Canon PRO-1000 Wszyscy mają, mam i ja...

Technika drukowania i przygotowanie. Minilaby, drukarki i plotery fotograficzne.
AndrzejAS
Posty: 53
Rejestracja: 14 wrz 2016, o 12:56

Re: Canon PRO-1000 Wszyscy mają, mam i ja...

11 gru 2016, o 18:17

Najgorsze jest to, że serwis twierdzi, że nie trafiłem na zły egzemplarz, nieoficjalnie mówią, że u innych jest znacznie gorzej.
Czekam tylko na oficjalne stanowisko.
cz
czuk

Re: Canon PRO-1000 Wszyscy mają, mam i ja...

11 gru 2016, o 18:39

Tom01 jako użyszkodnik pro-tysiaka wypowiesz się w temacie?..
Awatar użytkownika
max
Posty: 7033
Rejestracja: 11 sie 2011, o 13:09

Re: Canon PRO-1000 Wszyscy mają, mam i ja...

11 gru 2016, o 19:28

Za wcześnie na wnioski. Tom będzie coś wiedział, jak Andrzej sprzeda ostatnią koszulę na tusze (nie cielęce), czyli za ok. miesiąc. ;)
AndrzejAS
Posty: 53
Rejestracja: 14 wrz 2016, o 12:56

Re: Canon PRO-1000 Wszyscy mają, mam i ja...

11 gru 2016, o 21:15

Czemu, test jest bajecznie prosty.
Ważymy pieluchę, robimy 10 wydruków np. A3, ważymy pieluchę.
Z licznika szczegółowego spisujemy ile poszło na same wydruki, a z różnicy wagi pieluchy wiemy ile poszło w błoto, wszystko. Pomyłka nie możliwa.
Awatar użytkownika
max
Posty: 7033
Rejestracja: 11 sie 2011, o 13:09

Re: Canon PRO-1000 Wszyscy mają, mam i ja...

11 gru 2016, o 21:38

AndrzejAS pisze:Pomyłka nie możliwa.
Pomyłka niemożliwa? ;)
AndrzejAS
Posty: 53
Rejestracja: 14 wrz 2016, o 12:56

Re: Canon PRO-1000 Wszyscy mają, mam i ja...

11 gru 2016, o 23:23

Niemożliwa w sensie pomiaru bo jest banalnie prosty.
Ponadto rezultat dokładny i dość jednoznaczny.
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:
Lokalizacja: Kraków
Posty: 3213
Rejestracja: 16 lis 2009, o 14:38

Re: Canon PRO-1000 Wszyscy mają, mam i ja...

12 gru 2016, o 15:28

AndrzejAS pisze:Czornyj ogólnie widzę, że jesteś bardzo nieobiektywny jeśli chodzi o canona pro-1000. Moje doświadczenia są inne. Np profil fabryczny do pro luster canona dawał kolory zbyt nasycone co było widać.
Jego jakość widać też po objętości (kilkaset kilobajtów). Po zrobieniu własnego który ma ponad 3 megabajty kolory są dokładnie takie jak na monitorze, a chyba o to właśnie chodzi prawda.
Co do kosztów to proszę nie rób ze mnie debila, który nie potrafi odczytać kilku liczników. Zresztą serwis był, sprawdził i co do odczytów nie miał zastrzeżeń. Zresztą zrobiłem pomiar na nowym pojemniku na tusz i na 15 ml zużytych na wydruk 10 A2 z 6cm marginesem do pieluchy wypluła 11 ml pomiar nie podlegający dyskusji. Serwis się zastanawia ma to sprawdzić na swojej drukarce, co już trwa ponad 2 tygodnie niestety. Mają mi dać jasną odpowiedź czy to jest ok czy nie.
Ja podchodzę do sprawy obiektywnie, nie widzę przewagi jakości canona nad epsonem mam jednego i drugiego.
Serwis za to stwierdził, że jak się głowica przytka w pro-1000 i innych z tą samą głowicą to na jedno głębokie czyszczenie może zużyć 80 ml tuszu.
Po włączeniu jak wykryje przytkanie zrobi to automatycznie a my będziemy mogli tylko patrzeć jak pluje do pieluchy i tyle w temacie.
Fabryczny Pro Luster vs. indywidualny 1336p z i1Profiler + i1P2, pomiar M1, papier Canson Infinity Photosatin Premium RC, odwzorowanie relcol by odmienne algorytmy/ustawienia odwzorowania perc. nie miał wpływu na efekt. Nie wiem co jest nieobiektywnego w tej fotografii, ale jako osoba zajmująca się profesjonalną kalibracją i profilowaniem chętnie się dowiem.
BTW - indywidualny profil ma 3MB, bo są w nim zapisane dane spektralne umożliwiające przekręcenie profilu z innymi ustawieniami. Dodatkowo w przypadku PRO-1000 percepcyjnie liniowej jak linijka tworzenie profilu na większej ilości próbek to mnożenie bytów bez potrzeby.
Obrazek

Na próbie kilku PRO-1000 problemów nie zaobserwowałem. Czyli - z całym szacunkiem - wniosek nasuwa się sam - albo coś jest nie tak z drukarką, albo z użytkownikiem, nie ma się o co obrażać. Licznik ogólny wg. informacji z instrukcji może przekłamywać, skoro jednak pomiar wagi pampersa potwierdza nadmierne zużycie, to sprawa jest wg. mnie jasna, coś jest nie tak konkretnie z tą drukarką, bo zachowanie innych jest normalne i w zgodzie ze zdrowym rozsądkiem -
AndrzejAS
Posty: 53
Rejestracja: 14 wrz 2016, o 12:56

Re: Canon PRO-1000 Wszyscy mają, mam i ja...

12 gru 2016, o 16:57

Czornyj, czytaj ze zrozumieniem.
Napisałem przecież, że oryginalny profil dawał zbyt nasycone kolory względem oryginału na monitorze, zrobiłem porządny profil i jest ok.
Twoje porównanie dwóch wydruków może również mówić, że oba profile fabryczne są tak samo do dupy, tzn. dają identyczny rezultat, ale w stosunku do obrazu na monitorze się oba różnią tak samo.

Co do mojej drukarki czekam cały czas na twoje wyniki miałeś zrobić i nic.
Zrób chociaż tak jak napisałem powyżej 10 x A3 lub A2 z dużym marginesem i ważenie pampersa przed i po ( wydruki jeden po drugim) , będę miał jakiś odnośnik do rozmowy z serwisem który stara mi się wmówić, że wszystko jest ok.
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:
Lokalizacja: Kraków
Posty: 3213
Rejestracja: 16 lis 2009, o 14:38

Re: Canon PRO-1000 Wszyscy mają, mam i ja...

12 gru 2016, o 17:48

To nie są profile fabryczne - profilu fabrycznego użyłem po prawej stronie, w dodatku na papierze nieoryginalnym. Po lewej jest indywidualny profil który stworzyłem osobiście moim prywatnym X-Rite i1Publish Pro2, bo zawodowo zajmuję się m.in. kalibracją i profilowaniem drukarni.

Cały czas drukuję na pokazach i eventach - nic się nie zmieniło, drukarka zużywa na konserwację i czyszczenie śladowe ilości tuszu - w międzyczasie była 2 tygodnie na próbach w drukarni w Łodzi, na pokazie w Katowickiej ASP, dwa dni ostro drukowała na Jurajskich Plenerach Fotograficznych w hotelu Fajkier, oraz przeprowadziłem ze 2-3 pokazy w laboratoriach fotograficznych z wieloma wydrukami próbnymi na różnych papierach tam używanych.
AndrzejAS
Posty: 53
Rejestracja: 14 wrz 2016, o 12:56

Re: Canon PRO-1000 Wszyscy mają, mam i ja...

12 gru 2016, o 18:05

Potrzebuje konkretnego porównania.
Wydrukuj te 10 fotek A3 zważ pampersa po i przed i podaj mi ile przybyło w gramach w pampersie a ile poszło na wydruk.
Z góry serdecznie dziękuje.
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:
Lokalizacja: Kraków
Posty: 3213
Rejestracja: 16 lis 2009, o 14:38

Re: Canon PRO-1000 Wszyscy mają, mam i ja...

12 gru 2016, o 20:50

Przed wyjazdami na 55szt. A4 poszło mi 19,4mg tuszu czyli ok. 18ml tuszu, w tym 8,8mg na czyszczenie po wyłączeniu awaryjnym związanym z zacięciem papieru. Zużycie tuszu na papier 40ml czyli 12ml/m^2, całkowite z konserwacją 16,4ml/m^2 bądź 14ml/m^2 wyłączając zdarzenie awaryjne.

W trakcie wojaży z częstymi wyłączaniami/włączeniami, transportem, długimi okresami w bagażniku samochodu drukarka przerzuciła do pampera 41mg tj. 38ml tuszy drukując 87 formatów A4 przy zużyciu na papier 54ml tuszu tj. 10ml/m^2, oraz sumarycznie papier+konserwacja zużycie 17ml/m2

O ile w drugim etapie z uwagi na częste włączenia/wyłączenia i kilkudniowe przerwy związane z transportem kurierskim, oraz transportem w moim samochodzie, oraz kilkudniowym pozostawieniem w pudle/bagażniku zużycie konserwacyjne było nieco większe, o tyle w pierwszym - nabiurkowym było marginalne.

Obecnie - po powrocie na biurko - wróciła do poprzedniego rytmu, pluje trochę do pampera po dłuższym nieużywaniu, następnie po prostu drukuje praktycznie bez konserwacji.
AndrzejAS
Posty: 53
Rejestracja: 14 wrz 2016, o 12:56

Re: Canon PRO-1000 Wszyscy mają, mam i ja...

13 gru 2016, o 10:00

OK, ale ja bym wolał test jednoznaczny wydruk jeden po drugim 10 A3 lub A2 z marginesem rzędu 6 cm z ważeniem pampersa przed i po bez wplątywania w to zacięć papieru, uruchomień i innych fałszujących rzeczywistość zdarzeń. W tedy mam konkretne porównanie dwóch drukarek. Jedna na sam wydruk 10 A3 zużyła 15 ml a do pieluchy dodatkowo 11 ml (moja) a druga na wydruk zużyła 15 ml a do pieluchy np 2 ml.
Mam wtedy konkret, do serwisu i dowód, że moja jest do dupy.
unesco
Posty: 319
Rejestracja: 5 kwie 2014, o 08:16

Re: Canon PRO-1000 Wszyscy mają, mam i ja...

13 gru 2016, o 10:42

Myślę, że za dużo wymagasz co do testów, tutaj wszyscy wymieniamy się informacjami grzecznosciowo...

A co do meritum, ja bym po prostu napisał do Canon Polska i może też EU oficjalne pismo domagając się wymiany wadliwego towaru lub zwrot gotówki bo tak to testować można w nieskończoność a serwis z definicji rzadko jest przychylny klientowi. To ze u innych jest gorzej, nic nie znaczy.

Ja przed zakupem wiele poczytałem o Pro-1000 i przyznam, że rzeczywiście nieodosobnione były przypadki podobne do Twojego, choć nie była to większość. Może Canon ma problemy z powtarzalnością, albo case wadliwej serii (Epson duzo bardziej wtopil z serią x900). Also głowica jest felerna i się tak często czyści...
6D & LX100, CX240, SC-P800, ESP3880, i1DisplayPro, CMP
Mathis
Kontakt:
Lokalizacja: Sieradz
Posty: 262
Rejestracja: 9 sty 2013, o 16:05

Re: Canon PRO-1000 Wszyscy mają, mam i ja...

13 gru 2016, o 11:13

AndrzejAS - pisz do Canon Europa jak radzi unesco z reklamacją bo do śmierci drukarki będziesz się z nią męczył, a sprzęt zbyt fajny aby się z nim męczyć.

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
Fotograf Sieradz
PA272, EA274WMi, EA275UHD, SC-P800, L800, iP7250, i1DisplayPro, CMP
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:
Lokalizacja: Kraków
Posty: 3213
Rejestracja: 16 lis 2009, o 14:38

Re: Canon PRO-1000 Wszyscy mają, mam i ja...

13 gru 2016, o 11:45

AndrzejAS pisze:OK, ale ja bym wolał test jednoznaczny wydruk jeden po drugim 10 A3 lub A2 z marginesem rzędu 6 cm z ważeniem pampersa przed i po bez wplątywania w to zacięć papieru, uruchomień i innych fałszujących rzeczywistość zdarzeń. W tedy mam konkretne porównanie dwóch drukarek. Jedna na sam wydruk 10 A3 zużyła 15 ml a do pieluchy dodatkowo 11 ml (moja) a druga na wydruk zużyła 15 ml a do pieluchy np 2 ml.
Mam wtedy konkret, do serwisu i dowód, że moja jest do dupy.
Test rozpocząłem dziś o 11:00, wczoraj ostatni wydruk o 20:00, druk A3 z wypełnieniem do marginesów arkusza, papier Lustre Pro, jakość standardowa:
Obrazek

Pierwszy wydruk - zużycie na papier wg Accountingu 1,1ml, przyrost wagi pampersa 0,6mg (ok. 0,5ml).

Drugi wydruk - zużycie na papier wg Accountingu niezmienione, przyrost wagi pampersa 0,1mg (poniżej 0,1ml tuszu)

Trzeci wydruk - zużycie na papier wg Accountingu niezmienione, przyrost wagi pampersa 0,1mg (poniżej 0,1ml tuszu)

Czwarty wydruk - bez zmian względem drugiego i trzeciego

Piąty wydruk - bez zmian

Na tym kończę, nie ma sensu dalej tego ciągnąć. Na 10-ciu A3 uzbiera się może z 1ml tuszu na konserwację.
DarthMerciful
Posty: 3
Rejestracja: 13 gru 2016, o 11:54

Re: Canon PRO-1000 Wszyscy mają, mam i ja...

13 gru 2016, o 11:57

Czornyj pisze:
AndrzejAS pisze:OK, ale ja bym wolał test jednoznaczny wydruk jeden po drugim 10 A3 lub A2 z marginesem rzędu 6 cm z ważeniem pampersa przed i po bez wplątywania w to zacięć papieru, uruchomień i innych fałszujących rzeczywistość zdarzeń. W tedy mam konkretne porównanie dwóch drukarek. Jedna na sam wydruk 10 A3 zużyła 15 ml a do pieluchy dodatkowo 11 ml (moja) a druga na wydruk zużyła 15 ml a do pieluchy np 2 ml.
Mam wtedy konkret, do serwisu i dowód, że moja jest do dupy.
Test rozpocząłem dziś o 11:00, wczoraj ostatni wydruk o 20:00, druk A3 z wypełnieniem do marginesów arkusza, papier Lustre Pro, jakość standardowa:
Obrazek

Pierwszy wydruk - zużycie na papier wg Accountingu 1,1ml, przyrost wagi pampersa 0,6mg (ok. 0,5ml).

Drugi wydruk - zużycie na papier wg Accountingu niezmienione, przyrost wagi pampersa 0,1mg (poniżej 0,1ml tuszu)

Trzeci wydruk - zużycie na papier wg Accountingu niezmienione, przyrost wagi pampersa 0,1mg (poniżej 0,1ml tuszu)

Czwarty wydruk - bez zmian względem drugiego i trzeciego

Piąty wydruk - bez zmian

Na tym kończę, nie ma sensu dalej tego ciągnąć. Na 10-ciu A3 uzbiera się może z 1ml tuszu na konserwację.
No to wszystko jasne. Ten egzemplarz musi mieć jakąś wadę. Mam pro-1000 od 2 tygodni, drukuję, wszystkie diody świecą że koniec inków a drukara nie przestaje drukować. Te wskaźniki trochę szalone i zdecydowanie za wcześnie wrzeszczą że game over
Awatar użytkownika
max
Posty: 7033
Rejestracja: 11 sie 2011, o 13:09

Re: Canon PRO-1000 Wszyscy mają, mam i ja...

13 gru 2016, o 12:05

DarthMerciful pisze:drukuję, wszystkie diody świecą że koniec inków a drukara nie przestaje drukować. Te wskaźniki trochę szalone i zdecydowanie za wcześnie wrzeszczą że game over
A nie zapowietrzy się toto po wyssaniu wszystkich płynów?
DarthMerciful
Posty: 3
Rejestracja: 13 gru 2016, o 11:54

Re: Canon PRO-1000 Wszyscy mają, mam i ja...

13 gru 2016, o 12:09

max pisze:
DarthMerciful pisze:drukuję, wszystkie diody świecą że koniec inków a drukara nie przestaje drukować. Te wskaźniki trochę szalone i zdecydowanie za wcześnie wrzeszczą że game over
A nie zapowietrzy się toto po wyssaniu wszystkich płynów?
Ona nie woła że się skończyło, tylko alarmuje że jest bardzo mało...
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:
Lokalizacja: Kraków
Posty: 3213
Rejestracja: 16 lis 2009, o 14:38

Re: Canon PRO-1000 Wszyscy mają, mam i ja...

13 gru 2016, o 12:11

DarthMerciful pisze:No to wszystko jasne. Ten egzemplarz musi mieć jakąś wadę. Mam pro-1000 od 2 tygodni, drukuję, wszystkie diody świecą że koniec inków a drukara nie przestaje drukować. Te wskaźniki trochę szalone i zdecydowanie za wcześnie wrzeszczą że game over
Drukarka ma b. pojemne zasobniki retencyjne - drukuje na wykrzyknikach długo i wytrwale, z inną PRO-1000 objechaliśmy kilka imprez drukując na wszystkich wykrzyknikach.
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:
Lokalizacja: Kraków
Posty: 3213
Rejestracja: 16 lis 2009, o 14:38

Re: Canon PRO-1000 Wszyscy mają, mam i ja...

13 gru 2016, o 12:12

max pisze:
DarthMerciful pisze:drukuję, wszystkie diody świecą że koniec inków a drukara nie przestaje drukować. Te wskaźniki trochę szalone i zdecydowanie za wcześnie wrzeszczą że game over
A nie zapowietrzy się toto po wyssaniu wszystkich płynów?
Drukuje tylko do osiągnięcia pewnego stanu w zasobnikach retencyjnych - nie ma prawa się zapowietrzyć, bo tusz chłodzi głowicę. Zaletą tego rozwiązania jest całkowite osuszanie kaset, podczas gdy w Epsonie zawsze zostaje jeszcze bardzo dużo tuszu - raz mniej, raz więcej. Epson oczywiście utrzymuje, że w związku z tym napełnia kasety z czubem, ale podobno mierzyli to w internetach i g... prawda.

Wróć do „Reprodukcja zdjęć”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Zaloguj się · Zarejestruj się

Informacje

Jest 2 użytkowników online :: 1 zarejestrowany, 0 ukrytych i 1 gość
Zarejestrowani użytkownicy: Google [Bot]
Najwięcej użytkowników (17) było online 18 lis 2018, o 19:33
Liczba postów: 51291
Liczba tematów: 3062
Liczba użytkowników: 3234
Ostatnio zarejestrowany użytkownik: Kunioski
Nikt dzisiaj nie obchodzi urodzin

Wybór stylu