Problem z monitorem VA w grze po wejściu do ciemnego pomieszczenia

Ogólne pytania i dyskusje dotyczące monitorów do celów uniwersalnych.
Gwiazdor

Problem z monitorem VA w grze po wejściu do ciemnego pomieszczenia

07 października 2025, 14:08 - wt

Dotychczas korzystałem z monitorów na matrycy IPS. Jednakże kila rzeczy mi przeszkadzało - srebrząca czerń, niski kontrast, wycieki podświetlania. Z czasem wymieniłem mojego 27" IPSa na 32" VA iiyama gamingowy monitor, który używam od niedawna i też do grania na konsoli.

Ostatnio zauważyłem grając w survival horror, że gdy wchodzę do ciemnego pomieszczenia w grze, na samym początku w tym pomieszczeniu jest ciemno, na tyle ciemno, że nic nie widzę przed sobą i po bokach. Dopiero po około sekundzie może 1,5 sek. obraz się "rozjaśnia" na tyle, że widzę co jest przede mną itd. Overdrive mam wyłączony lub na 1, gdyż zauważyłem, że na wyższych ustawieniach powoduje to poświatę.

O co chodzi? Grając wcześniej w inne 1-2 gry jakoś nie zauważyłem tego problemu a dopiero teraz problem stał się dla mnie na tyle zauważalny, że mnie to zaczyna irytować.
Zazwyczaj gram w zaciemnionym pokoju z oświetleniem za monitorem + czasami małym przed.

Czy to jest ta wada matryc VA czyli większy input lag niż na matrycy IPS? Nie mam już starego monitora, więc nie bardzo mam jak porównać. Zastanawiam się skąd ten problem, tym bardzie, że dotychczas byłem z tego monitora bardzo zadowolony, szczególnie na początku porównując kontrast, kolory itp.

Wróć do „Monitory różne”