Nowy CG319X - czy ma być idealnie?

Monitory dla grafików i fotografów zawodowych, przygotowanie do druku, trudne dziedziny fotografii.
unesco

Nowy CG319X - czy ma być idealnie?

01 października 2025, 21:19 - śr

Taki temat:

Nowy Eizo CG319X (data produkcji gru 2023), podłączony do PC stacjonarnego (Win 10, GTX1060) przez DP. Edycja zdjęć - cyfra i skany analoga, w tym slajdów, druk na 17 calowych Epsonach.

Przesiadka z 11 letniego (od nowości) CX240, w którym byłem zakochany - uniformity obrazu płaskie jak stół, obraz super przyjemny do oczu, kalibrowany CN6, kiedyś przy pomocy xrite Display Pro, a jak się zepsuł to od kilku lat Color Munki Photo (porównywałem wtedy wizualnie, praktycznie nie widać było różnicy między kalibracjami oboma sensorami).

Nowy monitor - ze względu na potrzebę większego rozmiaru i rozdzielczości ekranu. Liczyłem przy topowym monitorze, że będzie jeszcze bardziej bosko, ale dużej różnicy na plus chyba nie ma - dajcie proszę znać, jeśli mieliście z tym modelem wcześniej do czynienia:

1) Równomierność podświetlenia - szybko wychwycona przez oczy, jak na załączonym zdjęciu (zdjęcie +- pokrywa się z percepcją) - oba brzegi z lewej i prawej mają takie lekkie "pocieniowanie" - widoczne na białym obrazie (praca z dokumentami, email itp.), niewidoczne jak jest na tych brzegach jakiś pasek boczny, szare menu Lightrooma itp. Ale jak się patrzy na osi bocznej krawędzi monitora, to efekt bardzo lekko tylko widzialny (ale nadal tylko "prawie").
Liczyłem, że obraz będzie płaski jak stół! pomiar (w załączeniu) pokazuje, że po bokach to lekko nawet bardziej jasno jest (choć nie był przeprowadzany przy krawędzi).
Nie przeszkadza mi to przy edycji zdjęć, ale widząc kątem oka przy jasnych dokumentach, jest to trochę denerwujące (i wiedząc co to za klasa monitora).
Monitor skalibrowany CN7 wbudowanym sensorem (efekt ten nie zależy ani od jasności - próbowałem na 40, 80, 120 i 200 cd/m2, ani targetowego gamutu). DUE ustawione na "uniformity".
Czy to normalne w tej klasy i wielkości monitorze? Czy do reklamacji?

2) Percepcja obrazu (100 cd/m2, 6500K, sRGB, gamma 2.2) - obraz jest jakiś taki nijaki, w porównaniu do CX240, głównie patrząc na dokumenty, okna w Win10, www itp. Mam wrażenie (bardzo)lekkiego wyprania kolorów, jakby mniej nasycone (to są niuanse, nie porównanie do biurowego monitora z supermarketu - zajmuję się fotografią i pracą z cyfrowymi zdjeciami od 20 lat, może dla statystycznego laika nie miało by to znaczenia...). Porównanie screen-to-screen z CX240 biel wyraźnie jest bardziej magentowa (w CX240 jakby cytrynowa - znów, mówię o niuansach, widać to też na zdjęciach, np. na niebie gdy monitor jest skalibrowany do sRGB. Przy kalibracji do Adobe RGB różnica między obrazami z obu monitorów są dużo mniejsze). I jeszcze jasność - percepcyjne wrażenie jest takie, że CG319X skalibrowany na 110 cd/m2 ma jasność podobną do CX240 na 80 cd/m2.
Być może to CX240 nie jest idealny i teraz niepotrzebnie marudzę, niemniej jednak miałem dużą zgodność obrazu z wydrukami na Pro Epsonach (do pracy nad drukiem miałem ustawiałem WB na 5800K) i skanami z Pro skanerów z pełnym color managementem.

3) Sensor do kalibracji - jak się wysuwa to nie jest prostopadły do górnej krawędzi ekranu, jak na zdjęciu - tak ma być?

Oczywiście są to niuanse, same zdjęcia w LR i PS wyglądają bosko! Może na zbyt dużo liczyłem, ale przy (prawie)najbardziej topowym monitorze na rynku powinno być raczej idealnie - czy się mylę?

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie :-).
Załączniki
20251001_185116.jpg
20251001_185137.jpg
20251001_190701.jpg
20251001_164403.jpg
6D & LX100, CX240, SC-P800, ESP3880, i1DisplayPro, CMP
unesco

Re: Nowy CG319X - czy ma być idealnie?

02 października 2025, 10:54 - czw

EDIT: Ad pkt.2 - różnice w zabarwieniu bieli wynikają z użytego sensora - jak skalibruję CG319X przy pomocy Color Munki Photo to obraz jest już bardzo zbliżony do CX240 kalibrowanego tym samym sensorem. Przełączanie profili w CG319X z identycznymi targetami ale kalibrowanymi wbudowanym sensorem i Color Munki Photo pokazuje zauważalną różnicę - tendencję w lekki zafarb magentowy (ten co mi się nie podoba).
Potrzebny byłby pewnie jakiś trzeci sensor referencyjny... bo któryś z użytych może być kopnięty?
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

02 października 2025, 15:37 - czw

1) CMP zawsze będzie mieć odchyłki rzędu 2-3∆E na tego typu podświetleniu, po prostu ma za niską rozdzielczość spektralną
2) CG319X raczej na pewno "kalibruje się" poprawnie
3) Standardowo skalibrowany (nawet z referencyjną dokładnością) W-LED PFS ma tendencję do wpadania w lekką magentę, aby temu zapobiec można go kalibrować z użyciem CMF 10deg - w menu ColorNavigatora należy użyć opcji Multiple Monitor Matching. Dla odmiany CX240 "lubi" wpadać w lekką zieleń co dodatkowo potęguje wrażenie magentowości
4) Trochę dziwne są różnice w nasyceniu przy sRGB - czy na pewno porównanie było wykonane po poprawnym zapięciu profili i zrestartowaniu aplikacji?
5) Podświetlenie faktycznie bez szału, dla porównania taniocha NECzka:
Obrazek
6) Przekrzywienie jest normalne

Podsumowując - osobiście skalibrowałbym oba monitory z włączoną opcją Multiple Monitor Matching, następnie skorygował dociągając wizualnie jeden z nich do drugiego. W razie wątpliwości mogę ogarnąć je moim JETI specbos'em, ale raczej obstawiałbym że CG319X ustawia się w punkt, a różnice wynikają z faktu, że przy różnym widmie podświetlenia adaptacja chromatyczna zawsze powoduje wizualne różnice, a dodatkowo CMP zawsze ma odchyłki przy pomiarach tego typu wyświetlaczy.
unesco

02 października 2025, 20:20 - czw

Czornyj pisze:
1) CMP zawsze będzie mieć odchyłki rzędu 2-3∆E na tego typu podświetleniu, po prostu ma za niską rozdzielczość spektralną
3) Standardowo skalibrowany (nawet z referencyjną dokładnością) W-LED PFS ma tendencję do wpadania w lekką magentę, aby temu zapobiec można go kalibrować z użyciem CMF 10deg - w menu ColorNavigatora należy użyć opcji Multiple Monitor Matching. Dla odmiany CX240 "lubi" wpadać w lekką zieleń co dodatkowo potęguje wrażenie magentowości
4) Trochę dziwne są różnice w nasyceniu przy sRGB - czy na pewno porównanie było wykonane po poprawnym zapięciu profili i zrestartowaniu aplikacji?
5) Podświetlenie faktycznie bez szału, dla porównania taniocha NECzka:
6) Przekrzywienie jest normalne

Podsumowując - osobiście skalibrowałbym oba monitory z włączoną opcją Multiple Monitor Matching, następnie skorygował dociągając wizualnie jeden z nich do drugiego. W razie wątpliwości mogę ogarnąć je moim JETI specbos'em, ale raczej obstawiałbym że CG319X ustawia się w punkt, a różnice wynikają z faktu, że przy różnym widmie podświetlenia adaptacja chromatyczna zawsze powoduje wizualne różnice, a dodatkowo CMP zawsze ma odchyłki przy pomiarach tego typu wyświetlaczy.
Bardzo dziękuję za komentarze! Ad moje pkt. 2) i 3) - to dużo mi się rozjaśniło, a oko mnie nie myliło ;-).
Ja jak opanuję nowy monitor i CN7, to pewnie sprzedam CX240, więc nie mam potrzeby matchingu obu (zobaczę jeszcze jak wyjdzie z drukiem) - ponieważ efekt kalibracji CMP bardziej mi leży do pracy biurowej, pewnie on zostanie (albo lepiej opanuję CN, bo v.7 nie obsługuje CMP), a do zdjęć będę stosował ustawienia z lepszych sensorów (chętnie skorzystałbym z pomocy i JETI, żeby mieć punkt odniesienia :-).

Co do podświetlenia - czy może to być podstawa do reklamacji w ramach gwarancji u polskiego dystrybutora, czy to jest tylko niuans i formalnie nikt mi tego nie uzna (mimo że mnie te boki drażnią...)?

A tak poza tym moim marudzeniem, to obraz jest boski, i wreszcie nie muszę się męczyć z wielkimi skanami Velvii na bębnie ze średniego formatu ;-).

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

03 października 2025, 09:34 - pt

unesco pisze:
Co do podświetlenia - czy może to być podstawa do reklamacji w ramach gwarancji u polskiego dystrybutora, czy to jest tylko niuans i formalnie nikt mi tego nie uzna (mimo że mnie te boki drażnią...)?
Zapytać w serwisie nie zaszkodzi, ja bym go też sobie przemierzył bo może np. dostał strzała w transporcie i ten kwit jest nieaktualny. Oczywiście ze zdjęcia to wróżenie z fusów, ale wstawiłem klientom b. dużo PA311D, skalibrowałem sporo CG319x i nic podobnego nie rzuciło mi się w oczy - wszystkie jak od linijki.
GrzesiekR

03 października 2025, 11:28 - pt

Do usunięcia, duplikat.
Ostatnio zmieniony 03 października 2025, 11:32 - pt przez GrzesiekR, łącznie zmieniany 1 raz.
GrzesiekR

03 października 2025, 11:32 - pt

unesco pisze:
Dzięki za opinię, byłem ciekawy jak te topowe modele wypadają w oczach profesjonalistów.
Ja mam "tylko" EIZO CS2731 więc mogę Ci powiedzieć jak w tym aspekcie wypada ten model.
W tych większych i szerszych monitorach niż stare, dobre 24'' 16:10 problem winietowania jest wg mnie dość powszechny i trudny do uniknięcia. Widziałem to na niejednym przykładzie. I tak też jest w pewnym stopniu na moim. U mnie lekko przyciemnone są dolne narożniki. DUE w pełni tego nie eliminuje, choć oczywiście włączenie go redukuje winietowanie do tych naróżników. Nie eliminuje w pełni, chyba aby nie pociemnić za mocno obrazu.
Czytałem gdzieś recenzję mojego modelu i tam też o tym mówili, że przy wyłączonym DUE jest wyraźna winieta. Wydaje mi się, że niełatwo o egzemplarz dużego monitora, który będzie na calutkim obrazie równiutki, przynajmniej jeśli chodzi o jasność. Tych brzegów się nie mierzy, sensor jest przykładany nieco dalej od krawędzi.
Oczywiście mnie by również denerwowały takie pociemnienia na środku wysokości, też jestem na to bardzo wyczulony, to jest gorsze niż narożniki, szczególnie, że to sprzęt za ok 16k zł. Właściwie to możesz go zwrócić i kupić od nowa w innym sklepie, tak? Bo nie wiem czy serwis Ci wymieni matrycę. Z tą równomiernością to zawsze były problemy. Pewnie mieści się w normach w punktach pomiarowych i wymiana może być kwestią dobrej woli serwisu. Choć muszę przyznać, że Alstor pod tym względem bywa przychylny klientowi.
Pozdrawiam
unesco

04 października 2025, 11:56 - sob

Czornyj pisze:
(...)

hmm, jednak nie daje mi spokoju to wpadanie w lekką magentę dla CG319X na wbudowanym sensorze - czy dobrze myślę: bo CMP na obu monitorach (CG319X i CX240) daje prawie identyczny obraz, gdyby różnice w podświetleniu w obu moniotorach miały wpływ na ostateczny efekt to czy tak powinno się dziać?
muszę poszukac tego CMF 10deg - nie widze na pierwszy rzut oka w CN7...

Czornyj pisze:
03 października 2025, 09:34 - pt
unesco pisze:
Zapytać w serwisie nie zaszkodzi, ja bym go też sobie przemierzył bo może np. dostał strzała w transporcie i ten kwit jest nieaktualny. Oczywiście ze zdjęcia to wróżenie z fusów, ale wstawiłem klientom b. dużo PA311D, skalibrowałem sporo CG319x i nic podobnego nie rzuciło mi się w oczy - wszystkie jak od linijki.

tak, tak, zapytam i poproszę o rzucenie okiem i przemierzenie
unesco

04 października 2025, 11:58 - sob

GrzesiekR pisze:
03 października 2025, 11:32 - pt
unesco pisze:
Czytałem gdzieś recenzję mojego modelu i tam też o tym mówili, że przy wyłączonym DUE jest wyraźna winieta. Wydaje mi się, że niełatwo o egzemplarz dużego monitora, który będzie na calutkim obrazie równiutki, przynajmniej jeśli chodzi o jasność. Tych brzegów się nie mierzy, sensor jest przykładany nieco dalej od krawędzi.
Oczywiście mnie by również denerwowały takie pociemnienia na środku wysokości, też jestem na to bardzo wyczulony, to jest gorsze niż narożniki, szczególnie, że to sprzęt za ok 16k zł. Właściwie to możesz go zwrócić i kupić od nowa w innym sklepie, tak? Bo nie wiem czy serwis Ci wymieni matrycę. Z tą równomiernością to zawsze były problemy. Pewnie mieści się w normach w punktach pomiarowych i wymiana może być kwestią dobrej woli serwisu. Choć muszę przyznać, że Alstor pod tym względem bywa przychylny klientowi.
Pozdrawiam
dzięki za komentarz!
gdzie można całkowicie wyłączyć DUE? nie znalazłem ani w monitorze ani w CN?
na pewno pogadam z Alstorem
Orcio

04 października 2025, 14:35 - sob

Jeżeli te zdjęcia faktycznie w przybliżeniu oddają nierównomierności z włączonym DUC, to jest niestety słabo jak na tę klasę monitora. Mój PA311D z wyłączonym DUC jest już prawie idealny. Ma delikatne przyciemnienie na lewym i prawym skraju matrycy, ale nie takie. Po włączeniu DUC jest cały równy jak stół i jest idealny. Ja bym rozważył zwrot i poszukał innego egzemplarza.

Przy okazji, gdzie skanujesz negatywy na bębnie? Mam cały zestaw swoich średnioformatowych ilfordów do dygitalizacji, no i oczywiście zależy mi na najwyższej jakości.

Wróć do „Zastosowania zawodowe”