Na wstępie chciałem zaznaczyć, iż przeczytałem tzw. listę proponowanych monitorów, ale sam nie jestem w stanie podjąć decyzji. Wolałbym przedyskutować z doświadczonymi osobami zakup monitorów / stworzenia biurka do pracy w domu.
Jestem młodą osobą, która dopiero wchodzi w świat montażu/koloryzacji itp. Nie jestem "starym wyjadaczem" więc moja wiedza na temat kolorów/monitorów i wszystkiego co pokrewne jest dosyć uboga. Cały czas się uczę, a za parę lat chciałbym utrzymywać się zawodowo z koloryzacji

Chciałbym się ów poradzić jakie 2 monitory wybrać, aby moje nowe miejsce pracy było komfortowe i w miarę możliwości profesjonalne. Moje projekty nie idą do żadnej TV, kina czy czegokolwiek "grubego". Są to raczej pół profesjonalne produkcje, filmy wewnętrzne dla firm, ale też filmy, które trafiają na YT/Vimeo, czasem coś poleci na DVD.
Zależy mi na komforcie pracy, długie siedzenie przed PC męczy, zwłaszcza wzrok, chciałbym o niego zadbać jak najlepiej.
Chciałbym pracować na 27" lub 24", rozdzielczość 2560x1440 bardzo mnie kusi, ze względu na ogromną ilość miejsca na pulpicie.
Wieczorem lubię pograć w gry, obejrzeć film/serial

Budżet: oczywiście chciałbym wydać możliwie jak najmniej względem wystarczającej dla mnie jakości monitorów (którą, mam nadzieje pomożecie mi ustalić). Z racji, że będzie to zakup 2 monitorów (niekoniecznie 2 na raz) powiedzmy, że na ten moment chciałbym wydać 5000zł. Jest to tylko start, jeżeli mnie uświadomicie, że warto i trzeba dołożyć, wtedy będę ew. rozszerzał budżet !
Pytanie:
Czy 1 monitor powinien być "słabszy" (zarazem tańszy) powiedzmy na to, że po prostu na którym będę pracował (montował/kolorował/animował/czy cokolwiek innego), a 2gi (lepszy) będzie mi służył wyłącznie do podglądu ? Czy obydwa równie dobre. Jest to moje pierwsze "biurko" więc nie bardzo wiem jakie rozwiązanie będzie najkorzystniejsze

Dziękuje, do usłyszenia!