Multi Profiler nie widzi monitora po zainstalowaniu macOS Tahoe 26.2

Kalibratory, procedura kalibracji, warunki miejsca pracy, baza profili monitorów.
jacland

Multi Profiler nie widzi monitora po zainstalowaniu macOS Tahoe 26.2

15 grudnia 2025, 22:39 - pn

Jak w tytule.
Chciałem przełączyć NEC 271Q w inny tryb wyświetlania i pojawił się komunikat że żaden wspierany monitor NEC nie został wykryty. Wyświetla się tylko menu po lewej stronie okna a prawa strona gdzie wprowadza się ustawienia jest wyszarzone.
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

Re: Multi Profiler nie widzi monitora po zainstalowaniu macOS Tahoe 26.2

16 grudnia 2025, 08:31 - wt

jacland pisze:
15 grudnia 2025, 22:39 - pn
Jak w tytule.
Chciałem przełączyć NEC 271Q w inny tryb wyświetlania i pojawił się komunikat że żaden wspierany monitor NEC nie został wykryty. Wyświetla się tylko menu po lewej stronie okna a prawa strona gdzie wprowadza się ustawienia jest wyszarzone.
Oprogramowanie NEC MultiProfiler nie jest aktualizowane od września 2023 i może nie być kompatybilne z MacOS 26. Wsparcie dla oprogramowania MultiProfiler i SpectraView II zostało zakończone, na stronie Sharp figuruje jako "Legacy Software" i na pewno już nie będzie aktualizowane dla nowych OS

https://business.sharpusa.com/pro-av-software-solutions
jacland

16 grudnia 2025, 09:18 - wt

Dzięki za szybką odpowiedź. Jak w takim razie radzić sobie z dalszym użytkowaniem tego monitora nie mając żadnego z dotychczasowych narzędzi. Monitora używam już 4 lata i w którymś momencie trzeba będzie dokonać jakiejś kalibracji, chociaż na razie mam wrażenie że trzyma "poziom" ale z drugiej strony może to tylko wrażenie.
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

16 grudnia 2025, 12:52 - wt

jacland pisze:
16 grudnia 2025, 09:18 - wt
Dzięki za szybką odpowiedź. Jak w takim razie radzić sobie z dalszym użytkowaniem tego monitora nie mając żadnego z dotychczasowych narzędzi. Monitora używam już 4 lata i w którymś momencie trzeba będzie dokonać jakiejś kalibracji, chociaż na razie mam wrażenie że trzyma "poziom" ale z drugiej strony może to tylko wrażenie.
- z mojego doświadczenia PA271Q / PA311D nie ulegają rozkalibrowaniu nigdy, a rekalibracja tylko pogarsza ich referencyjnie poprawną kalibrację fabryczną. Weryfikowałem swoje PA311D przez ok. 10kh i nie drgnął ani o ułamek ∆E, sprzedałem go przyjacielowi, ostro katuje go dalej i nadal nic się nie zmieniło. Moja rekomendacja to nie przejmować się na zapas, bo szanse że ten monitor się rozkalibruje są praktycznie zerowe lub w najgorszym razie niezmiernie nikłe.
- narzędzi można używać tylko z poziomu starszych MacOS lub Win. Parametry obrazowania można zmieniać z poziomu menu OSD.
jacland

16 grudnia 2025, 15:38 - wt

Dziękuję. Pozdrawiam. Czy tutaj czy na Luminous-Landscape zawsze można liczyć na Pana.

Wróć do „Kalibracja monitorów”