Monitor do obróbki zdjęć hdmi 1.4b

Monitory uniwersalne w dowolnie szerokim ujęciu oraz do zastosowań domowych.
krzychu11000
Posty: 8
Rejestracja: 13 wrz 2020, o 13:22

Monitor do obróbki zdjęć hdmi 1.4b

13 wrz 2020, o 13:26

Witam. Bardzo męczę się z matrycą w moim laptopie, choć specyfikacje pozwalają mi edytować bez spowolnień. Zamiast kupować nowy i drogi laptop postanowiłem pomyśleć może po prostu o zewnetrznym monitorze. Czy jeśli mój laptop ma wyjście 1.4b to da radę uzyskać dobry efekt? :) Interesują mnie monitory powiedzmy za 2-3k (jeśli sie nie mylę to jestem w stanie dostać w tej cenie coś od eizo lub nec). Dziękuję z góry za pomoc.
Kyle
Posty: 1122
Rejestracja: 23 paź 2016, o 10:05

Re: Monitor do obróbki zdjęć hdmi 1.4b

13 wrz 2020, o 14:24

Tak, jeśli problemem nie jest dla Ciebie sprawdzenie w ustawieniach sterowników, czy parametry są ustawione na RGB i pełną gradację 0-255. ;)
krzychu11000
Posty: 8
Rejestracja: 13 wrz 2020, o 13:22

Re: Monitor do obróbki zdjęć hdmi 1.4b

13 wrz 2020, o 14:51

Kyle pisze:
13 wrz 2020, o 14:24
Tak, jeśli problemem nie jest dla Ciebie sprawdzenie w ustawieniach sterowników, czy parametry są ustawione na RGB i pełną gradację 0-255. ;)
Mógłbyś mnie pokierować jak to sprawdzić? Pewnie po sprawdzeniu tego będę mógł zacząć pytać o dokładny monitor.
Kyle
Posty: 1122
Rejestracja: 23 paź 2016, o 10:05

Re: Monitor do obróbki zdjęć hdmi 1.4b

13 wrz 2020, o 18:45

Zależy od karty graficznej. Na nVidia patrzysz tu (zwróć uwagę na zakres tonalny - ma być pełny i kolor RGB):
Obrazek

... monitor podpięty przez DisplayPort, ale przy HDMI jest analogicznie. Tom jeździ po HDMI jak po łysej kobyle, ale przy DP z racji tego, że też ma większe możliwości od prymitywnych DVI czy D-SUB, to też warto sprawdzić, czy ustawienia są poprawne.

ps. HDMI 1.4b to zdaje się bariera będzie przy 2560x1440 przy 60Hz - do 3840x2160 60Hz 8bpc RGB 4:4:4 potrzeba już HDMI 2.0, a do 10bpc przy tych parametrach HDMI 2.1
krzychu11000
Posty: 8
Rejestracja: 13 wrz 2020, o 13:22

Re: Monitor do obróbki zdjęć hdmi 1.4b

13 wrz 2020, o 19:17

Kyle pisze:
13 wrz 2020, o 18:45
Zależy od karty graficznej. Na nVidia patrzysz tu (zwróć uwagę na zakres tonalny - ma być pełny i kolor RGB):
Obrazek

... monitor podpięty przez DisplayPort, ale przy HDMI jest analogicznie. Tom jeździ po HDMI jak po łysej kobyle, ale przy DP z racji tego, że też ma większe możliwości od prymitywnych DVI czy D-SUB, to też warto sprawdzić, czy ustawienia są poprawne.

ps. HDMI 1.4b to zdaje się bariera będzie przy 2560x1440 przy 60Hz - do 3840x2160 60Hz 8bpc RGB 4:4:4 potrzeba już HDMI 2.0, a do 10bpc przy tych parametrach HDMI 2.1
Zależy mi na dobrym FULL HD, czy 1.4b da radę? Nie mogę znaleźć tych zakresów, mam karte amd.
Mam tylko: Internal display
bit depth: 6 bit
Colour format: RGB
Colour space: Standard dynamic range (SDR)
Kyle
Posty: 1122
Rejestracja: 23 paź 2016, o 10:05

Re: Monitor do obróbki zdjęć hdmi 1.4b

13 wrz 2020, o 19:40

krzychu11000 pisze:
13 wrz 2020, o 19:17
Zależy mi na dobrym FULL HD, czy 1.4b da radę?
Z tym to nie powinno być problemów.
krzychu11000
Posty: 8
Rejestracja: 13 wrz 2020, o 13:22

Re: Monitor do obróbki zdjęć hdmi 1.4b

13 wrz 2020, o 20:06

Kyle pisze:
13 wrz 2020, o 19:40
krzychu11000 pisze:
13 wrz 2020, o 19:17
Zależy mi na dobrym FULL HD, czy 1.4b da radę?
Z tym to nie powinno być problemów.
Co byś polecił za monitor Full HD w takim razie do obróbki zdjęć? Eizo i Nec jak najbardziej. 4k max
Kyle
Posty: 1122
Rejestracja: 23 paź 2016, o 10:05

Re: Monitor do obróbki zdjęć hdmi 1.4b

13 wrz 2020, o 21:34

EIZO CS2420 choćby ( 1920x1200, szeroki gamut i oczywiście 10 bit kolor na kanał).

ps. wielka szkoda, że EIZO zupełnie olało rozdzielczość 2560x1440 na 23,8" - na pewno są w stanie dogadać się z producentami matryc, by dla nich wypuścili lepszej jakości matryce tego typu

ps2. @Tom, jeśli to czytasz, to albo mi się wydaje, albo GIMP wyświetla 10 bitowy kolor pod windows 8-) (właśnie testuję)
ps3. wygląda na to, że to faktycznie działa (na monitorze 10 bpc, Win 10 2004, Gimp 2.10.20 i widać odcinający się kolejny odcień)
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 14314
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Monitor do obróbki zdjęć hdmi 1.4b

14 wrz 2020, o 10:59

1. Jaki to jest konkretnie model laptopa? Ma tylko HDMI? Jeśli tylko to są spore ograniczenia w podłączaniu monitorów, choć z 24" nie będzie większego problemu i pomoże przy tym przewód dobrej jakości z HDMI od strony komputera i DVI od strony monitora.
2. Proszę zerknąć w listy: viewtopic.php?f=40&t=153, szczególnie drugą.
3. Z 10 bitowym kolorem proponuję się nie napalać jak szczerbaty na suchary. W tej klasie cenowej jak kombinuje wątkotwórca i tak go nie będzie a nawet jak się będzie szarpał aby był to i tak nie będzie. :) Oczywiście EIZO CS2420 wcale nie ma 10 bitowego toru.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
Kyle
Posty: 1122
Rejestracja: 23 paź 2016, o 10:05

Re: Monitor do obróbki zdjęć hdmi 1.4b

14 wrz 2020, o 13:22

Tom01 pisze:
14 wrz 2020, o 10:59
1. Jaki to jest konkretnie model laptopa? Ma tylko HDMI? Jeśli tylko to są spore ograniczenia w podłączaniu monitorów, choć z 24" nie będzie większego problemu i pomoże przy tym przewód dobrej jakości z HDMI od strony komputera i DVI od strony monitora.
Zamiast takich siłowych dziwactw (HDMI->DVI), radziłbym HDMI<->HDMI (taki kabel EIZO chyba nawet daje gratis do tego modelu).
Tom01 pisze:
14 wrz 2020, o 10:59
Oczywiście EIZO CS2420 wcale nie ma 10 bitowego toru.
Niby na stronie piszą że ma:
https://www.eizo.com/products/coloredge/cs2420/
DisplayPort, HDMI: 1.07 billion from a palette of 278 trillion
... przynajmniej po DisplayPort i HDMI, bo po przestarzałym DVI to wiadomo ;)
AndN11
Posty: 356
Rejestracja: 12 lip 2019, o 15:33

Re: Monitor do obróbki zdjęć hdmi 1.4b

14 wrz 2020, o 17:58

Aby był obsługiwany 10 bitowy kolor nie wystarczy tylko monitor z taką obsługą, ale także karta graficzna.
Do niedawna tylko specjalistyczne karty graficzne to miały, np, NVIDIA Quadro i od AMD FirePro. Obecnie GeForce udostępnił taką obsługę w kartach graficznych już od serii GTX od 1050 wzwyż.
https://fotoblogia.pl/13700,nvidia-wypu ... graficznym
Należy tylko zainstalować odpowiedni stertownik do karty, mający w nazwie "Studio".
PS.
Mowa jest o tych 10 bitach w tzw. "środowisku OpenGl" (jak np. Photoshop). W tzw. DirectX od dawna karty graficzne obsługują 10 bitowy kolor.
Nie żebym był taki "mondry" ;) , powtarzam tylko wyczytane w internecie, ale na wiarygodnych stronach, tak myślę :)
https://support.nvidia.eu/hc/pl/article ... IA-Geforce
Kyle pisze:
14 wrz 2020, o 13:22
... przynajmniej po DisplayPort i HDMI, bo po przestarzałym DVI to wiadomo ;)
Z tego drugiego linku jaki zamieściłem taki cytat:
"Niewielka liczba monitorów obsługuje 10 bitów na kolor z kartami graficznymi Quadro z DVI."
krzychu11000
Posty: 8
Rejestracja: 13 wrz 2020, o 13:22

Re: Monitor do obróbki zdjęć hdmi 1.4b

14 wrz 2020, o 21:45

Tom01 pisze:
14 wrz 2020, o 10:59
1. Jaki to jest konkretnie model laptopa? Ma tylko HDMI? Jeśli tylko to są spore ograniczenia w podłączaniu monitorów, choć z 24" nie będzie większego problemu i pomoże przy tym przewód dobrej jakości z HDMI od strony komputera i DVI od strony monitora.
2. Proszę zerknąć w listy: viewtopic.php?f=40&t=153, szczególnie drugą.
3. Z 10 bitowym kolorem proponuję się nie napalać jak szczerbaty na suchary. W tej klasie cenowej jak kombinuje wątkotwórca i tak go nie będzie a nawet jak się będzie szarpał aby był to i tak nie będzie. :) Oczywiście EIZO CS2420 wcale nie ma 10 bitowego toru.


https://www.amazon.com/HP-Laptop-Radeon ... B07K1STZHB

tu są specyfikacje. JEst tylko HDMI. Karta zintegrowana.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 14314
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Monitor do obróbki zdjęć hdmi 1.4b

16 wrz 2020, o 00:43

krzychu11000 pisze:
14 wrz 2020, o 21:45
tu są specyfikacje. JEst tylko HDMI. Karta zintegrowana.

Zatem najsensowniejszym wyjściem będzie łączenie HDMI -> DVI. Dzięki temu sterownik będzie miał mniejszą tendencję do traktowania monitora jako TV. Prawdopodobnie nieodzowny będzie też dodatkowy przewód USB, bo pokładówki słabo współpracują z softem monitorowym.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
krzychu11000
Posty: 8
Rejestracja: 13 wrz 2020, o 13:22

Re: Monitor do obróbki zdjęć hdmi 1.4b

17 wrz 2020, o 07:19

Tom01 pisze:
16 wrz 2020, o 00:43
krzychu11000 pisze:
14 wrz 2020, o 21:45
tu są specyfikacje. JEst tylko HDMI. Karta zintegrowana.

Zatem najsensowniejszym wyjściem będzie łączenie HDMI -> DVI. Dzięki temu sterownik będzie miał mniejszą tendencję do traktowania monitora jako TV. Prawdopodobnie nieodzowny będzie też dodatkowy przewód USB, bo pokładówki słabo współpracują z softem monitorowym.
Czyli kupno monitora od Eizo, podłączenie HDMI od laptopa i przejściówka HDMI-> DVI do monitora?
Kyle
Posty: 1122
Rejestracja: 23 paź 2016, o 10:05

Re: Monitor do obróbki zdjęć hdmi 1.4b

17 wrz 2020, o 10:33

krzychu11000 pisze:
17 wrz 2020, o 07:19
Czyli kupno monitora od Eizo, podłączenie HDMI od laptopa i przejściówka HDMI-> DVI do monitora?
Ciekawe co Tom będzie pisał, kiedy wreszcie całkowicie uśmiercą DVI w monitorach :D (już są karty graficzne/laptopy i monitory które nie mają zupełnie tego reliktu)

ps. kupno kabla HDMI->DVI to strata pieniędzy, skoro dokładnie to samo uzyskasz zwykłym HDMI-HDMI dostarczonym razem z monitorem
GrzesiekR
Posty: 1176
Rejestracja: 31 gru 2012, o 18:42

Re: Monitor do obróbki zdjęć hdmi 1.4b

17 wrz 2020, o 11:03

W EIZO na wejściu HDMI jest tylko FHD, nie 1200.
Przewód HDMI -> DVI jest tani, kosztuje z 30zł. Sam mam kilka takich.
Kyle
Posty: 1122
Rejestracja: 23 paź 2016, o 10:05

Re: Monitor do obróbki zdjęć hdmi 1.4b

17 wrz 2020, o 11:20

GrzesiekR pisze:
17 wrz 2020, o 11:03
W EIZO na wejściu HDMI jest tylko FHD, nie 1200.
O kurde, że co?! Taka tandeta? Jeszcze z takim czymś się nigdy nie spotkałem (w innych monitorach). Na różnego rodzaju Philips/LG po HDMI zawsze szła natywna rozdzielczość, nawet jeśli była ponad FHD (sprawdzałem ekrany 2560x1440 i 3840x2160 i szło bez problemu po HDMI).

... ale pewien jesteś? Niby w specyfikacji piszą, że idzie taki sam zakres (patrz na górną częstotliwość) po DVI jak i DisplayPort czy HDMI:
https://www.eizoglobal.com/products/col ... 420/#tab02
DisplayPort, DVI: 26 - 78 kHz, 24 - 61 Hz
HDMI: 15 - 78 kHz, 24 - 61 Hz
... to jak to możliwe? Może testowałeś na jakimś tandetnym laptopie, ale w takim razie przy kablu HDMI->DVI powinno być to samo ograniczenie do 1920x1080.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 14314
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Monitor do obróbki zdjęć hdmi 1.4b

17 wrz 2020, o 11:42

krzychu11000 pisze:
17 wrz 2020, o 07:19
Czyli kupno monitora od Eizo, podłączenie HDMI od laptopa i przejściówka HDMI-> DVI do monitora?

Monitor nie ma znaczenia, ale jeśli w laptopie jest tylko HDMI to wejście przez DVI jest najlepszym sposobem.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 14314
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Monitor do obróbki zdjęć hdmi 1.4b

17 wrz 2020, o 11:44

Kyle pisze:
17 wrz 2020, o 10:33
Ciekawe co Tom będzie pisał, kiedy wreszcie całkowicie uśmiercą DVI w monitorach :D (już są karty graficzne/laptopy i monitory które nie mają zupełnie tego reliktu)

Wejście DVI we współczesnych monitorach nie jest niezbędne, ale rozwiązuje problemy w przypadku wielu laptopów. Nie twierdzę, że to jest ideał, ale lepsze niż HDMI-HDMI, w sensie mniej problematyczne.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
GrzesiekR
Posty: 1176
Rejestracja: 31 gru 2012, o 18:42

Re: Monitor do obróbki zdjęć hdmi 1.4b

17 wrz 2020, o 11:51

Kyle pisze:
17 wrz 2020, o 11:20
GrzesiekR pisze:
17 wrz 2020, o 11:03
W EIZO na wejściu HDMI jest tylko FHD, nie 1200.
O kurde, że co?! Taka tandeta? Jeszcze z takim czymś się nigdy nie spotkałem (w innych monitorach). Na różnego rodzaju Philips/LG po HDMI zawsze szła natywna rozdzielczość, nawet jeśli była ponad FHD (sprawdzałem ekrany 2560x1440 i 3840x2160 i szło bez problemu po HDMI).

... ale pewien jesteś? Niby w specyfikacji piszą, że idzie taki sam zakres (patrz na górną częstotliwość) po DVI jak i DisplayPort czy HDMI:
https://www.eizoglobal.com/products/col ... 420/#tab02
DisplayPort, DVI: 26 - 78 kHz, 24 - 61 Hz
HDMI: 15 - 78 kHz, 24 - 61 Hz
... to jak to możliwe? Może testowałeś na jakimś tandetnym laptopie, ale w takim razie przy kablu HDMI->DVI powinno być to samo ograniczenie do 1920x1080.
Jest tak na CX240. Testuję z porządnego laptopa Dell. Po przewodzie HDMI->DVI jest pełna. Sprawdzałeś proprocję 16 x 10 ? To nie jest żadna tandeta, HDMI najpewniej nie wspiera proporcji 16 x 10.

Wróć do „Zastosowania amatorskie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 1 gość

Zaloguj się · Zarejestruj się

Informacje

Jest 4 użytkowników online :: 3 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 1 gość
Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], Google [Bot], gregsoir
Najwięcej użytkowników (17) było online 18 lis 2018, o 19:33
Liczba postów: 59942
Liczba tematów: 3590
Liczba użytkowników: 3562
Ostatnio zarejestrowany użytkownik: KKZ
Nikt dzisiaj nie obchodzi urodzin

Wybór stylu