EIZO CG2700x vs CX240

Problemy eksploatacyjne, serwis.
Regulamin forum
Działy firmowe są dedykowane konkretnym firmom. Pytania można zadawać tak, jakby kierowali je Państwo bezpośrednio do fabryki lub przedstawicielstwa. Wszelkie publikowane informacje są potwierdzone u źródła lub w serwisie fabrycznym. Użytkownicy z oznaczeniem marki w nazwie "rangi" są pracownikami firm związanych z producentem i je reprezentują.
yacenty1

EIZO CG2700x vs CX240

21 stycznia 2026, 16:46 - śr

Witajcie,
wczoraj zmieniłem 15 moje 15 letnie CX2540 na CG2700x i jestem mega rozczarowany.
CX był kubpiony i wstępnie skalibrowany w firmie Mastiff i jestem megaaa zadowolony z pracy tego monitora, nawet mimo tego ze ma już 17tys godzin pracy.

CG2700x kupiłem z MediaExpert ale przyszedł prosto z Alstora.
Nie wiem czy ten monitor jest tak słaby, czy moje wymagania tak urosły, czy po prostu moj CX240 był wybitny.

Moze mi podpowiecie jak sobie z nim poradzić.

1. Monitor podłączony po DP do karty Nvidia GFX5070 jesli to ma jakieś znaczenie
2. Pierwsze uruchomienie i kolory dramat.
3. Zrobiłem wstępną kalibrację Color Navigatorem korzystając z wbudowanego w ekran kalibratora.

4. Kolory w srodku ekranu przypominają to do czego się przyzwyczaiłem na CX, natomiast po bokach, czy lewym czy prawym są słabsze. Jak wezmę pakiet 6 ikonek przesunę na bok ekranu to wyglądają ciemniej niż na środku ekranu.
5. Próba włączenia trybu HDR kończy się tym ze obraz wygląda jakby ktoś wylał mleko na monitor.

6. Podłączyłem po USB macbooka pro M4, obraz jako taki, ale również próba uruchomienia HDR kończy się rozlaniem mleka. Czy ten monitor wymaga jakichś sztuczek aby uruchomić na nim HDR? Dotychczasowe monitory z jakimi pracowałem to odpalenie HDR wymagało tylko przestawienia pstryszka w widnowsie lub macos.

7. Jakie macie ustawienia: jasności, kontrastu dla tych monitrów do codziennej pracy? Jakie macie ustawienia w Windows / Mac OS?

Pozdrawiam
YacentY
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab

Re: EIZO CG2700x vs CX240

21 stycznia 2026, 17:44 - śr

Generalnie tak:

1. CX240 w swoim czasie faktycznie był wybitny
2. CG2700X pomimo topowej półki ma niestety matryce od chinoli i zdaje się, że wzmożona kontrola jakości nie daje pełni szczęścia..
3. Dobrze by było zobaczyć jakieś zdjęcia poglądowe - jeśli są faktycznie "duże" odchyłki to może być przypadłość tej konkretnej sztuki (do ewentualnej weryfikacji w serwisie).
4. Do czego konkretnie potrzebny HDR?
5. Typowe parametry kalibracji (jako punkt wyjściowy): Jasność 80 nit / Punkt bieli D65 / Gamma 2.2 (priorytet Standard) / Gamut (wedle uznania i potrzeb) / Kontrast natywny
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video

Wróć do „Dział wsparcia technicznego”