam wobec tego do kontaktu. Pomogę ile mogę. :)
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!

monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej

Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Awatar użytkownika
canoneos
Posty: 26
Rejestracja: 21 sierpnia 2013, 00:38 - śr

Re: Tworzenie nowego profilu dla NEC w SpectraVIew II - problem

10 kwietnia 2024, 12:44 - śr

Tom01 pisze:
10 kwietnia 2024, 12:29 - śr
Zapraszam wobec tego do kontaktu. Pomogę ile mogę. :)
Dzięki - będę pamiętać :)

Wróć do „Kalibracja monitorów”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Zaloguj się · Zarejestruj się

Informacje

Jest 4 użytkowników online :: 3 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 1 gość
Zarejestrowani użytkownicy: Ahrefs [Bot], Bing [Bot], Google [Bot]
Najwięcej użytkowników (76) było online 24 kwietnia 2022, 10:40 - ndz
Liczba postów: 68375
Liczba tematów: 4129
Liczba użytkowników: 3942
Ostatnio zarejestrowany użytkownik: kilgore
Nikt dzisiaj nie obchodzi urodzin

Wybór stylu