Jakie papiery polecacie?

Technika drukowania i przygotowanie. Minilaby, drukarki i plotery fotograficzne.
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

Re: Jakie papiery polecacie?

13 marca 2023, 09:46 - pn

Decadent pisze:
13 marca 2023, 08:08 - pn
Świetny kontakt z firmą FALTER, też zamówię profile u nich i porównam. Przetestuję papiery Solution.

A tymczasem.... moja małpka wzięła i sobie padła :-(. Nagle błędnie zaczęła mierzyć...
Chyba Tom01 miał rację, może to zabawka, a może po prostu za stary to już sprzęt.
Pytałem, czy jest sens to kupować, bo może zbyt wiekowe... niestety nikt nie odradził zdecydowanie.
Ciekawe jak wyjdzie porównanie profili tych co już zrobiłem...
Cóż, zawsze to jakieś doświadczenie
Chyba po prostu poprzedni właściciel dał mu w kość, albo źle go poskładałeś - tam nie bardzo ma się co zepsuć jeśli jakoś nie uszkodzi się go mechanicznie. Miałem ich kilka i nic się nie działo nawet z najstarszymi, a profile robiły całkiem niezłe (prywatnie mam kilka i1pro2, i1 iSis i SpectroScana)
Decadent

13 marca 2023, 10:32 - pn

Kurcze to co mu się stało, działał dobrze, zrobiłem ponad 10 profili i nagle robi profil całkiem do bani. Widać już na drugim test charcie z softu i1studio, że coś jest nie tak. Na dwóch papierach w tym epsona drugi test chart ma np. 5 pól prawie jednakowej barwy różniącej się jedynie odcieniem. Za każdym razem soft wypluwa drugi test chart podobny dla obu papierów.
Złożyłem na bank dobrze. Przeinstalowałem soft i stery i dalej to samo.
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

13 marca 2023, 11:01 - pn

Decadent pisze:
13 marca 2023, 10:32 - pn
Kurcze to co mu się stało, działał dobrze, zrobiłem ponad 10 profili i nagle robi profil całkiem do bani. Widać już na drugim test charcie z softu i1studio, że coś jest nie tak. Na dwóch papierach w tym epsona drugi test chart ma np. 5 pól prawie jednakowej barwy różniącej się jedynie odcieniem. Za każdym razem soft wypluwa drugi test chart podobny dla obu papierów.
Złożyłem na bank dobrze. Przeinstalowałem soft i stery i dalej to samo.
Nie wiem, na logikę tam się nie ma co zepsuć - albo przyjął strzała i układ holograficznej siatki dyfrakcyjnej z matrycą CCD się rozjustował, albo uległ zalaniu i coś się podziało z elektroniką. Białe LEDy potrafią świecić latami 24/7, ceramika do kalibracji nie ulega degradacji, tam nie ma się co zepsuć jeśli się tego nie zasyfi, zaleje lub rozwali.
Decadent

13 marca 2023, 11:48 - pn

Hmmm.. cały czas trzymam w pudełku i w tym etui, jak nie kalibruje to odłączam i chowam... Generalnie jak z jajkiem się obchodzę... No to jakieś jaja właśnie . A może na innym sofcie sprawdzić, tyle że trochę mi żal kolejnych arkuszy papieru...
Czytałem że oprócz tego co naprawiłem może zepsuć się tasśma lub usb. Mogłoby to być?
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

13 marca 2023, 12:09 - pn

Decadent pisze:
13 marca 2023, 11:48 - pn
Hmmm.. cały czas trzymam w pudełku i w tym etui, jak nie kalibruje to odłączam i chowam... Generalnie jak z jajkiem się obchodzę... No to jakieś jaja właśnie . A może na innym sofcie sprawdzić, tyle że trochę mi żal kolejnych arkuszy papieru...
Czytałem że oprócz tego co naprawiłem może zepsuć się tasśma lub usb. Mogłoby to być?
Na logikę uszkodzenie USB powinno spowodować, że go nie wykryje po prostu - serio nie mam pomysłu co się mogło zepsuć, raczej to jest kwestia tego co z nim zrobił poprzedni artysta
Decadent

13 marca 2023, 15:28 - pn

Ha!
Przyjrzałem się test chartom w świetle dziennym, a tu.... Zapchana dysza!!
A co dzień coś drukuję....

Małpka zrehabilitowana

Wróć do „Reprodukcja zdjęć”