Nowy CG319X - czy ma być idealnie?

Monitory dla grafików i fotografów zawodowych, przygotowanie do druku, trudne dziedziny fotografii.
unesco

Re: Nowy CG319X - czy ma być idealnie?

11 października 2025, 14:33 - sob

Alstor poprosił dodatkowo o zdjęcie dla szarości RGB=128, wysłałem (jak w załączeniu), odpisali ze "wg nich jest ok", ale dla świętego spokoju mogę im wysłać monitor, żeby go przetestować czy wyniki wyświetlania są zgodne ze specyfikacją producenta. Wysyłam w pn.
Nie wiem, czy to ja jestem ślepy i wymyślam...?
Posadziłem kilka osób przed tym monitorem, wszystkie od razy powiedziały, że im te "duszki" po bokach przeszkadzają - ale może są zgodne ze "specyfikacją producenta"?...
Załączniki
20251009_090901_kopia.jpg
6D & LX100, CX240, SC-P800, ESP3880, i1DisplayPro, CMP
Orcio

12 października 2025, 02:13 - ndz

unesco pisze:
11 października 2025, 14:33 - sob
Alstor poprosił dodatkowo o zdjęcie dla szarości RGB=128, wysłałem (jak w załączeniu), odpisali ze "wg nich jest ok", ale dla świętego spokoju mogę im wysłać monitor, żeby go przetestować czy wyniki wyświetlania są zgodne ze specyfikacją producenta. Wysyłam w pn.
Nie wiem, czy to ja jestem ślepy i wymyślam...?
Posadziłem kilka osób przed tym monitorem, wszystkie od razy powiedziały, że im te "duszki" po bokach przeszkadzają - ale może są zgodne ze "specyfikacją producenta"?...
Zdaje się, że specyfikacja producenta (Eizo) została mocno poluzowana wraz z wyprzedaniem konkurencji, czyli PA311D.

PA311D w średniej szarości, czyli dokładnie to, co Ty wrzuciłeś (128), odpalony w Eizo Monitor Test (dystans do obszarów tuż za ramkami opisów, bo tam następuje lekkie przyciemnienie jako efekt działania tej aplikacji):
IMG_3779 copy.jpg
Wrzuciłem Twoją i moją klatkę do LR (ustawiłem obraz czarno-biały), by na histogramie sprawdzić odchyłki, przy czym sprawdziłem je w poziomie, bo pion przy takich zdjęciach zawsze jest mało wiarygodny, z racji odchyłek odległości od obiektywu aparatu, a więc spadku poziomu światła. Margines 1,5 cm z lewej i prawej strony matrycy Panasonika ma zawsze lekki spadek jasności (czego przy normalnej pracy nie widać), więc sprawdziłem w obszarze tuż za nim, czyli w obszarze działania DUC. Eizo: środek 73,5 % RGB, lewa strona 54,9, prawa 52,6. NEC: środek 73,3, lewa 72,9, prawa 73,3. Przepaść, co gołym okiem widać na zdjęciach. Obrazek z Twojego Eizo to moim zdaniem winieta od środka, niedopuszczalna w referencyjnym i flagowym monitorze podobno czołowego producenta. Ganiaj serwis.
Orcio

12 października 2025, 02:16 - ndz

IMG_3779 copy.jpg
Zdjęcie mi nie wskoczyło.
unesco

12 października 2025, 09:50 - ndz

Dzięki za opis i pomiary!
Co do winiety, ja do końca nie jestem pewien, czy to nie efekt aparatu w telefonie, spróbuję jeszcze dzisiaj zrobić lustrzanką z jakąś referencyjną stalka i wrzucę. Ale nawet jeśli, to takie zdjęcie moim zdaniem nie powinno generować w serwisie stwierdzenia "wszystko jest ok".

Oglądałem jeszcze EA271U, który też mam na biurku, wiem że mniejszy o 4 cale, ale płaski jak stół!
6D & LX100, CX240, SC-P800, ESP3880, i1DisplayPro, CMP

Wróć do „Zastosowania zawodowe”